EB-jelentés a romániai jogállamiságról: a közbeszerzés továbbra is magas korrupciós kockázatú ágazat maradt

2024. július 24. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a jogállamiságról szóló jelentését a 27 tagállam mindegyikére vonatkozóan, amelyben Románia esetében többek között azt állapította meg, hogy a közbeszerzés továbbra is a korrupció szempontjából magas kockázatú ágazat, és hogy az elévüléssel kapcsolatos késedelmes jogalkotási válasz továbbra is számos korrupciós ügy lezárásához és az ítéletek törléséhez vezetett, írja a digi24.ro.

A 2023-as jogállamisági jelentéshez képest az Európai Bizottság megállapítja, hogy Románia nem tett előrelépést a parlamenti képviselőkre vonatkozó lobbiszabályok bevezetése terén. Nem történt előrelépés a közszolgálati médiaszolgáltatások független irányításának és szerkesztői függetlenségének megerősítését célzó szabályok és mechanizmusok megerősítése terén sem, figyelembe véve a közszolgálati médiaszolgáltatásokra vonatkozó európai normákat.

„A Nemzeti Audiovizuális Tanács működése és hatékonysága várhatóan javulni fog a technológiai rendszerek korszerűsítésével. Bár az audiovizuális engedélyekkel rendelkező vállalatok tulajdonosi szerkezetére vonatkozó információk már nyilvánosak, a nagyközönség számára még mindig nehézkes megtudni, hogy az audiovizuális ágazaton kívüli médiavállalatok végső soron kiknek a tulajdonában vannak. Továbbra is szükség van a közszolgálati médiaszolgáltatások független irányításának és szerkesztői függetlenségének megerősítésére, és a finanszírozás hiánya megnehezíti, hogy a közszolgálati televízió teljesítse közszolgálati megbízatását. Az erős jogi keret és a szankciók alkalmazása ellenére úgy tűnik, hogy egyes politikai pártok fokozták a magánmédia politikai reklámcélú finanszírozását. Az információhoz való hozzáférés jogi kerete még nem javult. Az újságírók fenyegetése és zaklatása továbbra is probléma, és a szerkesztői függetlenségre gyakorolt kereskedelmi nyomás befolyásolja az újságírók munkáját” – áll az Európai Bizottság jelentésében.

A Bizottság bírálja Romániát, amiért nem tett további előrelépést a jogszabályok elfogadása előtti hatékony nyilvános konzultáció biztosítása terén, és hogy a kormány még mindig gyakran folyamodik sürgősségi rendeletekhez, bár ezek száma csökken. A politikai pártfinanszírozás átláthatóságának javítását célzó jogszabály elfogadása továbbra is függőben van.

A szakértők megítélése szerint a korrupció szintje a közszférában továbbra is magas – derül ki a jelentésből. A dokumentum megjegyzi, hogy a Transparency International 2023-as Korrupció Érzékelési Indexében Románia 46/100 pontot kapott, és az Európai Unióban a 25., globálisan pedig a 63. helyen áll. Ez a megítélés viszonylag stabil volt az elmúlt öt évben – áll a jelentésben. A 2021-2025-ös korrupcióellenes stratégia (SNA) végrehajtása azonban továbbra is sínen van – állapítja meg a jelentés.

A dokumentum szerint Románia előrelépett a tavalyi jelentéshez képest az igazságügyi törvények, illetve az igazságügyi rendszer megfelelő humánerőforrásainak biztosítása terén, valamint az igazságszolgáltatáson belüli bűncselekmények – köztük a korrupciós bűncselekmények – kivizsgálásával és üldözésével kapcsolatos aggályok orvoslása érdekében hozott intézkedések terén.

Az Európai Bizottság javasolja, hogy Románia fejezze be a Velencei Bizottság igazságügyi jogszabályokra vonatkozó ajánlásainak telejsítése érdekében megkezdett folyamatot; folytassa az igazságszolgáltatási rendszer megfelelő humánerőforrásainak biztosítására irányuló erőfeszítéseket; hozzon intézkedéseket, különösen operatív szinten, a bűncselekmények hatékony kivizsgálásának és üldözésének biztosítása érdekében az igazságszolgáltatáson belül, beleértve a korrupciós bűncselekményeket is, figyelembe véve az európai normákat; illetve hogy vezessen be szabályokat a parlamenti képviselők lobbizására vonatkozóan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!