A római katolikus érsekség belső vizsgálatot indít a bentlakás beomlása miatt

2023. december 19. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbenve és szomorúan értesült a székelyudvarhelyi tragédiáról, írta kedd esti közleményében a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye. A Facebookon közzétett nyilatkozatban az érsekség kiemeli, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzat által fizetett bért majdnem teljes egészében az épületek legsürgősebb állagrendezésére fordította vissza. „Az átfogó felújítási munkálatok többmillió eurós fedezetének előteremtésén az Érsekség fáradozott. A két iskolaépület felújítása lezárult, a bentlakás felújítása jövő évben kezdődött volna” – áll a posztban.

A közlemény szerint az érsekségnek nem volt tudomása arról, hogy a bentlakásnak használt épületben szerkezeti problémák lennének, és ezt az épület használói sem jelezték. A kerítésjavítási és vízelvezetési munkálatokról tudomása volt a főegyházmegyének. „Az érsekség belső kivizsgálást indított és szeretné, hogy szakértők mielőbb tisztázzák az épület összeomlásának okát” – áll a közleményben.

Az 1910-ben épült, majd 1948-ban államosított épületegyüttes – két iskola és egy bentlakás – 2004-ben került vissza az érsekség tulajdonába, azóta az épületegyüttest Székelyudvarhely önkormányzata bérli.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!