Újabb rakétacsapások a Vörös-tengeren, a világ egyik legfontosabb útvonala kezd járhatatlanná válni

2023. december 15. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik vezető kereskedelmi hajózással foglalkozó cége, a Maersk pénteken bejelentette, hogy felfüggesztette a Vörös-tengeren való hajóforgalmat, miután csütörtökön és pénteken is támadás ért tulajdonában álló hajókat. Péntek este egy másik hajózási óriás, a Hapag-Lloyd – melynek szintén érte már támadás hajóját – szintén bejelentette, hogy nem engedi hajóit a Vörös-tengerre.

A Vörös-tenger déli kijáratát a hajósok évezredek óta veszélyes szakaszként tartják számon, innen a jemeni és dzsibuti partok közti szoros neve is: Báb el-Mandeb (A siralom kapuja). A tenger itt alig negyven kilométer széles, viszont naponta csaknem kilencmillió hordónyi olajat és százezer köbméter cseppfolyós földgázt szállítanak a rajta keresztül haladó tankhajók a Szuezi-csatorna – azaz főleg az európai piacok – felé. Ez a globális tengeri kőolajszállítmányok 12, a cseppfolyós gázszállítmányok 8 százalékát teszi ki 2023 első félévének adatai alapján. A Jemen nyugati-északnyugati részét ellenőrzésük alatt tartó húszi gerillák – Irántól kapott vagy zsákmányolt – hajók elleni irányított rakétáikkal az utóbbi évtizedben már többször is riadalmat okoztak a békés áruforgalomban érdekeltek körében. Október 7-e után azonban korábban nem látott szintre ugrott a támadások száma, a rakétás próbálkozásokon túl egy brit hajót novemberben el is raboltak.

Péntek sem múlt el rakétatámadás nélkül, a Vörös-tengeren járőröző amerikai haditengerészet bejelentése szerint a Báb el-Mandeb szorosban két hajót is találat ért. Az első támadás során a német tulajdonban levő, Egyiptomból Szingapúrba tartó al-Jasrah nevű hajót találta el egy drón. A fedélzeten tűz ütött ki, de senki sem sérült meg. A második támadásban két rakétát lőttek ki két szállítóhajóra, azonban nem tisztázott, hogy melyiket érte találat – annyi biztos, hogy a károk itt is csekélyek voltak.

(via Reuters, Times of Israel)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!