Lehet a természetben fesztiválozni anélkül is, hogy tönkretennénk

2023. augusztus 20. – 08:43

Lehet a természetben fesztiválozni anélkül is, hogy tönkretennénk
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei fesztiválszezonban senkinek nem eshetett nehezére megtalálni a hozzá legközelebb állót, mert legyen szó akár zenei ízlésről vagy élmény-koncepcióról, ma már Erdélyben is azt tapasztalni, hogy jelentősen fejlődött (ezzel együtt talán fel is hígult) a kínálat. Mindeközben van itt egy kis méretű fesztivál, a Mumush, ami azzal tűnik ki a többi közül, hogy odafigyel a természetre és teljességgel reklámmentes, ez az elképzelés pedig indulásból megy szembe mindennel, ami a kisebb-nagyobb tömegrendezvényekre jellemző.

Úgy mentem el elsőéves mumusozóként a fesztiválra, hogy több dologban biztos voltam: a goa gyorsan lefáraszt, munka mellett nem lehet sátorozni, a mértéktelen túlfogyasztás miatt viszont nem csak nekem lehetne már lelkiismeret-furdalásom. Felpakoltam a prekoncepcióim a mérleg két nyelvére, és miután úgy éreztem, hogy kiegyenlítődnek, elindultam a Nyárád-menti Nagyadorjánba, ahol egyébként soha, senki nem járna, ha nem szerveznének itt egy négy napig tartó hippifesztivált.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A helyszínre kiérve az első dolog ami szembeötlik, hogy az egyébként szűk közeget megmozgató fesztiválnak viszonylag nagy a területe, ami egy dombok alatt elterülő völgyet jelent, a szélén húzódó erdővel. Itt biztosan nem fordulhat elő az, hogy az ösvényen kerülgeted a feléd özönlő tömeget. A Mumush, bár harmadik éve szervezik meg, egyelőre megmaradt egy családias hangulatú fesztiválnak, amit gyakorlatilag egy önkéntesekből összeverbuválódott, tágabb értelemben vett baráti társaság tart össze.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A pusztító kánikulában nagyjából két perces séta után már ömlik a napbarnított felsőtestekről a víz, de, szerencsére, az árnyékos helyek és az erdő nem csak a sátorozást teszik kényelmesebbé, hanem a nappali lazulást is. A helyszínek pedig gondosan vannak kialakítva, a részletekre való odafigyelés az egyik legnagyobb ütőereje a fesztiválnak: a szénabálákon ülve a kivilágított díszletelemek között megértjük, hogy ezt lélekkel helyezték oda valakik, csak azért, hogy mi valóban megpihenhessünk. Ráadásul, sehol egy márkaneves babzsák, villogó cégér, és úgy lehet olvasgatni meg nyálcsorgatva aludni a függőágyban, hogy egyetlen hostess sem zaklat közben.

De mitől is környezetbarát a Mumush a helyszínválasztáson túl? Egyrészt, itt akkor vagy menő, ha van kulacsod, tenyérből iszol, a sörödet pedig legrosszabb esetben is repohárba kéred. A víz ingyen folyik a helyszínen a csapból, így nem csak pet-hegyek nem keletkeznek, de a tíz lejeseket sem kell félóránként bedobálni a pultosnak a harminc fokos melegben csak azért, hogy életben maradj.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A fesztiválon csak vegetáriánus és vegán ételt lehet 25-35 lejért venni, papírtányért adnak hozzá, de kérheted a saját tányérodba és kanalazhatod azzal az evőeszközzel, amit otthonról hoztál. Ennél jóval többen választják viszont a kevésbé kényelmes, de pénztárcabarátabb megoldást, azaz a főzést és az otthonról hozott kaját.

Lehet helyi dizájnerektől táskát és kiegészítőket vásárolni, van persze turkáló is meg kézművesek, egy havadtői gábor cigányasszony pedig van annyira élelmes, hogy befizet a fesztiválra, és itt kínálja a kendőit és a magyar népviseletet. Szóval, végre itt egy hely, ahol nem csak arra tanítanak, hogy ne termelj fölöslegesen szemetet, de akkor sem kell szoronganod, ha eleve fontos neked a fenntarthatóság a hétköznapokban is, mivel itt nem kell a szórakozás miatt beáldoznod az elveid.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A psy-uralta fesztiválokkal kapcsolatosan persze sok sztereotípia felmerül, többen ódzkodnak is attól a gondolattól, hogy egy tömegrendezvényen nincsenek biztonságiak, bármit be lehet vinni, a fesztivál területe pedig nincs elkerítve. A Mumushon viszont könnyű megérteni, hogy miért: egész egyszerűen azért, mert nincs rá szükség. A szabadságérzethez amit ígér, az is hozzátartozik, hogy nem korlátoznak a szervezők semmiben, a fesztiválozók pedig eleve tudatosan és akarva-akaratlanul szelektálva érkeznek ide. Többen mondták is, hogy az éjszakai révületben elhagyott pénztárcát meg hasitasit másnap délután ott találták, ahol hagyták, „ez a jó ebben a fesztiválban”.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Van itt még középhaladó akrojóga, healing spot, gyerektevékenységek, állandó jammelés és performanszok is, de a legjobb mégis az árnyékba húzódva üldögélni és emberekkel találkozni. Mert ahogy mindenhol, a hangulatot nem csak a szervezők igyekezete, de a résztvevők magatartása is körvonalazza, a Mumushon pedig nem találkozni ferde tekintetekkel, a határok átlépése pedig nem opció.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A legtöbben persze így is baráti társaságokkal érkeznek egy nagy közös sátorozásra és táncra vágyva, de az olyan kezdeményezések mint a közösségi konyha azt is elősegítik, hogy számunkra teljesen idegen emberekhez is tudjunk kapcsolódni. Bár a Mumush kezdeményezői nagyrészt erdmagyar fiatalok, szerencsére a román és külföldi közönséget is megszólítják, akadnak is bőven távolról érkezők.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Estefelé a lágy háttérzenét felváltják a zenekarok és az elektronikus zene, ekkor tűnik fel, hogy itt egyébként táncolni is lehet. A Mumush ereje nem abban rejlik, hogy nagy neveket vonultatna fel, leginkább a helyi tehetséges, fiatal zenészek terepe ez, de fellépnek kisebb, alternatív zenekarok is, például a magyar Freakin Disco, a bukaresti K not K, vagy a francia Tekemat. Erre a fesztiválra mégsem azért érdemes kinézni, hogy zenekarokat meg előadókat megnézz, inkább csak hagyd magad sodródni a hangulattal, a pszichedelikus zene pedig akkor is beszippant, ha éppen fogalmad sincs arról, ki van a DJ-pult mögött.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink