Izrael elismerte, hogy a jemeni húszik eltérítettek egy hajót a Vörös-tengeren

2023. november 19. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők szerint az Irán által támogatott jemeni húszik a Vörös-tengeren eltérítettek egy hajót, ami „globális szinten nagyon súlyos incidens”.

A Galaxy Leader Törökországból tartott Indiába, a nemzetközi civil legénység tagjai között nincsenek izraeliek. „Ez nem egy izraeli hajó” – tette hozzá az IDF.

A bahamai zászló alatt közlekedő hajó egy brit cég nevén van bejegyezve, amely részben Abraham Ungar izraeli milliárdos tulajdonában van. A hajót az incidens idején egy japán cég bérelte ki. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az akcióért.

A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy – általuk izraelinek nevezett – hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel „az iszlám elvek és értékek szerint” bánnak. A húszik korábban közölték, hogy izraeli kötődésű hajókat vesznek célba a Vörös-tengeren.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!