Vig Emese

RSS

Az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozhasson Schengenhez. A szavazásra december 8-án kerül sor

Margaritis Schinas, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök szerint a csatlakozás még nagyobb ellenőrzést jelent majd a friss tagoknál.

Hat juhászkutyát mérgeztek meg ismeretlen tettesek az Arad megyei Galsán

A kangal juhászkutyákat vadászok ölhették meg bosszúból, hogy pusztítják a helybéli vadállományt.

Kis Grófóra ropták a táncot a nagyváradi magyarok a Bihar megyei RMDSZ politikusaival az élen

Ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter már fotózkodott Kis Grófóval, akkor eljött az ideje, hogy a bihari politikusok is lőjenek egy csoportszelfit a mulatós sztárral.

Tervezet: azok a betegek, akik egy adott orvostól szeretnének orvosi szolgáltatásokat igénybe venni, fizessenek különdíjat

Nem lesz elég egészségügyi biztosítással rendelkezni, a szaktárca újabb összegekkel terhelné azokat a betegeket, akik maguk választanák ki kezelőorvosukat.

Novák Csaba Zoltán: Ha azt gondoljuk, hogy minden, ami a politikából érkezik vissza, rossz, akkor ez is egy rossz döntés. De én nem gondolom így

Váratlanul lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora. Döntését azzal indokolta, hogy inkább szakmai pályáját szeretné folytatni, megpályázta és megnyerte a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöki pozícióját. A friss intézetvezetőtől megkérdeztük, hogy szerinte mennyire van rendben a váltás. Interjú.

„Napadót” vezetne be a kormány, az USR szerint kilopják a pénzt a napelemekbe fektető termelő-fogyasztók zsebéből

Az új rendelet értelmében a polgárokat és a vállalatokat az állam arra kötelezi, hogy az országos energiahálózathoz csatlakoztatott mérőóráktól eltérő, speciális mérőórákat szereljenek fel, amely lehetővé teszi az általuk termelt és fogyasztott energiának a megadóztatását.

Az erdélyi község, ahol egy év alatt több román nemzeti lobogót tép rongyosra a szél, mint Bukarestben

Ha az erdélyi vagy romániai legek versenyébe benevezne Szászfenes, akkor egyből több kategóriában is indulhatna: egyrészt a Kolozsvár melletti település az ország legnagyobb községének számít, másrészt országos szinten Szászfenesnek van a legfiatalabb és legjobban képzett lakossága. És ha mindez nem volna elég, a kitűzött zászlókat tekintve is országos rekorder lehet. Kolozsváriakként már tapasztaltuk, milyen a trikolór árnyékában élni, december 1-je alkalmából arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent ez Szászfenesen.

Beakasztana, ha tudna, a schengeni csatlakozásnak az SZNT és az EMNT, nem baj, ha saját magukat lövik lábon

Miközben az erdélyi magyarok számára a schengeni csatlakozás talán sokkal fontosabb lenne, mint a román többségnek, a két erdélyi magyar szervezet most látta alkalmasnak előállni azzal, hogy jó lenne megnézni, hogy a Schengenbe igyekvő Románia hogyan teljesít a kisebbségi jogok terén. A schengeni csatlakozás szempontjából ez a kérdés egyszerűen mellékes, az interetnikus feszültségeket viszont gerjeszti.

Kilenc tonna petárdát és mindenféle durrogtatót foglalt le a rendőrség

Bírságolás is volt: több mint 122 ezer lejre büntettek a Tűzijáték akció során.

A Declic szerint törvényt hozott ajándékba a Mikulás a korrupciógyanús befektetőknek, az egyetlen megoldás az elnök vétója lehetne

Korlátozták a szervezetek azon jogát, hogy bíróságon támadják meg a korrupt hatóságok által a kétes üzletemberek javára kiadott engedélyeket és jóváhagyásokat.

Román szakértők a Sponsianus-érméről: az aranypénz hamisítvány, a császár meg nem létezett

Korai volt az öröm, egy kamucsászár nem bocsáthatott ki semmiféle aranyérmét, főként nem olyat, ami tele van vaskos hibákkal.

Kolozsvár környékén már havas tájban is gyönyörködhetnek a kirándulók

Havazott a héten Kolozsvár környékén, aki vágyik a karácsonyi hangulatra, már megtalálhatja a város körüli hegyekben.

Miniszteri biztos lett Szász Jenő, Székelyudvarhely egykori polgármestere

Szász Jenő „az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért” lesz felelős.

Az autentikus élményeket kínáló erdélyi dombvidék most már hivatalosan is ökoturisztikai desztinációnak számít

Az ökodesztinációkra jellemző lassú turizmus lényege, hogy a látogatók több időt töltenek egy adott régióban, helyi termékeket vásárolnak és helyi programokban vesznek részt, ezáltal bevételhez juttatják az adott közösséget.

Egy év alatt 81 ezer nőt gyilkoltak meg a világon, nagy részük családtag áldozata volt

A romániai állampolgárok 55%-a úgy véli, hogy a nők elleni erőszakos fellépés bizonyos helyzetekben indokolt.

Új erdélyi törpe dinót fedeztek fel: a növényevő Transylvanosaurus két méter hosszú volt és két lábon járt

A 2009-es törpesárkány után ez a legnagyobb felfedezése a Hátszegvidéki Geoparkban kutató paleontológusoknak.

Vincze Loránt: Az Oroszország elleni jelentést megszavaztam, a Magyarország ellenit nem

Az RMDSZ és a Fidesz homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselnek az orosz háború kérdésében, de ez nem befolyásolja szoros kapcsolatukat.

Egy pakisztáni város a világ labdagyártó nagyhatalma

Ha van egy focilabda a házadban, nagy az esélye, hogy Sialkotból származik, egy északkelet-pakisztáni városból, amely a kasmíri határ közelében található. A labdák varrása napjainkban sem gépesített, hanem nagyrészt kézimunkával történik, a munkások hosszú órákon keresztül görnyednek, és kézzel varrják össze a labdák lapjait.

Egy túlfűtött, migránsozós előadásban Urbán András felvillantja a „végső megoldást” is

2015-ben a „fokozódó migránshelyzet” miatt Magyarország kerítéssel zárta le a déli zöldhatárt. A kormánypropaganda csúcsra járatta az illegális bevándorlókkal való riogatást, a xenofóbia, rasszizmus, a gyűlöletbeszéd soha nem látott mértékben növekedett meg. Urbán András előadása, Az Úr nevében ebből a tapasztalatból merítkezik. Olyan erős, komoly és sűrű mondanivalóval döbbenti le a nézőt, hogy közben minden korábbi állásfoglalásunk megkérdőjeleződhet.

Négy előadással érkeznek Kolozsvárra az SZFE harmadéves diákjai

Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Radu Stanca stúdióteremben fog fellépni.

Három nap áram és gáz nélkül a tél közepén: elkezdődött Románia első blackout-gyakorlata

A Szeben megyei Medgyesen próbálják ki, hogy lehet túlélni a három napos energiakiesést.

Biznisz lett Romániában az ukrán menekültek elszállásolása, a miniszterelnök kivizsgálást kér

A papírok szerint a Suceava megyei Radócon több mint 400 menekültet szállásoltak el helyi otthonokban, de a valóságban alig több mint 150-en voltak.

Erdélyi magyar játékvezetőt is delegáltak a katari világbajnokság nyitómeccsére

A nagykárolyi Kovács István negyedik játékvezetőként vesz részt a Katar-Ecuador mérkőzésen.

Bécsben és Budapesten is elkezdődött a karácsonyi forgatag, megnyíltak a karácsonyi vásárok

A hagyományos bécsi karácsonyi vásárt a karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával nyitották meg. Budapesten már látogatható a Vörösmarty téri és a Bazilikánál lévő karácsonyi vásár is.

Ifjabb Albert Speer, Hitler kedvenc építészének a fia tervezte a katari vb stadionjait, amelyek építése számos vendégmunkás életét követelte

Az eredeti tervek még 2010-ben készültek, ezek alapján sikerült az arab miniállamnak behúzni a 2022-es foci vb-t, arra azonban már csak a történészek figyeltek fel, hogy a tervezőiroda vezetőjének a neve azonos Hitler kedvenc építészének a nevével. A két Speer, apa és fia óriási karriert futottak be. Igaz, hogy míg az idősebbik a Harmadik Birodalom gigantikus épületeinek terveivel dobbantott, addig fia folyamatosan az emberléptékű épületek fontosságát hangsúlyozta. A katari projektjét azonban a többezer vendégmunkás halála árnyékolta be.

George Simion szuverenista pólust szervez a 2024-es választásokra: Meloni, Orbán és Kaczyński a példaképei

Az elemzők szerint a román szuverenista tömörülésnek csak akkor volna esélye nagyobbat dobbantani, ha Putyin győztesen kerülne ki az orosz-ukrán háborúból.

Tovább tolódhat Magyarország EU-s pénzének, a 3000 milliárd forintnyi helyreállítási alapnak a jóváhagyása

Amennyiben csúszik a bizottsági tárgyalás, Magyarország elvesztheti a pénzt, ugyanis nagyon kevés idő marad, hogy az év végi határidőig az uniós kormányok jóváhagyják a magyar programokat.