Hollandia továbbra is szállíthat alkatrészeket Izrael Gázában használt F-35-ös vadászgépeihez

2023. december 15. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia továbbra is szállíthat alkatrészeket az Izrael által a Gázai övezetben használt F-35-ös vadászrepülőgépekhez, miután a holland bíróság elutasította az emberi jogi szervezetek egy csoportja által indított keresetet – számolt be a Guardian.

A hágai kerületi bíróság szerint az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amibe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

A szervezetek – köztük az Amnesty International holland szervezete – azzal érveltek, hogy szerintük az alkatrészek szállítása hozzájárult ahhoz, hogy „Izrael megsértette a nemzetközi jogot a Hamász elleni háborúban”. Az amerikai gyártmányú F-35-ösök alkatrészeit egy hollandiai raktárban tárolják, majd az érvényes exportmegállapodások alapján több partnerországba, köztük Izraelbe szállítják tovább.

A holland hatóságoknak egyébként az sem világos, hogy egyáltalán van-e hatáskörük beavatkozni a szállításokba. „Az izraeli F-35-ösök bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg, hogy az F-35-ösök a háborús jog súlyos megsértésében vesznek részt” – írta a holland kormány a parlamentnek küldött levelében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!