Jogállamiság

RSS

„Boszorkányüldözés, baloldali lufi, újbeszél” – az RMDSZ EP-képviselőit kérdeztük a Magyarországot elmarasztaló jogállamiság-jelentésről

Ismét szembement az RMDSZ két képviselője az EP-vel és a saját pártcsaládjával a Delbos-Corfield-jelentés elfogadásakor. Vincze Loránt a Transtelexnek azzal érvelt, hogy a dokumentummal még az EPP frakciója sem ért egyet, csak a választóik nyomására szavazták meg. Winkler Gyula pedig úgy vélte, a migráció kezelése vagy a keresztény értékek ápolása terén a jövő az Orbán-kormányt fogja igazolni.

3000 milliárd forint EU-s forrás elvonását javasolja az Európai Bizottság, november 19-ig dőlhet el, hogy ez így lesz-e

A döntést az Európai Unió Tanácsára bízták, aminek arról kell határoznia, elvonják-e Magyarországtól a pénzeket, vagy sem. Ha elfogadják a EB javaslatait, az mintegy 3000 milliárd forint elvonását jelentené, ami a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források harmada. Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány fontos reformintézkedésekre szánta el magát.

Megszavazta az Európai Parlament: nem tartják Magyarországot teljes értékű demokráciának

Nem jár konkrét következménnyel az állásfoglalás, de befolyással lehet arra, hogyan dönt az Európai Bizottság az uniós források ügyében.

Ursula von der Leyen évértékelőjében a háborúról, az energiaválságról és a demokrácia védelméről beszélt

Fel kell számolni a korrupciót és a tagjelölt országoknak meg kell erősíteniük a demokráciájukat, mondta az EB-elnök.

Egy utolsó hónapot kapott az Orbán-kormány a jogállamisági problémák érdemi kezelésére

Az Európai Bizottság egy utolsó határidőt adott, mielőtt felkérné az Európai Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021-2027-es uniós költségvetéséből járnának.

Lengyelország elhárította az utolsó akadályt az uniós pénzek elől

Megszüntették a bírósági fegyelmi kamarát, amely az EU szerint veszélyeztette az igazságszolgálatás függetlenségét.

Jogállamisági jelentés: veszélyben van a romániai sajtó pluralizmusa

A dokumentum szerint az EU-tagállamok közül Bulgáriában, Görögországban, Magyarországon, Máltán, Lengyelországban és Szlovéniában is hasonlóan rossz a média helyzete.

EP-bizottság: az európai értékek rendszerszintű veszélyben vannak Magyarországon

A képviselők aggályukat fejezték ki egyebek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlenségével, valamint a bírák jogaival és a korrupcióval kapcsolatban.

A Pegasus-ügyet és a KESMA-t is megemlíti a magyar jogállamiságról szóló új EU-s jelentés

Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő azt vizsgálta, hogy a 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés óta mi történt Magyarországon.

Uniós biztos: Be fogjuk indítani a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben

A korrupciógyanús esetek és a közbeszerzések problémái miatt veti be a mechanizmust az Európai Bizottság, mondta egy osztrák lapnak a költségvetésért felelős biztos.