Gyerek

RSS

Felmérés: a kiszolgáltatott helyzetben levő családok 95 százaléka nem tudja fedezni a gyermekek alapvető szükségleteit

A kiszolgáltatott helyzetben lévő családok 95 százalékában élelemre, ruhára, gyógyszerre sem jut elég pénz.

Szennyezett gyógyszer miatt halt meg 195 gyerek Indonéziában

A köhögéscsillapítók nagy mennyiségben tartalmaztak etilénglikolt és dietilénglikolt, amiket például fagyálló folyadékokban használnak.

Nem neveletlen, csak szenzoros

Kevesen ismerik a szenzoros feldolgozási zavart, pedig sok család életét megnehezíti, és bár az autisták többsége szenzoros, ez fordítva nem igaz. A témát ismerő magyar szakemberekkel beszélgetve szóba került Einstein, a mosógépben szendergő elveszett kisgyerek, a meghökkentő szülői reakciók haszna, és a szenzoros emberek hatása a demokráciára.

Bullying: Egy darabig az áldozat tűr, tűr, aztán robban

Nincs fenyegetőzés igazgatói intővel vagy kicsapással, a bántalmazó pedig nem büntetést kap, hanem lehetőséget, hogy az általa okozott érzelmi károkat jóvátegye. Nem Skandináviában néztük meg, hogy kezelik a bullyingot, hanem Zuglóban, egy lakótelepi általános iskolában.

Bullying: nem gonosz a gyerek, csak rossz stratégiát választott

Megalázás, csúfolódás, kiközösítés, fizikai erőszak – van olyan gyerek, aki éveket tölt el úgy az iskolában, hogy egy másik gyerek áldozata, miközben kortársai az egészet végignézik. Interjúnkban az iskolai kortárs bántalmazás, azaz a bullying természetét tárjuk fel a megelőzés fontosságától az iskola és a szülők szerepéig.

A nyolcvanas években a nyár még arról szólt, hogy nem szólt semmiről

Bandázva, madárfüttyben semmit tenni vagy bringázni, miközben ki tudja, hogy épp szerda van vagy hétfő – volt a gulyásszocializmus álmos nyaraiban néhány apróság, amelyek a szociológus szerint a jelenben is túlélhetőbbé tennék a végtelen vakációt. És itt most nem a Donald rágóra gondolunk.

Tavaly 388 gyereket hagytak a szülészeteken és a gyerekkórházakban

128 elhagyott gyermek visszatért a családjához.

Gyerekek vásárlását vagy eladását akár 7 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetnék

Kedden szavazott az erre vonatkozó tervezetről a szenátus.

Lehangoltsággal küszködő édesanyáknak és kisbabáiknak szerveznek zenés műhelyfoglalkozásokat Kolozsváron

A részvétel ingyenes, jelentkezni legkésőbb május 22-ig lehet.

Rejtélyes új hepatitisz: minden, amit tudunk, és amit még nem

Egyre több hír érkezik egy gyerekeket érintő, súlyos májbetegségről, amelynek az okát még a tudósok is csak keresik. Magyarországról még nem jelentettek esetet. Az biztos, hogy nem hepatitiszvírus okozza, és hogy semmi köze a koronavírus elleni oltásokhoz. A fő gyanúsított egy adenovírus, de valószínű, hogy a Covid–19-nek is köze lehet hozzá. Sok még a kérdés, de amit lehet, megválaszolunk.

Ukrán nyelvű ovis csoportot indítottak az unitáriusok Kolozsváron

A Magyar Unitárius Egyház által működtetett bölcsődében szintén Ukrajnából menekült pedagógusok foglalkoznak a kicsikkel.