Két izraeli katona is meghalt egy dróntámadásban, amit Irakból indítottak

2024. október 4. – 08:24

frissítve

Két izraeli katona is meghalt egy dróntámadásban, amit Irakból indítottak
Füst száll fel egy robbanás után Bejrút déli külvárosai felett 2024. október 3-án éjjel – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök pénteken azt tanácsolta Izraelnek, hogy ne támadja meg az iráni olajlétesítményeket, tartva attól, hogy az események a közel-keleti háború még intenzívebb eszkalálódásához vezetnének.

A Fehér Házban Biden először arról beszélt újságíróknak, hogy Benjámin Netanjahunak „emlékeznie kell” az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatására, amikor a következő lépésről dönt. „Ha a helyükben lennék, más alternatívákon gondolkodnék, mint az olajmezők megtámadása” – mondta Biden újságíróknak. (AFP)

Az ENSZ pénteken törvénytelennek nevezte és elítélte az előző nap Izrael által egy ciszjordániai menekülttábor ellen intézett, tizennyolc ember életét kioltó légicsapást. „Ez a támadás az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott katonai jellegű műveletek során elkövetett törvénytelen erőalkalmazás aggasztó környezetébe illeszkedik, amelyek számos sérelmet okoztak a palesztinoknak és jelentős károkat idéztek elő az épületekben és az ellátó rendszerekben” – írta közleményében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a megszállva tartott palesztin területért felelős irodája.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy az észak-ciszjordániai túl-karmi menekülttábor ellen a hadsereg és a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat által közösen végrehajtott légicsapás során likvidálta a Hamász iszlamista palesztin szervezet egyik helyi vezetőjét.

2000 óta az Izrael által 1967 óta megszállva tartott Ciszjordánia elleni csütörtöki légicsapásnak volt a legtöbb áldozata – közölte a palesztin biztonsági szolgálat egyik illetékese. Pénteken százak vettek részt Túl-Karmban az áldozatok nyilvános temetésén, közöttük több maszkot viselő, feketébe öltözött fegyveres.

A Hamász Izrael elleni támadásával indult gázai háború kezdete óta egyre fokozódik az erőszak egyrészt a palesztinok, másrészt az izraeli hadsereg és a telepesek között. A palesztin egészségügy-minisztérium szerint legkevesebb 701 palesztint lőttek le izraeli katonák, illetve telepesek, míg izraeli hivatalos adatok szerint legkevesebb 21 izraeli katona halt meg palesztin támadásokban, illetve katonai műveletek során.

A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok megerősítette pénteken, hogy egyik parancsnoka, Zahi Jászir Oufi, valamint hét másik harcosa elesett a Túl-Karm elleni csütörtöki izraeli légicsapásban. (MTI)

A katonák egy ENSZ békefenntartó alakulat tagjaiként 2021 óta vannak jelen Libanonban, erősítette meg a Hvg.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium. Arról nincs információ, hogy pontosan hányan vannak, de a misszió hivatalos oldala szerint 15 magyar katonáról lehet szó.

„A szakasz feladatai közé tartozik a tábor őrzés-védelme, valamint a járőrözés helyi erőkkel, az ENSZ jelenlét fenntartása, erősítése. A magyar katonák olyan táborokban vannak, melyekben vannak óvóhelyek, így amikor a háborús helyzet megkívánja, a szakasz tagjai az óvóhelyekben töltik el azt az időszakot, mikor a közelükben olyan esemény zajlik, ami a katonák testi épségét veszélyeztetné” – írta a minisztérium.

(HVG)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint csütörtökön dróntámadás ért egy izraeli katonai bázist a Golán-fennsíkon. A támadásban meghalt két izraeli katona, a 19 éves Daniel Aviv Haim Sofer és a 19 éves Tal Dror, további 24-en pedig megsebesültek.

Az IDF vizsgálata szerint a robbanószerekkel felszerelt drónokat Irakból indították. Az egyiket ugyan sikerült a légvédelmi rendszereknek lelőnie, a másik viszont pár perccel később becsapódott a Golán-fennsík északi részén fekvő katonai bázisba.

Az IDF azt még vizsgálja, hogy miért nem szólaltak meg a légvédelmi szirénák akkor, amikor a második drón belépett Izrael légterébe.

A támadást magára vállalta az Irán által támogatott Iraki Iszlám Ellenállás nevű szervezet, amely bejelentette, hogy három izraeli célpont ellen is indítottak dróntámadást.

(Times of Israel)

Egy amerikai hivatalos forrás arról beszélt az Associated Pressnek, hogy az Egyesült Államok hadserege több húszi célpontot is eltalált Jemenben, többek között a fővárosban, Szanaában és a kikötővárosban, Hodejdában is. Amerikai vadászgépek és hajók lőttek bázisokat, fegyverrendszereket és más eszközöket.

Húszi médiumok arról számoltak be, hogy hét rakéta eltalálta Hodejda repterét és egy húszi katonai bázist, négy másik pedig Szanaában csapódott be.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy az izraeli erők eddig több mint 2000 katonai célpontra mértek csapást a négynapos dél-libanoni behatolás során, amelynél a Hezbollah állásait vették célba. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint fegyveresekre, katonai épületekre és más objektumokra céloztak. (Guardian)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója, Hanan Balkhy közölte, hogy az ENSZ orvosi felszerelései megérkeztek Libanonba.

„Egy légiszállító szállt le Bejrútban ma reggel 30 tonna sürgősségi és sebészeti felszereléssel, ami elegendő több tízezer ember kezeléséhez” – írta Hanan az X-en. Pénteken és szombaton is több járat érkezik trauma-, kolera- és mentálhigiénés felszerelésekkel – tette hozzá.

A bejrúti repülőtéren Firass Abiad egészségügyi miniszter fogadta a WHO és az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR által szervezett, az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott segélyt. Elmondása szerint a készletek döntő fontosságúak lesznek a kórházi ellátás során.

Libanonban az elmúlt egy hétben állandósult légicsapások során legalább 1100 ember vesztette életét. A libanoni hatóságok szerint emellett több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg becslése szerint mintegy 250 Hezbollah harcost ölt meg, köztük számos zászlóalj- és századparancsnokot a libanoni szárazföldi hadművelet során az elmúlt négy napban – jelentette ki egy katonai szóvivő.

A közlemény szerint a halottak közül 21-en parancsnokok voltak, összesen pedig több mint 2000 katonai célpontot támadtak meg.

Nadav Shoshani alezredes elmondta, hogy a katonaság még csak most méri fel a csütörtök esti bejrúti légicsapások során okozott károkat. A támadás állítólag a Hezbollah hírszerzési főhadiszállását célozta.

(Reuters, BBC)

A BBC helyszíni tudósítóira hivatkozva azt írja, hogy magyar idő szerint fél három körül több robbanást is lehetett hallani a libanoni fővárosban.

Pár száz magyar lehet most Libanonban, de csak 10-en kértek segítséget a hazajutáshoz – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookon közzétett videójában.

A bejrúti magyar nagykövetség látókörében most 233 magyar állampolgár van. Közülük a legtöbben életvitelszerűen élnek az országban, és úgy tűnik, hogy a többségük nem akarja elhagyni a régiót.

Augusztus elején a kormány már felkínálta a lehetőséget az országban lévőknek, hogy egy magyar evakuációs járattal elhagyhassák az országot. Akkor 18-an jelentkeztek összesen, közülük többen kiskorúak voltak.

Ezt a lehetőséget most is felajánlották a kint tartózkodó magyarokkal, de csak 10 ember vette igénybe a felajánlást. A kevés létszámra való tekintettel ők a Szlovákia által indított mentesítő járattal fognak végül hazajönni.

Szijjártó végezetül elmondta, hogy nem túl derűlátó a magyar kormány azzal kapcsolatban, hogy hová fokozódhat a mostani helyzet a Közel-Keleten, ezért ismét megkér mindenkit, hogy ne utazzanak az érintett régióba.

Kiürítették a dél-libanoni Marjayoun közkórházat péntek reggel, miután egy közelben történt izraeli dróncsapásban négy mentős meghalt – jelentette a libanoni nemzeti hírügynökség.

A kórház volt az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató Dél-Libanonban. Az egészségügyi dolgozók elmenekültek.

„Közvetlenül mellettünk csaptak le, így menekülnünk kellett. A környék nagyon veszélyes, és nincs senki az utakon, egyedül vezetek” – mondta menekülés közben Shoshana Mazraani, a marjayouni közkórház sürgősségi osztályának vezetője.

A libanoni nemzeti hírügynökség szerint Izrael péntek délután csapást mért az Iszlám Egészségügyi Szervezet Khirbet Selem-i központjára is. Többen megsérültek.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők nemrégiben megerősítette, hogy vadászgépekkel támadták a Libanonból Szíriába vezető földalatti alagutat – írja a BBC.

Az IDF azt állítja, hogy azért támadták a több mint 3 kilométer hosszú alagutat az izraeli légierő vadászgépei, mert azt a Hezbollah használta fegyverek szállítására és tárolására. Az izraeli hadsereg hozzátette, hogy az infrastruktúrát, a katonai épületeket és a fegyverraktárakat is eltaláltak.

A támadás során sérült meg a Masnaa határátkelő, amin keresztül így most csak nagyon nehezen tudnak elmenekülni a civilek Szíriába – írja a Times of Israel. Az IDF szerint polgári átkelőn is keresztül iráni fegyvereket próbáltak eljuttatni a Hezbollahhoz.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint a Közel-Kelet egy régiós fegyveres konfliktus szakadékán ül, a Libanont érő izraeli légicsapások pedig csak fokozódnak.

Az ICRC szerint már az elmúlt egy évben is a civileken csattant az izraeli-palesztin konfliktus. „Az ICRC felszólít minden felet, hogy kerüljék a robbanófegyverek használatát a lakott területeken, mivel ezek válogatás nélkül okoznak károkat, ami jelentős áldozatokat okozhat a civilek életében, az otthonokban és az alapvető infrastruktúrában” – áll az ICRC közleményében.

„Ha az erőszak tovább fokozódik, a polgári lakosságot érő lehetséges károk felbecsülhetetlenek. Valamennyi félnek be kell tartania a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeit, hogy csökkentse a civilek szenvedését, és előkészítse az utat egy stabilabb és békésebb jövő felé” – tette hozzá Nicolas Von Arx, az ICRC közel- és közel-keleti regionális igazgatója.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy tegnap a bejrúti légicsapásokban meghalt a Hezbollah kommunikációs parancsnoka, Muhammad Rasid Szkafi – írja a BBC.

Az Izraeli Védelmi Erők közleményében azt állítják, hogy Szkafi 2000 óta volt tagja a szervezetnek, és közel állt a csoport magas rangú vezetőihez. A Hezbollah nem nyilatkozott az állítással kapcsolatban.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah pénteken imát mondott a teheráni Grand Mosalla mecsetben. Ez közel öt év óta az első alkalom, hogy ő vezeti a szertartást.

Beszédében, amelyet részben perzsa nyelven mondott el, a világ muszlimjainak egységét hangsúlyozta az iszlám szent könyv, a Korán elvei alapján. Azt mondta, Irán ellensége ugyanaz, mint egy palesztin állam, Libanon és más muszlim nemzetek ellensége.

Hamenei emellett dicsérte Irán Izrael elleni támadását, ami szerinte teljesen törvényes volt. Szerinte a támadás „minimális büntetés Izrael számára az elképesztő bűneik után”.

Izraelt vámpír rezsimnek, az Egyesült Államokat pedig megvadult kutyának nevezte.

Szerinte az iráni Iszlám Köztársaság „bármilyen kapcsolódó kötelezettséget teljesít” Izraellel szemben. Kétszer is hangsúlyozza, hogy Irán nem fog habozni és halogatni, amikor Izraelről van szó.

Fotó: Khamenei.ir / AFP
Fotó: Khamenei.ir / AFP

Hamenei utoljára azután mondott pénteki imát, hogy az Egyesült Államok 2020-ban meggyilkolta a Forradalmi Gárda tábornokát, Kassem Szulejmanit. Ezt megelőzően utoljára 2012-ben állt a tömeg elé.

Hamenei beszédére több ezren gyűltek össze. A hívek közül többen olyan iráni vezetők portréit hordják magukkal, akik Izrael és az Egyesül Államok ellen küzdöttek.

(BBC)

Az ENSZ szerint a Szíria és Libanon közötti Masnaa határátkelőt jelentősen lebombázták az izraeli erők – írja a Guardian.

Az elmúlt két hétben több tízezer libanoni menekült el Szíriába a Masnaa határátkelőhelyen keresztül, de az átkelő mostanra romokban áll a légicsapások miatt.

Fotó: Mohamed Azakir / Reuters Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

A Világélelmezési Program libanoni országos igazgatója, Matthew Hollingworth arról beszélt, hogy az átkelő elpusztítása korlátozza az emberek menekülési képességét.

„Ez azt jelenti, hogy azok az áruk, amelyek általában a szárazföldön érkeznének ezen az átkelőhelyen – ez a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy árukat vigyünk be az országba – szintén nem lesznek itt fogadhatók” – mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csütörtökön azzal vádolták a Hezbollahot, hogy a Szíriával összekötő átkelőn katonai felszerelést szállított Libanonba.

Bejrútban sűrű füst fogadta azokat, akik péntek reggel kinéztek az ablakukon. A látvány valószínűleg senkit nem lepett meg, mivel a déli városrészt intenzív légicsapások érték az éjszaka folyamán. A hírek szerint a Hezbollah végrehajtó tanácsát célozta az IDF.

Reggel füst szállt fel Bejrút déli városrészéből a légicsapások után (fent). Sajtómunkások és a lakosság tagjai nézik meg a légicsapásban megsérült házakat (lent) – Fotó: Joseph Campbell / Reuters és Fadel Itani / Middle East Images / AFP Reggel füst szállt fel Bejrút déli városrészéből a légicsapások után (fent). Sajtómunkások és a lakosság tagjai nézik meg a légicsapásban megsérült házakat (lent) – Fotó: Joseph Campbell / Reuters és Fadel Itani / Middle East Images / AFP
Reggel füst szállt fel Bejrút déli városrészéből a légicsapások után (fent). Sajtómunkások és a lakosság tagjai nézik meg a légicsapásban megsérült házakat (lent) – Fotó: Joseph Campbell / Reuters és Fadel Itani / Middle East Images / AFP

Libanonba érkezett Irán külügyminisztere – jelentette a libanoni állami média.

„Egy iráni repülőgép érkezett a Rafic Hariri nemzetközi repülőtérre Abbász Aragcsi külügyminiszterrel a fedélzetén” – írja az NNA libanoni hírügynökség. Araghcsi az első magas rangú tisztviselő, aki Bejrútba látogat azóta, hogy egy izraeli légicsapás megölte a Hezbollah főnökét, Haszán Naszrallahot a múlt héten.

Aragcsi a libanoni miniszterelnökkel, Nadzsíb Míkátival és a parlament elnökével, Nabih Berrivel találkozik.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legfrissebb operatív frissítésében azt írják, hogy ma reggel körülbelül 20 rakétakilövést észleltek Libanonból.

A legtöbb rakétát elfogták, a többi nyílt területen zuhant le. Ezzel összefüggésben légiriadó szólt Izrael nyugat-galileai régiójában és a Haifa-öböl térségében.

(BBC)

Az izraeli hadsereg felszólította Libanon több mint 20 déli településének lakosságát, hogy azonnal hagyják el a területet – írta Avisáj Adrai IDF-szóvivő az X-en közzétett bejegyzésében.

„Bárki, aki a Hezbollah létesítményei vagy harci eszközei közelében tartózkodik, az életét teszi kockára” – írta.

Adrai hozzátette, hogy a civileknek az Avali folyótól északabbra kell húzódniuk, ne menjenek tovább délre, ha el akarnak menekülni az izraeli támadások elől.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg csütörtök este csapássorozatot indított Bejrút déli részén, ami az egyik legintenzívebb bombázás volt a város ellen a hadjárat múlt heti kezdete óta.

Egy, Hezbollahhoz közel álló forrás azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy Izrael tizenegy csapást mért a csoport libanoni fővárosban lévő fellegvára ellen.

A Guardian és más külföldi források szerint a légicsapásokkal Izrael a Hezbollah végrehajtó tanácsát akarta kiiktatni, aminek élén ott ül Hasem Szafieddin.

Szafieddin a Hezbollah legmagasabb politikai döntéshozó testületének vezetőjeként a szervezet második számú vezetőjének számított Haszán Naszrallah után. Állítólag Szafieddint jelölték ki Naszrallah utódjának, bár utódlásáról hivatalos bejelentés nem történt, mióta a néhai vezetőt megölték a múlt héten. Naszrallahról itt írtunk bővebben.

Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP
Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP

Az Axios egy izraeli tisztviselőre hivatkozva írja, hogy Szafieddin egy bunkerben volt mélyen a föld alatt, és nem világos, hogy meghalt-e a csapások során. A libanoni híradások szerint az izraeli támadás sokkal nagyobb volt, mint az, amely a múlt héten megölte Naszrallahot – írja az Axios.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön újságíróknak kijelentette: nem hiszi, hogy totális háború lesz a Közel-Keleten.

Arra a kérdésre, hogy mennyire bízik abban, hogy egy ilyen háború elkerülhető, kis gondolkodás után azt válaszolta az újságírónak:

„Mennyire bízhat ön abban, hogy nem fog esni? Nézze, nem hiszem, hogy totális háború lesz. Szerintem elkerülhetjük. De még sok a tennivaló, sok a tennivaló”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy küldene-e amerikai csapatokat Izrael megsegítésére, azt mondta: „Már segítettünk Izraelnek. Meg fogjuk védeni Izraelt.”

(Reuters)

Több százezer menekülő útját vágta el egy péntek reggeli izraeli légicsapás a libanoni Masznaa határátkelő közelében – mondta Ali Hamieh libanoni közlekedési miniszter a Reutersnek. Azt mondta, hogy a csapás libanoni területen belül, a határátkelő közelében érte az utat, és egy négy méter széles krátert okozott.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonai szóvivője csütörtökön azzal vádolta meg a Hezbollahot, hogy az átkelőt katonai felszerelések Libanonba szállításához használja.

„Az IDF nem fogja megengedni ezeknek a fegyvereknek a csempészését, és nem fog habozni, hogy cselekedjen, ha erre kényszerül, ahogyan tette ezt az egész háború alatt” – mondta Avisáj Adrai, az IDF szóvivője az X-en. Hamieh egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az átkelő a libanoni állam fennhatósága alá tartozik.

A libanoni kormány statisztikái szerint az elmúlt 10 napban több mint 300 ezer ember – túlnyomó többségük szíriai – kelt át Libanonból Szíriába az egyre fokozódó izraeli bombázások elől.

(Reuters)

Izrael éjszaka is tovább támadta Libanont, a BBC azt írja, hogy közvetlenül a bejrúti nemzetközi repülőtér mellett nagy robbanásokat lehetett hallani, és füstfelhőket lehetett látni a város felett. A célpont nem volt egyértelmű, de a repülőtér Dahieh-vel – a Hezbollah fővárosi erődjével – határos. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 37 ember halt meg az izraeli szárazföldi és légi támadásokban, 151 másik pedig megsebesült.

Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

A libanoni hadsereg közben azt közölte, hogy két katonája meghalt az ország déli részén, miközben az izraeli erők folytatták a Hezbollah elleni inváziójukat, és további 20 város és falu kiürítését rendelték el.

(BBC)

  • Csütörtök este egy ciszjordániai menekülttábort bombázott Izrael, többen meghaltak.
  • Izrael hadi vezetése közölte, hogy eltökéltek a libanoni művelet folytatásában, teljesen fel akarják számolni a határ környékén lévő „terrorista infrastruktúrát”, hogy visszaköltöztethessék az észak-izraeli lakosokat otthonaikba.
  • Joe Biden szerint megvitatják a csapásmérés lehetőségét az iráni olajiparra és olajtartalékra, amitől rögtön megugrott az olajár. Irán közölte: az Izraellel fennálló konfliktusukba izraeli oldalon beszálló országokat legitim célpontnak tekinti.
  • A katari emír azt nyilatkozta, ami a régióban zajlik, az kollektív népirtás, az EU-s külügyi főképviselő pedig azt írta, hogy Izrael Bejrút bombázásával megsértette a nemzetközi humanitárius jogot.
  • Több ország különgépeken menekíti állampolgárait Libanonból.
  • Már 1,2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az izraeli támadások miatt, de este az IDF még több dél-libanoni település evakuálására szólította fel a helyieket.
  • Az izraeli hadsereg azt állítja, megölt több Hezbollah-parancsnokot egy dél-libanoni katonai építményre mért csapással csütörtökön, három hónapja pedig megöltek három gázai Hamász-vezetőt.
  • Szerda éjszaka Bejrút központját is izraeli légicsapás érte, legalább kilencen meghaltak, köztük hét egészségügyi és mentődolgozó is.

Teljes tegnapi közvetítésünk itt olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!