Gyűléseznek a Tamási Áron Gimnáziumban

2023. december 19. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az utcán diákok, felnőttek a bentlakás beomlásáról beszélnek. Az egész várost megrázta a helyzet, már a tegnap óriási tömeg volt az utcákon, a rendőröknek közbe kellett lépniük, hogy az utak szabadon maradhassanak a rendőr- és mentőautók akadálymentes közlekedése érdekében.

A tegnapi szirénázások miatt nem volt olyan a városban, aki ne értesült volna, arról, hogy mi történt. A helyszínen azt látni, hogy a bentlakás körül, alól méterekre kiásták a földet. Egy udvarhelyi szerint az a nagy kérdés, hogy a kivitelező a terv szerint csinálta-e a munkát.

A Tamási tanárai fel vannak háborodva, mert ez a tragédia az egész várost sújtja, és az iskolára nézve is számos negatív következménnyel jár. A tanárok sírnak a folyosón, „ebből nem lesz tanítás ma” – mondja az egyik a másiknak.

És ez még a szerencsésebbnek mondható eset, hisz az épület akkor omlott be, amikor a diákok silentiumon voltak, és csak pár diák tartózkodott a bentlakásban.

„Egy szülő számára felfoghatatlan egy gyermek elvesztése. És pont karácsony előtt... Soha nem lesz olyan karácsonya az érintetteknek, hogy ne erre gondoljon, és a tragédia hónapokig rá fogja nyomni a pecsétjét az oktatás hangulatára” – mondta egy oktató.

Megérkezett a Tamási Áron Gimnáziumban tartandó gyűlésre Gálfi Árpád polgármester és Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Megérkezett a Tamási Áron Gimnáziumban tartandó gyűlésre Gálfi Árpád polgármester és Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Az iskola bentlakása előtt gyertyákat gyújtottak és sárga szalaggal zárták le a belépést, úgy tudom, egy speciális ügyészség fogja vinni az ügyet, gondatlanságból elkövetett testi sértés és emberölés bűncselekményének elkövetése miatt nyitottak vizsgálatot.

A tanárok, akikkel sikerült pár szót váltani, azért vannak felháborodva, mert nem értik, hogy ha bármi veszély volt a gyerekekre nézve, miért nem költöztették ki őket a bentlakásból. A bentlakást korábban kívül már felújították, átfestették, nem értik, hogy akkor miért nem a statikai munkálatokat, az épület stabilizálását helyezték előtérbe.

Az igazgatóságon most találkozik Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár, Demeter Levente főtanfelügyelő, Kovács Gergely római katolikus érsek és más döntéshozók. Az építésügyi felügyelőség (ISC) képviselője is megérkezett.

Kallós Zoltánnal sikerült két szót váltani, mielőtt belépett volna, azonban azt mondta, hogy mivel már tegnap is nagyon sok félinformáció került a nyilvános térbe, megvárja a gyűlés végét, mielőtt a sajtónak nyilatkozna.

A szünetben a diákok is kijöttek a tantermekből, látszik, ki van sírva a szemük, nagyon megviselte őket a tegnapi nap. Egymás között arról beszélgetnek, ki hol volt akkor, amikor a tragédia történt. Zavarja őket a sajtó jelenléte, egyikük ránk is ordított, „kurva híresek” – kiáltotta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!