Cseke Péter

RSS

Kiss Tamás szociológus: arányaiban az országosnak a kétszerese a magyar népesség fogyása

A szociológus cáfolta Kelemen Hunor azon kijelentését, hogy a népszámlálás előzetes eredményei szerinti népességfogyás arányaiban nagyjából ugyanúgy érinti a romániai magyar és a román közösséget. A kisebbségkutató intézet munkatársa szerint az erdélyi magyar elitnek jelenleg nincsenek eszközei a fogyás megállítására, ehhez ki kellene bővítenie „közpolitikai képzelőerejét”.

Politikai elemző: Az AUR tavaly már elérte a növekedési potenciálját

George Jiglău politológus szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség támogatottsága már nehezen nőhet a múlt év végén mért 18 százalék fölé, mert lassan már a szavazói is belátják, hogy a szociális és gazdasági problémákra ez a párt nem tud megoldásokat kínálni. A kolozsvári BBTE oktatójával a 2022-es politikai évet elemeztük ki, de az idén várható fejleményekre is kitértünk.

Fejetlenség az erdélyi magyar felsőoktatásban: az állami képzés kárára erősödik a magyar kormány támogatásával a Sapientia

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának irányítói húsz év hallgatás után a sajtó nyilvánossága előtt sérelmezik, hogy a Sapientia, az alapítók ígéreteit megszegve, számos szakot megduplázott az elmúlt két évtizedben az állami felsőoktatás kárára. A Budapestről támogatott alapítványi egyetem vezetői szerint az átfedések kérdése túldimenzionált, a BBTE magyar oktatói valójában a konkurenciától tartanak. Abban viszont a felek egyetértenek, hogy szükség lenne egy egységes erdélyi magyar felsőoktatás-fejlesztési stratégiára.

Összeroppant a Fidesz erdélyi sajtóbirodalma, 70 százalékos leépítések lesznek a Médiatér lapjainál

Az Erdélyi Médiatér Egyesület januártól megválik a lapjainál dolgozó újságírók kétharmadától – értesült a Transtelex. A magyar adófizetők pénzéből finanszírozott sajtóholdingot a létrehozása óta kapott 20 millió euróból sem tudta életképessé tenni a menedzsmentje, így a jövő év folyamán akár újabb elbocsátásokra is számítani lehet.

Marian Godină a Transtelexnek: sokan sajnálják, hogy nem tekerték ki a nyakamat, amikor még megtehették volna

A kezdetben Facebookon jópofizó zsaruból hét év alatt előbb az ország legnépszerűbb rendőre, majd az egyik legbefolyásosabb személyisége lett. A Székelyudvarhelyről nemrégiben készült videójával pedig akaratlanul is többet tett a románok körében a Székelyföldről alkotott előítéletek felszámolásáéért, mint a magyar politikusok. Interjú Marian Godinával.

50 százalékos nyugdíjpótlékra jogosultak a MÚRE tagjai

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete közhasznú szervezetté vált, ez a státus biztosítja a nyugdíjpótlékhoz való jogot a tagságnak.

Karnyújtásnyira van Románia Schengentől, eurómilliárdokban mérhető a csatlakozás tétje

Az ukrajnai háború olyan helyzetet teremtett, amelyben az Európai Unió számára is fontossá vált Románia schengeni csatlakozása – véli Winkler Gyula EP-képviselő, aki szerint eurómilliárdokban mérhető gazdasági előnyökkel járna, ha az ország decemberben felvételt nyer a belső határőrizet nélküli térségbe. A pozitív döntés azonban még nem borítékolható.

Késések és horribilis összegek: villanyszámlakáosz tetézi az energiapiaci gondokat

Hiába az állami ársapka, nagyon sok háztartásnak óriási áramszámlát kell kifizetnie ezekben a napokban a szolgáltatók mulasztása miatt. Utóbbiak a sorozatos jogszabály-módosításokkal magyarázzák az anomáliákat. Az Országos Energiaszabályzó Hatóság alelnöke, Nagy-Bege Zoltán a helyzet normalizását ígéri, és arra biztatja a pórul járt fogyasztókat, hogy panaszolják be a szolgáltatójukat.

„Boszorkányüldözés, baloldali lufi, újbeszél” – az RMDSZ EP-képviselőit kérdeztük a Magyarországot elmarasztaló jogállamiság-jelentésről

Ismét szembement az RMDSZ két képviselője az EP-vel és a saját pártcsaládjával a Delbos-Corfield-jelentés elfogadásakor. Vincze Loránt a Transtelexnek azzal érvelt, hogy a dokumentummal még az EPP frakciója sem ért egyet, csak a választóik nyomására szavazták meg. Winkler Gyula pedig úgy vélte, a migráció kezelése vagy a keresztény értékek ápolása terén a jövő az Orbán-kormányt fogja igazolni.

Béremelés a törvényhozóknak: magára maradt javaslatával az RMDSZ két szenátora

Kihátrált a kormánykoalíció az RMDSZ-es szenátorok mögül a honatyák fizetésemelésének ügyében. Fejér László Ödön szerint a közvélemény nyomására jártak el így a kormánypártok, pedig ők csak egy részét kérték annak, ami a törvény szerint járna. A javasolt módosítás a képviselők és szenátorok esetében bruttó 2000 lejes fizetésemelést jelentene.

Több sebből vérzik az energiaárakat korlátozó rendelet, s ezt a kormány is elismeri

Uniós forrásmegvonásokat kockáztat Románia az energiaárakat korlátozó új sürgősségi rendelet miatt, ennek oka, hogy a jogszabály több előírása sérti az uniós jogot. Ezt egyébként maga a kormány is elismeri, ennek ellenére a koalíció egyes politikusai a szakhatóságot támadják, amiért felhívta erre a figyelmet.

Máris Kafka-regénybe illő a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítása, pedig gyakorlatilag még el sem kezdődött

Harmadszor is beindult a múlt héten a marosvásárhelyi római katolikus iskola ismételt létrehozásának a jogi folyamata, de már most nyilvánvaló, hogy göröngyös lesz az önálló intézmény megalapításához vezető út. A Maros megyei tanfelügyelőség ismét az oktatási minisztériumtól vár eligazítást.

Elemzők szerint kormányon marad a tusványosi Orbán-beszédet megtapsoló RMDSZ

A Transtelex által kérdezett elemzők szerint a román politikusok nem belső meggyőződésből, hanem a nemzetközi reakciók nyomására bírálták Orbán Viktor tusványosi beszédét, és az RMDSZ-t nem fogják kitessékelni a kormányból.

Giurgiuban 44 fokot mutattak a hőmérők vasárnap délután

Bukarestben és Ilfov megyében 16 személy vesztette el az eszméletét az utcán a nagy hőségben.

Eltörte a sakkozó robot az emberi ellenfele ujját meccs közben

A rendezők szerint annyi történt, hogy az emberi ellenfél hibázott, és nem tartotta be azt az időkorlátot, amíg a roboté a sakktábla feletti kontroll.

Jövő héten is kánikula lesz az ország nagy részében

Kedden másodfokú hőségriadó lép érvénybe Bánságban, Körös-vidékén, Olténiában, Munténiában, Erdély és Máramaros nyugati részén.

Öt embernél találtak drogokat a hatóságok Tusványoson

Büntetőeljárás indult magas kockázatú drogok birtoklása miatt.

Viharos időjárásra figyelmeztet az országos meteorológiai szolgálat

Akár 90 km/h-t is elérő széllökések által kísért villámlások és zivatarok várhatók.

A belügy szerint négy csendőr megakadályozta, hogy tragédia történjen a parajdi sóbányában

A turisták az evakuálásuk előtt betörtek egy faajtót, egy nő pedig elájult, vélhetően pánikrohama volt.

Újabb meccsnézéssel zárta erdélyi útját Orbán Viktor

A kormányfő szombat este az FK Csíkszereda lelátójának avatóünnepségén vett részt.

Több ezren vonultak a rekkenő hőségben a Budapest Pride-on

A rendezvényt néhány ellentüntető próbálta megzavarni, akik a Margit híd közepén és a Margitszigeten állva távolról szidalmazták a résztvevőket.

Frissítve – Vasárnap sem látogatható a parajdi sóbánya az iszapszivárgás miatt

A tárnákban tartózkodó emberek gond nélkül kijutottak.

Megtiltotta a szövetség: nem léphetett pályára Székelyföld U18-as válogatottja Magyarország ellen a csíkszeredai stadionavatón

Így végül az FK Csíkszereda U18-as csapata játszik a gálamérkőzésen.

Egy nap alatt 174 vegetációtűzhöz riasztották a tűzoltókat

A kánikula kezdete óta 1963 hektár száraz vegetációt és erdős területet pusztított el a tűz.

Koronavírus: változatlanul nő a kórházi ápolásra szoruló betegek száma

Az elmúlt 24 órában 6484 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában.

Harmadfokú hőségriadó van érvényben a nyugati megyékben, 42 fok is lehetséges

A levegő éjszaka sem hűl le 22 fok alá.

Adathalászok próbálják átverni a romániai Netflix-előfizetőket

A csalók a bankkártyaadataik hitelesítésére szólítják fel őket a streaming-szolgáltató nevében.

Tilos hozzáérni Brâncuși köztéri alkotásaihoz, de ezt sokan nem tartják be Târgu Jiuban

Idén eddig 150 esetben szabtak ki bírságot a szabályszegőkre, a büntetések összege pedig meghaladja a 30 ezer lejt.

Koronavírus: nőtt a fertőzések és a kórházban kezelt Covid-betegek száma

Intenzív terápiás ellátásra 171 beteg szorul, közülük 150-en oltatlanok.

Hivatalos: visszafizeti az állam a digitális beutazási adatlap kitöltésének elmulasztásáért korábban kirótt bírságokat

A múlt év december 25-től idén január 31-ig összesen 361 millió lej bírságot szabtak ki ezért a kihágásért a hatóságok.