Deca: Az épület biztonságossá tételének felelőssége egyformán terheli a tulajdonost és a bérlőt is

2023. december 19. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Székelyudvarhelyre érkezése után, kedd délelőtt Ligia Deca tanügyminiszter zárt ajtók mögött tanácskozott az iskola vezetőségével, a Hargita megyei tanfelügyelőség képviselőivel és a városi, illetve megyei önkormányzat vezetőivel.

Ezt követően Deca a Tamási Áron Gimnázium épületében nyilatkozott a hétfői tragikus eseményekről. Tragédia ami történt, nem fordulhat elő többé, a történet ismert, a vizsgálat zajlik – foglalta össze röviden a miniszter a tényállást.

Ligia Deca Székelyudvarhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Ligia Deca Székelyudvarhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A tárcavezető rámutatott, a székelyudvarhelyi Tamasi Áron Gimnázium épületei, egytől egyig a római katolikus érsekség tulajdonában vannak, oktatási tevékenységre és bentlakás céljára bérli őket a város, akárcsak az összedőlt épületet, ami azt jelenti, hogy a biztonságossá tétel felelőssége megoszlik a tulajdonos és a bérlő között.

Ligia Deca az iskola meglátogatása után arról is beszélt, hogy „az épület szakvéleményezése nem történt meg. Ez is megosztott felelősség volt, és egyformán terheli azokat, akiknek a tulajdonában, illetve kezelésében van. Ez a felmérés nem történt meg”.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy létezik egy jogszabály, amely lehetővé teszi a szeizmikus kockázat felmérését az iskolaépületek esetében, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy vegyék igénybe az erre a célra, illetve állagjavító munkálatokra elkülönített pénzalapokat.

Deca elmondta, jelenleg folyik a rendőrség, az ügyészség vizsgálata, „és az oktatási miniszter ellenőrző testülete is eljárást indít”. A miniszter szerint fontos, hogy az emberek lássák, aki bűnös, az viselni fogja a következményeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!