Az IDF bejrúti légicsapásai állítólag a Hezbollah második számú vezetőjét, és a végrehajtó tanácsát célozták

2024. október 4. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg csütörtök este csapássorozatot indított Bejrút déli részén, ami az egyik legintenzívebb bombázás volt a város ellen a hadjárat múlt heti kezdete óta.

Egy, Hezbollahhoz közel álló forrás azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy Izrael tizenegy csapást mért a csoport libanoni fővárosban lévő fellegvára ellen.

A Guardian és más külföldi források szerint a légicsapásokkal Izrael a Hezbollah végrehajtó tanácsát akarta kiiktatni, aminek élén ott ül Hasem Szafieddin.

Szafieddin a Hezbollah legmagasabb politikai döntéshozó testületének vezetőjeként a szervezet második számú vezetőjének számított Haszán Naszrallah után. Állítólag Szafieddint jelölték ki Naszrallah utódjának, bár utódlásáról hivatalos bejelentés nem történt, mióta a néhai vezetőt megölték a múlt héten. Naszrallahról itt írtunk bővebben.

Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP
Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP

Az Axios egy izraeli tisztviselőre hivatkozva írja, hogy Szafieddin egy bunkerben volt mélyen a föld alatt, és nem világos, hogy meghalt-e a csapások során. A libanoni híradások szerint az izraeli támadás sokkal nagyobb volt, mint az, amely a múlt héten megölte Naszrallahot – írja az Axios.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!