Az izraeli erők tévedésből lelőttek három izraeli túszt

2023. december 15. – 07:53

frissítve

Az izraeli erők tévedésből lelőttek három izraeli túszt
Összeomlott ház Rafah városában – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg és a túszok családjai nyilvánosságra hoztak néhány információt azokról a túszokról, akiket az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái csütörtökön véletlenül megöltek a Gázai övezetben.

Yotam Haim, akit október 7-én raboltak el a Kfar Aza kibucból, 28 éves zenész volt. Azt tervezte, hogy október 7-én zenekarával fellép egy tel-avivi zenei fesztiválon. A Hamász támadásának reggelén felhívta a családját, és közölte velük, hogy ég a háza. Amikor kinyitotta az ablakot egy kis friss levegőért, elkapta őt a Hamász.

Samer Talalka, 25 éves beduin származású fiatal férfi volt, akit a Nir Am kibucból raboltak el. Eredetileg Hura városában élt, és a kibucban lévő csirkekeltetőben dolgozott. Akkor is dolgozott, amikor a Hamász támadást indított Izrael ellen. A támadás után felhívta a nővérét, hogy elmondja neki, hogy lövések érték.

A harmadik túsz családja eredetileg azt kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a fiatalember nevét, de azóta meggondolták magukat – közölte az IDF. A harmadik túsz neve Alon Shamriz. A 26 éves Shamrizt október 7-én rabolták el, szintén a Kfar Aza kibucból.

„Az IDF mély megbánását fejezi ki az incidens miatt, és őszinte részvétét fejezi ki a családoknak” – áll a közleményben.

Az áldozatok fentről lefelé: Yotam Haim, Samer Talalka és Alon Shamriz – Fotó: Hostages And Missing Families Fo / Reuters Az áldozatok fentről lefelé: Yotam Haim, Samer Talalka és Alon Shamriz – Fotó: Hostages And Missing Families Fo / Reuters
Az áldozatok fentről lefelé: Yotam Haim, Samer Talalka és Alon Shamriz – Fotó: Hostages And Missing Families Fo / Reuters
Az áldozatok fentről lefelé: Yotam Haim, Samer Talalka és Alon Shamriz – Fotó: Hostages And Missing Families Fo / Reuters

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” nevezte, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tévedésből lelőttek három izraeli túszt – írja a BBC.

„Mély fájdalommal hajtok fejet és gyászolom három kedves fiunk elestét, akiket elraboltak... Szívemet a gyászoló családoknak ajánlom nehéz időszakukban” – tette hozzá.

Netanjahu emellett dicsérte a katonákat, mondván, hogy „életük árán is áthatja őket az elraboltjaink hazahozatalának szent küldetése”. Hozzátette, hogy Izrael elkötelezett amellett, hogy minden túszt hazahozzon:

A Lufthansa német légitársaság bejelentette, hogy 2024. január 8-tól újraindítja járatait Tel-Avivba.

A Lufthansa kezdetben heti négy járatot indít Frankfurtból és heti három járatot Münchenből. Az Austrian Airlines heti nyolc, a SWISS pedig heti öt járatot tervez.

Így a Lufthansa-csoport légitársaságai összesen heti Tel-Avivból vagy Tel-Avivba közlekedő 20 járatot kínálnak majd. Ez nagyjából a harmada a háború előtti menetrendi járatoknak. Az Airbus A320-as típuscsaládba tartozó repülőgépeket fognak használni.

Hozzátették, hogy a járatmenetrend jó átszállási lehetőségeket kínál Izraelből Észak-Amerikába és vissza.

A menetrendet december 18-án teszik közzé, és a járatokra ettől az időponttól lehet majd jegyet foglalni.

(Guardian)

Meghalt az Al-Dzsazíra egyik újságírója egy Khan Younist érő rakétacsapásban – írja a BBC a lapra hivatkozva.

Az al-Dzsazíra arról számol be, hogy újságírója, Samer Abu Daqqa meghalt egy rakétacsapásban Khan Younisban. A hírek szerint egy drón lőtt ki rakétát a Khan Younis központjában lévő Haifa iskola közelében, ebben a csapásban került a törmelék alá Abu Daqqa.

Öt órával később az Al-Dzsazíra arról számolt be, hogy az orvosi csapatok nem tudták elérni Abu Daqqát a törmelék miatt. A szervezet megerősítette a munkatársa halálát.

Az Izraeli Védelmi Erők pénteken bejelentették, hogy tévedésből megöltek három izraeli túszt – írja a Guardian.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője pénteken kiadott közleményében azt írta:

„A Shejaiya-i harcok során az IDF egyik tagja tévesen fenyegetésként azonosított három izraeli túszt. Ennek következtében rájuk lőttek, és megölték őket” – írta Hagari X-en.

Az incidens helyszínének átvizsgálása során merült fel a gyanú a halottak személyazonosságával kapcsolatban. A holttesteket izraeli területre szállították vizsgálatra, majd kiderült, hogy három izraeli túszról van szó.

Az IDF szerint Yotam Haim és Samer Talalka voltak az áldozatok. A harmadik halott nevét családja kérésére nem közölték.

Az IDF közölte, hogy „azonnal megkezdte az incidens kivizsgálását”.

Az Orvosok Határok Nélkül pénteken közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy a szervezet tagjai „a civilek elleni izraeli támadások megdöbbentő növekedését tapasztalják a ciszjordániai Dzsenínben”.

„Az egészségügyi ellátás elleni támadások szisztematikussá váltak és a számuk is drámaian megnövekedett” – közölte a humanitárius szervezet, hozzátéve, hogy az idei volt a leghalálosabb év a ciszjordániai palesztinok számára.

A Maersk dán hajózási vállalat közölte, hogy szünetelteti a Vörös-tengeren keresztül történő összes konténerszállítást – írja a Sky News.

„A Maersk Gibraltar tegnapi, majdnem balesetet szenvedett incidensét és a mai napon egy konténerszállító hajó elleni újabb támadást követően utasítottuk a térségben tartózkodó, a Bab al Mandeb-szoroson áthaladó összes Maersk-hajót, hogy további értesítésig függesszék fel útjukat” – mondta el a vállalat szóvivője.

Csütörtökön a Maersk közölte, hogy a Maersk Gibraltar nevű hajóját rakéta vette célba, miközben az ománi Szalalahból a szaúd-arábiai Dzsiddába tartott. Mindez azután történt, hogy a jemeni Houthi lázadók sorozatos rakétatámadásokat intéztek teherhajók ellen. Az Irán által támogatott csoport pénteken két, Vörös-tengeri hajók elleni támadásért vállalta a felelősséget.

Egy német hajótársaság szintén szünetelteti a szállítmányokat – írja a Sky News.

A Hapag-Lloyd német konténerszállító társaság megerősítette, hogy december 18-ig szünetelteti a Vörös-tengeren keresztül történő szállításokat – közölte egy szóvivő. A vállalat aztuán vette fontolóra a szállítmányok szüneteltetését, miután az egyik hajóját feltehetően egy drón megrongálta Jemen közelében.

A világ egyik vezető kereskedelmi hajózással foglalkozó cége, a Maersk pénteken bejelentette, hogy felfüggesztette a Vörös-tengeren való hajóforgalmat, miután csütörtökön és pénteken is támadás ért tulajdonában álló hajókat. Péntek este egy másik hajózási óriás, a Hapag-Lloyd – melynek szintén érte már támadás hajóját – szintén bejelentette, hogy nem engedi hajóit a Vörös-tengerre.

A Vörös-tenger déli kijáratát a hajósok évezredek óta veszélyes szakaszként tartják számon, innen a jemeni és dzsibuti partok közti szoros neve is: Báb el-Mandeb (A siralom kapuja). A tenger itt alig negyven kilométer széles, viszont naponta csaknem kilencmillió hordónyi olajat és százezer köbméter cseppfolyós földgázt szállítanak a rajta keresztül haladó tankhajók a Szuezi-csatorna – azaz főleg az európai piacok – felé. Ez a globális tengeri kőolajszállítmányok 12, a cseppfolyós gázszállítmányok 8 százalékát teszi ki 2023 első félévének adatai alapján. A Jemen nyugati-északnyugati részét ellenőrzésük alatt tartó húszi gerillák – Irántól kapott vagy zsákmányolt – hajók elleni irányított rakétáikkal az utóbbi évtizedben már többször is riadalmat okoztak a békés áruforgalomban érdekeltek körében. Október 7-e után azonban korábban nem látott szintre ugrott a támadások száma, a rakétás próbálkozásokon túl egy brit hajót novemberben el is raboltak.

Péntek sem múlt el rakétatámadás nélkül, a Vörös-tengeren járőröző amerikai haditengerészet bejelentése szerint a Báb el-Mandeb szorosban két hajót is találat ért. Az első támadás során a német tulajdonban levő, Egyiptomból Szingapúrba tartó al-Jasrah nevű hajót találta el egy drón. A fedélzeten tűz ütött ki, de senki sem sérült meg. A második támadásban két rakétát lőttek ki két szállítóhajóra, azonban nem tisztázott, hogy melyiket érte találat – annyi biztos, hogy a károk itt is csekélyek voltak.

(via Reuters, Times of Israel)

Az izraeli hadsereg a Hamász elleni háború kezdete óta először röplapokat dobott le Dél-Libanon egyes részeire – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A Libanon és Izrael közötti határon a háború kirobbanása óta több halálos kimenetelű összecsapás is zajlott az izraeli erők és a Hamászt támogató Hezbollah terrorszervezet között. A libanoni határ mentén élő lakosok szerint az izraeli hadsereg az elmúlt napokban fokozta a határ menti falvak bombázását.

Kfarshuba határváros egyik lakójának elmondása szerint a röplapokat egy drón dobta le péntek kora reggel. Egy másik lakos szerint kétszer dobtak le röplapokat, miután a szél az első adagból sokat elfújt.

„Dél-Libanon lakosaihoz: Tájékoztatjuk önöket, hogy a terrorista Hezbollah beszivárog az otthonaikba és a földjeikre. Saját biztonságuk érdekében meg kell állítaniuk ezt a terrorizmust”

– áll az AFP által megszerzett iraton. A röpirat hozzáteszi, hogy a Hezbollah támogatása veszélynek teheti ki a lakosságot.

(Guardian)

Izrael engedélyezte a segélyek bejutását a Gázai övezetbe a Kerem Shalom átkelőn keresztül – közölte pénteken az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A hivatal közleményében azt írta, hogy a nyitás lehetővé teszi Izrael számára, hogy betartsa a múlt hónapban kialkudott és végrehajtott túszalkuban vállalt kötelezettségeit, és engedélyezze napi 200 teherautónyi segély bejutását.

Az átkelő a Hamász október 7-i támadása óta zárva volt. A segélyeket kizárólag a Gáza és Egyiptom közötti rafahi átkelőn keresztül szállították. Ezen az úton keresztül azonban csak napi 100 teherautót tudtak átengedni, ami alulmaradt a kitűzött céloktól.

(Guardian)

Izrael jelenleg messze legnagyobb slágere a Harbu Darbu című hiphop, ami megjelenése óta eltelt 30 napból 24-ben vezette a Spotify napi lejátszási listáit; videoklipjét a YouTube-on több mint nyolcmillióan nézték meg. A „Harbu Darbu” egy szíriai arab eredetű héber kifejezés, ami az ellenség elpusztítását jelenti, és a drillalapra írt szám eleddig Izraelben is ismeretlen előadópárosa, Ness és Stilla valóban sorra veszik Izrael vélt vagy valós ellenségeit, és Haszán Naszrallah Hebollah-főtitkártól Iszmáil Hánije Hamász-főnökig mindenkit befenyítenek, hogy hamarosan ki lesznek nyírva.

Ennél kissé meredekebb, hogy az egyszerű gázaiakat is bombaesővel fenyegető szám halállistájára – nyilván részben a beef kedvéért – felkerültek olyan, a palesztinokkal szolidaritást vállaló nyugati hírességek is, mint Dua Lipa, Bella Hadid vagy Mia Khalifa. A libanoni expornósztár egyébként bele is állt a konfliktusba, és azzal pörkölt vissza Nessnek és Stillának, hogy

vágjátok, hogy a számot, amiben az IDF-et engem, Bella és Dua megölésére biztatják, egy drillalapra bírták írni. Ezek még egy népirtásra sem tudnak önállóan buzdítani, ehhez is kolonizálniuk kell valamit."

A Forward progresszív zsidó magazin a számmal kapcsolatban kikérte a Jeruzsálemi Héber Egyetem zenetudósának szakvéleményét is. Edwin Seroussi szerint „nem meglepő, hogy ha egy konfliktusra a zenén keresztül akarnak reagálni. (…) A fájdalom, a viszály, az erőszak pillanataiban a zene képes alakítani érzéseinket és viselkedésünket.”

Az Egyesült Államok vezető kormányzati tisztségviselői a háború kitörése óta egymásnak adják a kilincset Izraelben, hogy egyszerre támogassák, egyszerre befolyásolják a Gáza elleni hadjáratot. Pénteken Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója (azaz kb. a külföldi stratégiai kérdésekért felelős tárcavezetője) volt a soros, aki megbeszéléseit követő sajtótájékoztatóján a következőkről számolt be:

  • Az USA nem mondhatja meg Izraelnek, mit tegyen, de szerinte a háború még hónapokig is eltarthat (egyes források szerint Washington nyomás alatt tartja az izraeli kormányzatot, hogy minél hamarabb zárja le az irtózatos civil áldozatokkal járó hadműveleteket).
  • a libanoni határon át-átcsapó zajló Hezbollah síita terrorszervezetet (mellyel itt ismerkedhet meg behatóbban) diplomáciai úton kell megfékezni, és nem szabad, hogy az október 7-e óta rendszeres lövésváltások háborúvá fajuljanak
  • ugyan Izrael felelőssége a gázai civil áldozatok számának mérséklése, azonban a Hamásznak óriási a felelőssége a civilek élő pajzsként való felhasználásában
  • a Vörös-tengeren hajókat támadó, eltérítő jemeni húszik megfékezését az Egyesült Államok nemzetközi együttműködés keretében képzeli el; Sullivan emlékeztetett arra, hogy

miközben a ravaszt a húszik húzzák meg, a fegyvert Irán adja a kezükbe.

Hollandia továbbra is szállíthat alkatrészeket az Izrael által a Gázai övezetben használt F-35-ös vadászrepülőgépekhez, miután a holland bíróság elutasította az emberi jogi szervezetek egy csoportja által indított keresetet – számolt be a Guardian.

A hágai kerületi bíróság szerint az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amibe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

A szervezetek – köztük az Amnesty International holland szervezete – azzal érveltek, hogy szerintük az alkatrészek szállítása hozzájárult ahhoz, hogy „Izrael megsértette a nemzetközi jogot a Hamász elleni háborúban”. Az amerikai gyártmányú F-35-ösök alkatrészeit egy hollandiai raktárban tárolják, majd az érvényes exportmegállapodások alapján több partnerországba, köztük Izraelbe szállítják tovább.

A holland hatóságoknak egyébként az sem világos, hogy egyáltalán van-e hatáskörük beavatkozni a szállításokba. „Az izraeli F-35-ösök bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg, hogy az F-35-ösök a háborús jog súlyos megsértésében vesznek részt” – írta a holland kormány a parlamentnek küldött levelében.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója arról beszélt izraeli látogatásán, hogy a gázai háború egy új szakaszba lép át. Ennek a szakasznak szerint két célja lesz: az egyik, hogy Izrael pontosan célba vegye a Hamász vezetését, a másik pedig, hogy a hírszerzés által irányított műveletekre összpontosítsanak.

A bekövetkező változás időzítéséről Sullivan nem közölt részleteket. Mindössze annyit mondott, hogy ennek a szakasznak a feltételei és időzítése is téma volt a Netanjahuval, a háborús kabinettel és a védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen. Sullivan megerősítette, hogy a mai nap folyamán találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Ciszjordániában.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy elfoglalták és megsemmisítették a Hamász Shejaiya zászlóaljának főhadiszállását, ami Gázaváros egyik kerületében található.

Az IDF szóvivőjének X-en (Twitter) közzétett információ szerint az egységben állomásozó Hamász harcosokat likvidálták. A repülőgépekről, illetve tankokkal mért csapásokkal egy alagutat is megsemmisítettek a komplexumban. A Shejaiya negyed a konfliktus során heves harcok helyszíne volt: az IDF több lakóépületet is lerombolt a negyedben, a hét elején pedig egy rajtaütésben itt halt meg kilenc izraeli katona is.

A más területeken zajló harcokról legfrissebb jelentésében az IDF azt írta, hogy „terrorista infrastruktúrát” vettek célba Khan Younis város szívében. Állításuk szerint megsemmisítettek egy fegyverraktárat, és az ottani alagútban talált járműveket is – ezeket szerintük a Hamász az október 7-i támadásokhoz használt.

(BBC)

Megtalálták a Hamász által október 7-én túszul ejtett két izraeli katona holttestét – jelentették be az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Közleményükben azt írták, hogy Nik Beizer tizedes és Ron Sherman őrmester holttestét egy gázai hadművelet során találták meg. A holttesteket már visszaszállították Izraelbe.

A Be'er Shevából származó Nik Beizer 19 éves volt, sofőrként szolgált az izraeli hadseregben. A Hamász terroristái október 7-én ejtették túszul, majd Gázába hurcolták. A Lehavimból származó Ron Sherman szintén 19 éves volt, tiszthelyettesként teljesített szolgálatot a gázai határ közelében, amikor október 7-én őt is túszul ejtették.

„Az egészségügyi tisztviselők és katonai rabbik által elvégzett azonosítási folyamatot követően ma (pénteken) az IDF képviselői tájékoztatták Nik Beizer tizedes és Ron Sherman őrmester családját. Az IDF őszinte részvétét fejezi ki a családoknak, és továbbra is támogatni fogja őket” – áll az izraeli hadsereg közleményében.

Nik Beizer idén április 30-án kezdte meg katonai szolgálatát. Az IDF Gázai Kerületi Koordinációs és Kapcsolattartási Központjánál dolgozott, amely az Erez átkelőn keresztül a Gázai övezetbe történő áthaladását koordinálja. Beizernek október 7-én nem kellett volna a bázison lennie, de egy barátjával cserélt, aki szabad hétvégét akart. „Ezen a bázison mindenki a palesztinokról gondoskodik, azért dolgozik, hogy a gázaiak élhessék az életüket” – mondta korábban Beizer édesanyja, Katy Beizer.

Ron Sherman utoljára október 7-én reggel beszélt az édesanyjával, amikor a gázai határ közelében lévő katonai bázisát megtámadták a Hamász terroristái. Amikor a telefonbeszélgetés megszakadt, átváltottak WhatsApp-üzenetekre. „Ennyi, anya, itt vannak, vége, szeretlek” – írta. Sherman később egy, a Hamász által közzétett videón feltűnt, egy kisteherautó rakterében ült megkötözve.

(Sky News, Times of Israel)

A brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) azt tanácsolja a hajóknak, hogy óvatosan haladjanak át a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Báb el-Mandeb tengerszoroson, és „jelentsenek minden gyanús tevékenységet”. Azt is közölték, hogy vizsgálatot folytatnak egy jemeni kikötő közelében történt incidens miatt.

A szorosban és a Vörös-tengeren több hajót is támadás ért azóta, hogy a Hamász október 7-én terrortámadást intézett Izrael ellen. A jemeni húszik – egy Irán által támogatott lázadó csoport – vállalta a felelősséget néhány csapásért, azt állítva, hogy olyan hajókat vesznek célba, amelyek kapcsolatban állnak Izraellel, vagy az országba tartanak. A húszi lázadók megfogadták, hogy addig folytatják a támadásokat, amíg Izrael fel nem oldja a Gázai övezet blokádját.

(Sky News)

Az ENSZ Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) egyik tisztviselője szerint a Gázai övezet lényegében „lakhatatlanná vált”. Juliet Touma a BBC-nek azt mondta, hogy az elmúlt napokban tapasztalt rossz időjárási viszonyok csak még tovább rontották az amúgy is szörnyű körülményeket az övezetben.

Elmondása szerint az UNRWA-nak 150 új menedékhelye van, de továbbiakat kell nyitniuk, mivel a meglévők „túlzsúfoltak, és nem tudnak több embert befogadni”. Azt mondta, a menekült emberek kunyhókat építenek vagy az autójukban élnek. „A légicsapások miatt nem lehet segélyt szállítani. Nem tudunk hozzáférni azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van ránk, és nem tudjuk teljesíteni a kötelességeinket” – mondta az UNRWA munkatársa.

(BBC)

Izrael visszaszerezte egy újabb túsz, Elia Toledano holttestét. Vele együtt már hat túsz holttestét találták meg a Gázai övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) friss közleménye azt írta, hogy a különleges erőik egy gázai hadművelet során megtalálták a 28 éves férfi holttestét. A Hamász terroristái október 7-én, a Super Nova zenei fesztiválon ejtették túszul Toledanót és barátnőjét, Mia Schemet, akit két héttel ezelőtt, a harcok átmeneti szünetében engedtek szabadon.

Toledano holttestét visszaszállították Izraelbe, ahol orvosok és a rendőrség azonosította. Arról, hogy hogyan és mikor halt meg, az IDF nem közöltek részleteket.

Az izraeli hatóságok úgy vélik, hogy még 134 túsz van Gázában – nem mindegyikük él – az október 7-én elrabolt 240-ből. A november 24. és december 1. közötti ideiglenes tűzszünet során 105 civil túszt – izraeli nőket és gyerekeket, valamint külföldi állampolgárokat – engedett szabadon a Hamász. Négy túszt az ideiglenes tűzszünet és a november végi túszszabadítás előtt engedtek szabadon, egyet pedig az izraeli csapatok mentettek ki.

(BBC, Times of Israel)

Recep Tayyip Erdoğan török elnök telefonon közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy az Egyesült Államoknak történelmi felelőssége van abban, hogy a lehető leggyorsabban tartós tűzszünetet biztosítson a Gázai övezetben. A beszélgetésről kiadott közleményében Erdoğan hivatala azt közölte, hogy a török elnök azt mondta Bidennek, hogy a tűzszünet gyorsan megvalósítható, ha az amerikai kormány felhagy Izrael feltétel nélküli támogatásával. A török államfő azt is mondta, hogy Izrael elhúzódó támadásainak negatív globális következményei lehetnek.

„Az Egyesült Államok történelmi felelőssége, hogy a lehető leghamarabb tartós tűzszünetet biztosítson a térségben” – mondta Erdoğan.

A Fehér Ház közleménye azt emelte ki, hogy Biden elnök megismételte, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A két elnök továbbá megvitatta a humanitárius segítségnyújtás fokozására és a polgári lakosság védelmére irányuló erőfeszítéseket, valamint „a palesztin nép politikai horizontjának szükségességét”.

A megbeszélésen szó esett a NATO megerősítéséről és Svédország mielőbbi csatlakozásról, valamint Törökország NATO-interoperabilitásának fokozásáról is. Biden és Erdoğan megállapodott arról, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn a 2024. júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozót megelőzően.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt is elmondta, nem lenne meglepve, ha a két elnök közötti telefonbeszélgetés során az F-16-os vadászgépek kérdése is szóba került volna. „Beszéltek a NATO-ról és Svédország csatlakozásáról” – mondta. „Egyáltalán nem lennék meglepve, ha az is szóba kerülne, hogy továbbra is támogatjuk az F-16-osaik modernizációs programját” – tette hozzá.

(BBC, Reuters)

A Hamász felszámolása több időbe telik, mint „néhány hónap”, mondta a BBC szerint Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadónak, aki csütörtökön Izraelbe érkezett. Gallant szerint a terrorszervezet gázai infrastruktúrájának a megsemmisítése időbe telik. Sullivan találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is, aki arról beszélt, hogy a „teljes győzelemig” harcolni fognak.

Két amerikai tisztviselő névtelenül viszont arról beszélt a CBS-nek, hogy Izrael jelezte az Egyesült Államoknak, hogy az offenzíva mostani szakasza két-három héten belül befejeződhet. Egyikük hozzátette, hogy ez nem jelentené a katonai műveletek végét, de alacsonyabb intenzitáson, kevesebb bombázással, több célzott csapással folytathatják a harcokat.

Sullivan azután érkezett Izraelbe, hogy Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta, szerinte Izrael támogatottsága a nemzetközi közösségben a „válogatás nélküli bombázások” miatt csökken, ezek több ezer palesztin civil életét követelték.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó útját kommentálva John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, hogy Sullivan arról is egyeztetett, hogy Izrael majd átállna alacsonyabb intenzitású műveletekre „a közeli jövőben” a Gázai övezetben. Kirby hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem akarja megmondani az izraelieknek, hogy mennyi ideig kell tartania a háborúnak, viszont „nyilván mind azt akarjuk, hogy a lehető leghamarabb véget érjen.”

Az előző napi hírfolyamot itt tudja visszanézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!