Hargita megyei prefektus: A gyerekeknek odaveszett mindenük a romok alá, támogatásra van szükségük

2023. december 19. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hargita megye prefektusa operatív ülésen egyeztetett a helyzet kezeléséért felelős intézmények képviselőivel. A közlemény tájékoztatása szerint az ülésen a következő intézkedéseket hozták:

  • Egy vegyes ellenőrző-bizottság fogja kivizsgálni a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál bekövetkezett tragédia körülményeit.
  • Minden intézmény a saját hatáskörében végez ellenőrzéseket.
  • Ebben a bizottságban részt vesz: Hargita megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség főfelügyelője, Hargita Megyei Építkezési Felügyelőség főfelügyelője, Hargita Megyei Területi Munkafelügyelőség főfelügyelője, Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője.
Szobarészlet a beomlott épületben – Fotó: Csedő Attila / Transtelex
Szobarészlet a beomlott épületben – Fotó: Csedő Attila / Transtelex

Petres Sándor Hargita megyei prefektus elmondta, hogy az operatív ülésen az érintett tanulók helyzetéről is tárgyaltak az illetékes intézmények képviselőivel. Mint megírtuk, a bentlakás 97 gyermeket fogadott be a környező falvakból. A prefektus szerint ezek a gyerekek most ruhák és iskolai felszerelés nélkül maradtak, ezért támogatásra van szükségük. Annál is inkább – tette hozzá –, mert egy részük kiskeresetű családból származik. Így arról is határoztak, hogy a keddi nap folyamán összeül a Hargita megyei vészhelyzeti bizottság és határozatot hoz a következőkről:

  • megbízatást ad Hargita Megye Tanácsának, hogy a veszteséget szenvedett diákok sürgősségi anyagi támogatásban részesülhessenek,
  • megbízatást ad a Hargita Megyei Kifizetési és Szociális Ügynökség részére, hogy megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium sürgősségi anyagi segítséget tudjon nyújtani.

A prefektus átiratban kéri a Helyi Vészhelyzeti Bizottságokat, hogy azonosítsák be azokat az intézkedéseket, amelyeket az igazgatásuk alatt álló oktatási intézményekben tesznek a javítási, felújítási, építkezési stb. munkálatok során. Minden vészhelyzeti bizottság határozatba foglalja azokat a szükséges szervezési intézkedéseket, amelyek a biztonságos oktatási folyamatot garantálják.

A közleményben a Prefektusi Intézmény és a prefektus részvétét és együttérzését fejezte ki a gyászoló családdal, a sebesülteknek pedig mihamarabbi gyógyulást kívánt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!