Tőkés Hunor

RSS

Balesete ellenére megvédte országos bajnoki címét és világbajnokságra készül Molnár Ede szentgyörgyi terepkerékpáros

Hetedszerre lett Románia bajnoka Molnár Ede terepkerékpáros. A sepsiszentgyörgyi fiatal most a vasárnapi barcelonai bajnokságra készül, ami élete első világbajnoksága lesz.

Ha már kultúrotthonra nem pályázhatnak, a megépülő sportcsarnokot használná közösségi térként a kökösi polgármester

Egyre több sportcsarnok épül Székelyföld kisebb településein is. Bár a nagyjából ezer fős Kökösön a lakosok szerint nem igazán lenne rá igény – lévén, hogy csak nagyon kevesen sportolnak –, az elöljáró határozott véleménye, hogy rendkívül hasznos lesz számukra, mivel mindenféle rendezvény helyszínéül szolgál majd. Helyszíni riport.

Miből készül a boszorkányfogó? Mire képes a Dinnyéskő? Háromszéki hiedelmekről nyílik fotókiállítás Sepsiszentgyörgyön

Kakas Zoltán fotográfus képei alapján azt is megtudhatjuk, hogy miért köszöngettek a háromszékiek egy növénynek, milyen céllal tartottak orsót és szöszt az istállóban, és miért készítettek rózsaágakból tüskés keresztet Szent György napja előtt.

Bejött a szelektív hulladékgyűjtő akció Sepsiszentgyörgyön, ezúttal 62 ezer kg üveget cseréltek sörre és vízre

A hétvégén 5 kg üvegért cserébe dobozos sört vagy vizet lehetett kapni a hulladékgyűjtő vállalat erre a célra kijelölt helyszínein.

Követik-e a Sapientia példáját az online oktatással? Egyetemi vezetőket kérdeztünk

Van ahol „öngyilkosságnak” tartják, van, ahol akár hajlanának rá, de még kivárnak.

Az előítéletek helyett az emberi arcokat kell meglátnunk – japán táncművész rendezett roma-magyar gyerekelőadást Csíkszeredában

Az előadással párhuzamosan fotókiállítást is szerveztek Márkos Tamás képeiből. A szervezők a rendezvény bevételeit a tűzeset miatt az arénában elszállásolt roma családok konténereire és a Somlyó 33 romatelep fejlesztésére fordítják.

Érkezik a PulzArt kortárs művészeti fesztivál 8. kiadása

Jövő héten indul a jegyértékesítés az október 13-16-ra tervezett 8. PulzArt kortárs művészeti fesztivál programjaira, amelyekről az esemény szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon árultak el részleteket.

Tovább hízik a kisgömböc: 31-re bővült a fideszes kötődésű Erdélyi Médiatér Egyesület termékeinek a száma a Székely Hírmondó bekebelezésével

Két héttel ezelőtt vált a Székelyhont, Krónikát és Főteret is magába foglaló Erdélyi Médiatér Egyesület által kiadott médiatermékek egyikévé Háromszék „legkedveltebb” lapja, a Székely Hírmondó. A nyomtatott lap a híreszteléssel ellentétben állítólag megmarad, személyi változások nem történtek.

Grindeanu: arra biztatom az érintetteket, hogy kérjenek kártérítést a Blue Airtől

A tárcavezető leszögezve: európai szabályokról van szó, amelyek egyaránt érvényesek a TAROM-ra és a Blue Air diszkont légitársaságra.

Átköltözött a református egyház épületébe a nagyváradi Nicolae Bălcescu iskola magyar tagozata és egy román osztálya

Önkéntesen egyik román osztály sem vállalkozott a költözésre, ezért az iskola vezetése úgy döntött, hogy az osztályok heti váltásban követik egymást.

22,5 százalékkal csökkent a forgalomba íratott autók száma augusztusban

Az év első öt hónapjában még bővült az autópiac, de aztán visszaesett.

Igazságügyi reform: akadályozhatja a DNA és a DIICOT működését az RMDSZ által benyújtott módosító javaslat

Az RMDSZ olyan kritériumokkal módosítaná az ügyészekkel kapcsolatos törvényt, amelyeknek az ügyészek többsége nem felel meg.

Több mint 555 ezer hektár termőterületet sújtott az aszály

Az ország 37 megyéjéből származó adatok szerint.

Szigorítottak az abortusz szabályain Magyarországon

A szigorítás értelmében úgy tűnik, ezentúl a kismamáknak meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, mielőtt az abortusz mellett döntenének.

Oroszország péntektől nem részes állama az Emberi Jogok Európai Egyezményének

Az Európa Tanács az Ukrajnai ellen indított háború miatt március 16-án kizárta tagjai közül Oroszországot.

Orrműtéte miatt néhány hétig nem léphet pályára Simona Halep

Néhány hét pihenőre van szüksége, mielőtt újra pályára léphet.

PSD-elnök: szükség van az állami intézmények beavatkozására a Blue Air ügyében

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök a légitársaságot egy piramisjátékhoz hasonlította, amelynek több mint 200.000 utas a károsultja.

Eurostat: az EU két legnagyobb kerékpárgyártója Portugália és Románia

Romániát csak Portugália előzi meg, amely 2,9 millió biciklit gyártott 2021-ben.

Medve miatt a hatóságokat fele annyiszor riasztották az elmúlt héten Hargita megyében, de szokatlan hívást is kapott a csendőrség

Egy székelyudvarhelyi lakos nem medve, hanem egy nagytestű madárról értesítette a hatóságokat.

A képviselőház költségére utazna egy New York-i „világbéke” konferenciára George Simion

Simion meghívása az eseményre már csak azért is érdekes, mert az AUR vezetői a párt létrejötte óta több szélsőséges és antiszemita gesztust és nyilatkozatot is tettek.

Jobboldali pártszövetség győzhet Svédországban, amelynek legnagyobb pártja neonáci gyökerekkel rendelkezik

Sokáig úgy tűnt, hogy marad a szociáldemokrata és balközép kormány, aztán fordult a kocka.

Világbajnoki címet nyert Románia csapata a sürgősségi traumatológia versenyszámban

A sürgősségi mentőalakulatok nemzetközi versenyén szerzett első helyet a Romániát képviselő csapat.

Árokba borult egy nyolc személyt szállító kisbusz Brassó megyében, hat gyermek megsérült

A baleset Szászhermány és Farkasvágó között történt.

Andezit virágszirmok jelölik ezután azt a helyet, ahol 1984-ben a sepsiszentgyörgyi Vaszi Jánoskával felrobbant a pokolgép

A sepsiszentgyörgyi Vitéz Mihály-szobrot maga Ceaușescu avatta fel 1982-ben, azonban két évvel később ismeretlen tettesek fel akarták robbantani. A szobornak nem esett baja, ám a robbanás kioltotta egy 12 éves gyermeknek, Vaszi Jánoskának az életét. Az ügy máig titkosítva van, a tettesek kilétére nem derült fény. A sepsiszentgyörgyiek úgy döntöttek, emlékművet állítanak az egykori gyermeknek, aki idén lett volna 50 éves.

Használt a tiltakozás a gidófalvi üledékes csapvíz ügyében, de nagyobb a baj, mint azt elsőre gondolták

Rövidtávon egy új vízszűrő beszerelésével javíthatnának a víz minőségén, de ennek magas költségei miatt idővel mégiscsak rá kell csatlakoztatni a gidófalvi vezetéket Sepsiszentgyörgy vízhálózatára.

Fontos turistaösvények mellől tűnnek el a fák Sepsiszentgyörgy környékén, a helyükre növő szederbokrok pedig vonzzák a medvéket

Több medvét is észleltek túraösvények közelében, táblával is figyelmeztetnek a medveveszélyre, de arról kevés szó esik, hogy ennek köze lehet az évi hatezer köbméter fa kivágásához.

Kéjelegve vonják meg a romáktól a segélyt Hargita megye egyes településeinek polgármesterei

Hargita megye egyes részein ugyan megvan a szándék a romák helyzetének javítására, de elmondható, hogy eleve halmozottan hátrányos helyzetből indulnak azok, akiknek magyar az anyanyelve. Hargita megye első roma szabadegyetemén jártunk.

Vízvezeték szeli át a somlyói romák telepét, készülődnek az arénások a konténeres életre

Nemsokára elhagyják a csíksomlyói roma családok a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénát, amely ideiglenesen otthonukként szolgált több mint másfél éven keresztül. A lakhatás rendezésének sikeressége nagy horderővel bír, hiszen évtizedekre meghatározhatja a családok sorsát. Helyszíni riport.