Boldog új évet kíván a Transtelex!

2024. január 1. – 11:11

Boldog új évet kíván a Transtelex!
Fotó: Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan, sokféle mérleget készítenek az évek találkozásánál, a Transtelex 2023-as évének kiértékelésekor nem mondhatjuk, hogy könnyű lett volna ez az elmúlt egy év. Nem titok, a független, minőségi sajtó világszinten is nagyon nehéz helyzetben van, de még nagyobb kihívás elé van állítva, ha ráadásul kisebbségi, erdélyi magyar.

Alig múlt el a lapalapítás eufóriája, számtalan nehézségbe ütköztünk, ezek közül a legnagyobb az anyagi gond volt, ezért történhetett meg, hogy bár olvasottságunk egyre nőtt, kénytelenek voltunk ismét az olvasóinkhoz fordulni, hogy elmagyarázzuk, rendszeres mikroadományaik nélkül veszélybe kerül a lap. Megértettétek, és pár hét múlva jelenthettük, hogy túl vagyunk a hullámvölgyön.

Egyértelművé vált, hogy létezik egy jelentős méretű kíváncsi, tudatos és párbeszédre kész olvasói közösség, amelynek van igénye azokra az értékekre, amelyeket ez a lap képvisel, és amely hisz abban, hogy a szabad sajtó működtetéséhez közös erőfeszítésre is szükség van.

Sokszor írtunk arról, hogy a Fidesz-RMDSZ minden területen érezhető kontrollja állandó nyomást jelent, a sajtóra nézve ez különösen igaz. Ilyen körülmények között próbáltunk és próbálunk meg egy független, szabad sajtót írni, ahol csakis a szerkesztőségünk szakmai szempontjai alapján dől el, mi lesz téma és mi nem.

Emiatt is kiemelten fontos, hogy tudjuk, mögöttünk ott vannak hűséges olvasóink, akiknek számít, hogy mi el tudjuk végezni munkánkat. 2023-at magunk mögött hagyva, és az új év kihívásait fürkészve meg kell köszönnünk, hogy segítettetek minket az elindulásban, a talpra állásban, és a rendszeres támogatásaitokkal újra és újra bizalmat szavaztok nekünk.

Ha számot kellene adnunk arról, hogy melyek voltak az év legjelentősebb pillanatai a szerkesztőség 2023-as évében, akkor mindenképp ki kell emelnünk azokat az alkalmakat, amikor személyesen is találkozhattunk.

Havonta jelentkező Dialóg offline beszélgetősorozatunkban olyan témákat járunk körbe, amik szorosan érintenek minket, közösségünket. 2023 novemberében először történt meg, hogy Kolozsvár helyett Csíkszeredában tartottuk meg ezt. És ha 2024-et vesszük szemügyre, akkor igen, mindenképpen azt szeretnénk, ha többször mehetnénk Kolozsvártól messzibbre, ha tágulna a köre azoknak az olvasóknak, akik Erdély különböző városaiból kapcsolódnak a Transtelexhez.

Az építő vitáknak vagyunk a hívei egyébként is, ezért szívesen látjuk a minőségi publicisztikát az oldalunkon. A Transtelex felületén zajlott nemrég a Korunk-vita, de a csíkszeredai polgármester, Korodi Attila romaellenes megnyilvánulásait is tematizáltuk, Drábik János tervezett kolozsvári fellépéséről mi írtunk, vitát indítottunk, sőt, az izraeli-palesztin háború kapcsán is voltak különböző szempontokat bemutató véleményanyagok. Teret adunk tőlünk eltérő véleményeknek, vendégcikkeknek is, sőt, kimondottan örülünk, ha az írások provokálnak, kilépnek a sablonokból, új szempontot és témát vetnek fel. Ezért örömünkre szolgál az is, hogy látványosan megnőtt vendégszerzőinknek száma, akiknek beküldött szövegei jelzik, sokakban tudatosult, hogy a Transtelex egy olyan közösséget épít, amely az érdemi, konstruktív párbeszédre alapoz.

Legnagyobb projektünk, amely szintén közösségi erőfeszítést feltételezett, Tamás Gáspár Miklós kolozsvári esszéinek kiadása. TGM-re emlékezve 75. születésnapján indítottuk el könyvkiadó kampányunkat, melynek célja az volt, hogy a Kolozsvárhoz fűződő esszéit kötetbe gyűjtve nyújthassuk át az olvasóknak, és egyúttal ismét a Transtelexre irányítsuk a figyelmet, mert ez az újságírói műhely TGM szívügye is volt. Azt kértük, mindenki lehetőségéhez mérten támogassa a Kolozsvári esszék megjelentetését.

Örömmel jelenthettük, a kampány során az általunk célként kitűzött 2 millió forintnak (26 000 lej/5330 euró) több mint másfélszerese gyűlt össze, ebből, ahogy ígértük, kétmillió forintot a kötet kiadására fordítunk, a fennmaradó összeg pedig a Transtelex életben tartását szolgálja, amint majd a kötet eladásából befolyó bevétel is. 2024 tavaszára érkezik tehát a TGM-kötet!

Számos hírünkre, friss tudósításunkra kattintottak 100 ezernél is többen, sőt olyan hírünk is volt, amire 273 ezer olvasó kattintott, ezeket külön nem soroljuk fel, mivel fontosabb azokról a nagy témákról szót ejteni, amiket figyelemmel követett a Transtelex: többek között bemutattuk hogyan működik Erdélyben az MCC, Balázs Attila milliárdos üzletember gyergyóremetei birodalmát is körbejártuk és írtunk az ottani megaberuházásokról is. Figyelemmel követtük a kollégáink által feltárt ügyeket is, és megírtuk a szovátai gyermekotthonban történt bántalmazás ügyét, illetve a a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanárának szexuális visszaéléseit bemutató oknyomozást is.

Kiemelten fontos volt számunkra a környezetvédelem és a természetvédelem, csíkszeredai Dialógunknál egy asztalhoz ültettük például a politikusokat, természetvédőket és önkormányzati vezetőket is.

Folytattuk az Azopan Fotóarchívummal közös sorozatunkat, többek között Soros György kolozsvári látogatását, egy holokausztot túlélő marosvásárhelyi házaspár élettörténetét, de egykori fotográfusok életművét bemutató cikkek is születtek ennek nyomán. Ugyanakkor más archívumokból is válogattunk nagyszerű fotókat, így mutattuk be nemrég a Minerva Archívumából Deák Ferenc látványos értelmiségi portréit.

Sorolhatnánk még, de valójában bízunk benne, hogy ti ezeket mind láttátok, követtétek és szerettétek, és reméljük, támogatásotokkal jelzitek majd elismeréseteket azért, hogy a Transtelex az a hely – ahogy azt már induláskor megígértük –, ahol ezek a fontos, izgalmas témák nap mint nap előkerülnek.

Az oknyomozó riportokon túl igyekeztünk aktuálisak, vitakészek lenni, közéletből, politikából, kultúrából is azt megírni, ami valóban fontos. 2023 legolvasottabb nagy anyagai közül is válogattunk egy rövid listát:

Nekifeszültek a csendőrkordonnak a románok Tusványoson, szidták Orbánt, egymást és a magyarokat, mindhiába, a show nélkülük ment le111 ezer olvasó

Ha lebukott, mindig egy újabb abszurd magyarázattal állt elő – Fajk Emese története75.500

A Vlad Țepeșről szóló Netflix-sorozat sokakat teljesen kiakasztott Romániában, pedig ez lehet az eddigi legjobb - 71 ezer olvasó

Monumentális giccs a világ legnagyobb székelykapujaként beharangozott építmény, ami nem lesz értékesebb attól, hogy a Holdról is látható – 67 ezer olvasó

Büszkeség és beton: hiába a luxus, az erdélyi vasányfalvakba csak lagzira vagy temetni járnak haza a külföldön dolgozó avasiak64 ezer olvasó

Az erdélyi Orbán-imádat súlyos veszélyt jelent a romániai magyar közösségre - 30 ezer olvasó

Ne feledjétek: lap jövője továbbra is a ti kezetekben van. Amennyiben úgy ítélitek meg, hogy fontos számotokra, hogy még több erdélyi sztorit, minőségi tartalmat olvassatok, ezután is beállíthatjátok a rendszeres támogatást, illetve egyszeri összeggel is hozzájárulhattok a Transtelex működéséhez és fejlődéséhez. Részleteket erről továbbra is a TÁMOGATÁS gombra klikkelve találtok.

Boldog új évet mindenkinek!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!