Felgyújtotta magát egy tiltakozó az atlantai izraeli konzulátusnál, kritikus állapotban van

2023. december 1. – 06:58

frissítve

Felgyújtotta magát egy tiltakozó az atlantai izraeli konzulátusnál, kritikus állapotban van
Rakétákat lőnek a Gázai övezetből Izraelre, miután lejárt az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport közötti ideiglenes tűzszünet december 1-én – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Péntek reggel újra indultak a harcok Gázában.
  • Izrael azt állítja, hogy a Hamász megsértette a tűzszünetet, a Vaskupola reggel elkapott egy Gáza felől érkező rakétát.
  • A spanyol miniszterelnök nem biztos abban, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot.
  • Szabadon engedett palesztin foglyok azt állítják, hogy bántalmazták őket az izraeli börtönökben.
  • Katar megerősítette, hogy folynak a tárgyalások az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet felújításáról.
  • Egy jelentés szerint Izrael régóta tudott a Hamász támadási tervéről, de nem hitték, hogy meg is tudják azt valósítani, ezért nem vették azt komolyan.
  • Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász megszegte a tűzszüneti megállapodást, ezért az ő hibájuk, hogy nem folytatódott a tűzszünet.

Felgyújtotta magát egy tiltakozó az atlantai az atlantai izraeli konzulátusnál – írja a BBC.

Az illető kritikus állapotban van, neme és kora egyelőre tisztázatlan. Darin Schierbaum rendőrfőnök elmondta, hogy a helyszínen egy palesztin zászlót is találtak.

Egy biztonsági őr, aki megpróbált közbelépni, szintén megsérült. A Fox News szerint az őr az incidens során égési sérüléseket szenvedett a csuklóján és a lábán.

Mindkettőjüket egy helyi kórházba szállították.

A libanoni média arról számolt be, hogy három ember meghalt az izraeli ágyúzás következtében Libanon déli részén.

A Sky News egy helyi tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogykét ember meghalt a határ menti Houla városában. A libanoni állami hírügynökség megerősítette ezt a jelentést, és hozzátette, hogy egy harmadik személy Dzsebbayn faluban halt meg.

A jelentéseket nem erősítették meg, de Izrael azóta közölte, hogy ma este a Hezbollah célpontjaira csapott le az északi határon és Libanonon belül. Nem világos, hogy a három bejelentett halott között volt-e Hezbollahhoz kötődő személy.

Az izraeli hadsereg egy jelentés szerint több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izraeli elleni támadás tervéről – írja a New York Times.

A Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikó fal” kódnevű haditerve pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely a Hamász pusztító támadásai során több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben.

A dokumentum nem határozta meg a támadás időpontját, de egy módszeres támadást írt le, amelynek célja a Gázai övezet körüli erődítmények lerohanása, izraeli városok elfoglalása és kulcsfontosságú katonai bázisok, köztük egy hadosztály főhadiszállásának megrohamozása.

A jelentés szerint a dokumentum széles körben ismert volt az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők között. Ők azonban túl ambíciózusnak ítélték a terveket, és mivel úgy ítélték, hogy az meghaladja a Hamász képességeit, nem is vették komolyan. A Hamász ugyanakkor megdöbbentő pontossággal követte a dokumentumban leírt tervezetet.

Az nem világos, hogy Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vagy más magas rangú vezetők ismerték-e a dokumentum tartalmát.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a New York Times jelentését. „Az ilyen jellegű kérdéseket egy későbbi szakaszban vizsgáljuk meg” – írták a lap megkeresésére.

A jelentést ebben a cikkünkben részleteztük.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter újságíróknak beszélt arról, hogy miért ért véget pénteken a tűzszünet a felek közt.

„A Hamász megszegte a vállalt kötelezettségeit. Még a szünet lejárta előtt szörnyű terrortámadást követett el Jeruzsálemben, megölve ezzel három embert” – mondta Blinken Dubajban. A Hamász vállalta a felelősséget a csütörtökön egy jeruzsálemi buszmegállóban történt halálos lövöldözésért.

Blinken a Hamász azon állítására reagált ezzel, miszerint az USA és Izrael azért szüntette meg a tűzszünetet, mert azt akarták, hogy újrainduljon az ellenségeskedés.

Blinken hozzátette, hogy a Hamász nem tartotta be az egyes túszok szabadon bocsátásával kapcsolatos vállalásait sem.

„Eltökéltek vagyunk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenki újraegyesüljön a családjával, beleértve a hét napja működő folyamat folytatását” – mondja Blinken a túszokról.

Blinken elmondása szerint azt is kifejtette Izraelnek, hogy a gázai civileknek védelemre van szükség. Rövid emírségi útja során megvitatta az arab külügyminiszterekkel, hogyan lehetne tartós és biztonságos békét teremteni.

(BBC)

A Dohában zajló tárgyalásokhoz közel álló forrás a BBC-nek nyilatkozta, hogy a tűzszüneti tárgyalások összeomlottak.

Pénteken kora reggel légicsapások egyhetes tűzszünet után újraindultak. De a háttérben még mindig folytak a tárgyalások az átmeneti tűzszünet reményében.

A BBC szerint pénteken három túsz halálát jelentették be, akik a Hamász fogságában veszítették életüket. A haláleseteket a Nir Oz kibuc Facebook-oldalán jelentették be.

Az egyik áldozat a 56 éves Maya Goren, aki óvónő és dajka volt a Nir Oz kibucban. Férje, Avner az október 7-i támadásban meggyilkoltak között volt.

Az 55 éves Ronen Engel fotós és az izraeli mentőszolgálat önkéntese volt. Feleségét és két lányát szitnén túszul ejtette a Hamász, de ők azok között voltak, akiket a héten a tűzszünet során szabadon engedtek.

A 85 éves Arye Zalmanovich szintén a Hamász fogságában halt meg, miután október 7-én elrabolták. A kétgyermekes családapa és ötgyermekes nagyapa előtt tisztelgő bejegyzés szerint az idős férfi egész életében mezőgazdaságban dolgozott.

A tűszünet péntek reggeli megszűnése és a harcok újraindulása miatt Egyiptomban a rafahi határátkelőnél feltartóztatták a Gázai övezetbe szánt segélyeket és üzemanyagot – közölték egyiptomi biztonsági és segélyezési források.

Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakosból mintegy 1,8 millióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, közülük egymillióan az ENSZ palesztin menekültügyi hivatala által működtetett menedékhelyeken tartózkodnak.

A konfliktus kezdete óta folyamatos az ivóvíz-, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány a Gázai övezetben.

A WHO szerint a kórházak közel háromnegyede teljesen bezárt Gázában a bombázások vagy az üzemanyaghiány miatt.

(Sky)

A Hamász egyik magas rangú szóvivője szerint azért nem folytatódott a tűzszüneti megállapodás, mert Izrael és az Egyesült Államok a vérontás folytatását akarják.

„Tegnap (csütörtökön) egyértelmű volt, hogy az izraeli fél vissza akar térni a harcokhoz, mivel a közvetítők több ötletet is felvetettek, és ezek közül hármat elfogadtunk, de ennek ellenére az izraeli fél minden alkalommal azt mondta, hogy »nem, nem, nem«” – mondta Oszama Hamdan.

Azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy csütörtökön, amikor találkozott Benjamin Netanjahuval, „zöld utat adott” az ellenségeskedések folytatásának.

Hamdan beszélt arról is, hogy Katar és Egyiptom közölte vele, folytatni akarják a közvetítést a felek között, és hozzátette azt is: a Hamász hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz.

Oszama Hamdan (balra) egy novemberi sajtótájékoztatón Bejrútban – Fotó: Alaa Al-marjani / Reuters
Oszama Hamdan (balra) egy novemberi sajtótájékoztatón Bejrútban – Fotó: Alaa Al-marjani / Reuters

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban azt mondta, a Hamász szegte meg a fegyverszünet feltételeit, mert nem volt hajlandó elengedni több foglyot, ami szembe ment a megállapodással.

Emellett azt állította, hogy péntek reggel rakétával lőtték Izraelt, ami szintén nem illett a fegyverszünetbe, ezért teljes gőzzel újraindították a gázai inváziót. Azt mondta, a céljaik nem változtak, továbbra is ki akarják szabadítani a túszokat és el akarják pusztítani a Hamászt.

(Sky)

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a tűzszünet péntek reggeli lejárta óta több mint 200 „terrorista célpontra” mértek csapást szárazföldi, légi és tengeri egységekkel – többek között a déli Kán Júniszban és Rafahban.

Korábban Izrael azzal vádolta a Hamászt, hogy megszegte a tűzszünetet, mivel nem engedte szabadon a vállalt számú, túszul ejtett nőt és gyermeket, valamint rakétával támadta Izraelt.

(BBC)

A katari kormány megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a Hamász és Izrael között a tűzszünet felújításáról. A katari külügyminisztérium közleményében „mély sajnálatát fejezi ki a Gázai övezet elleni izraeli agresszió miatt”. Hozzátették, hogy Katar elkötelezett amellett, hogy „folytassa a humanitárius szünethez vezető erőfeszítéseket” a közvetítésben részt vevő partnereikkel együtt. A nyilatkozat szerint azonban a tűzszünet lejárta és a gázai bombázások újrakezdése „megnehezíti a közvetítési erőfeszítéseket és súlyosbítja a humanitárius katasztrófát”.

(BBC)

Már 32-en meghaltak a péntek reggel újraindított izraeli légicsapásokban – írja a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közlése alapján a Guardian. Izrael azért lendült újra támadásba, mert szerintük a Hamász megsértette a fegyverszünet feltételeit. A Hamász ugyanezt állítja Izraelről.

Eközben az James Elder, az UNICEF szóvivője a legnagyobb, még működő gázai kórházból osztott meg egy videóüzenetet a Twitteren. Azt mondta, hogy 200 százalékos kapacitáson vannak, a sebesült gyerekek már a földön alszanak, és nem tudnak több, sérült gyereket fogadni.

Azt is mondta, hogy nem sokkal korábban alig 50 méterre a kórháztól csapódott be egy bomba.

Izraeli katonák véletlenül lelőttek egy civilt, aki szembe szállt a Hamász terrorszervezet fegyvereseivel, akik csütörtökön támadtak civilekre egy buszmegállóban, Jeruzsálemben – írja a helyi média tudósításai alapján az MTI. Az esetről a Times of Israel és a Hárec is beszámolt.

Ahogy mi is írtuk, csütörtökön halálos lövöldözés történt Jeruzsálemben, két terrorista autójával, gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverkezve a főváros egyik bevezető útjához hajtott, majd ott kiszállva tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. A merényletben hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek.

A támadást látva egy férfi, Juval Doron Castleman az autójából kiszállva a saját fegyverével tüzet nyitott a terroristákra, de közben a két szolgálaton kívüli katona is a helyszínre ért és lelőtték, mert őt is támadónak vélték.

Elszállítják a két támadó által Jeruzsálemben használt járművet 2023. november 30-án – Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP
Elszállítják a két támadó által Jeruzsálemben használt járművet 2023. november 30-án – Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP

A helyi média tudósítása szerint a férfi egy nappal a 38. születésnapja előtt belehalt súlyos sérüléseibe a kórházban. A felvételeken látható, hogy Castleman a katonákhoz képest a másik oldalról közelítette meg a támadókat, miközben rájuk lőtt. A katonák azt hitték, hogy ő is terrorista, ezért rálőttek. Egy másik felvételen a földön fekszik feltartott kezekkel, de mikor megpróbál felkelni és azt kiabálja, hogy „Ne lőjj, ne lőjj”, a katonák lelövik.

A Hamász által Izrael ellen október 7-én indított példátlan terrortámadást követően enyhítették a lakosságra vonatkozó szigorú fegyvertörvényeket Izraelben. A helyi média beszámolói szerint ezzel sikerült elérni, hogy lényegesen több civil hordja magánál legálisan megszerzett fegyverét.

Benjámin Netanjahu azt mondta, hogy a Hamász szegte meg a fegyverszünet feltételeit, mert nem volt hajlandó elengedni több foglyot, ami szembe ment a megállapodással.

Emellett azt állítják, hogy reggel rakétával lőtték Izraelt, ami szintén nem illett a fegyverszünetbe, ezért teljes gőzzel újraindították a gázai inváziót. Azt mondta, hogy a céljaik nem változtak, továbbra is ki akarják szabadítani a túszokat és el akarják pusztítani a Hamászt.

A BBC tárgyalásokra rálátó forrásai szerint a Hamász azt állítja, hogy Izrael szegte meg a tűzszünet szabályait, amikor nem engedett be üzemanyagszállítmányokat a Gázai övezet északi részére.

A források szerint az is fennakadást okoz, hogy a Hamász nem hajlandó a foglyul ejtett izraeli férfiakat ugyanazokkal a feltételekkel elengedni, mint a nőket és a gyerekeket.

Teherautók érkeznek humanitárius segélyekkel, főzőgázzal és üzemanyaggal megrakodva a Gázai övezetbe az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet idején 2023. november 28-án – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu / Getty Images
Teherautók érkeznek humanitárius segélyekkel, főzőgázzal és üzemanyaggal megrakodva a Gázai övezetbe az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet idején 2023. november 28-án – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu / Getty Images

Egy, a tűzszüneti tárgyalásokról tudó forrás szerint katari és egyiptomi közvetítők a gázai harcok újraindulása óta tartják a kapcsolatot a Hamásszal és Izraellel. A Sky News megjegyzi, hogy mindkét ország kulcsszerepet játszott a tűzszünetről és a palesztin foglyok izraeli túszokra való cseréléséről szóló tárgyalásokban.

Sean Bell katonai elemző csütörtökök azt mondta, hogy az ellenségeskedések újrakezdése nem zárja ki a harcok további szüneteltetését az elkövetkező napokban és hetekben, amennyiben újabb megállapodás születik.

(Sky News)

A péntek hajnalban véget ért tűzszünet közben a Hamász több túszt is elengedett, de cserébe Izrael is több palesztin foglyot engedett szabadon. A BBC hat, izraeli börtönökből szabadult palesztinnal beszélt, akik mind arról számoltak be, hogy a Hamász október 7-i terrortámadása után bántalmazták őket az izraeli őrök.

Azt mondták, hogy botokkal verték őket, szájkosaras kutyákat uszítottak rájuk, és elvették a ruháikat és takaróikat. Egy nő arról is beszélt, hogy megfenyegették, hogy megerőszakolják, és többen is arról számoltak be, hogy az őrök könnygázzal támadták a cellákban álló foglyokat.

Mind a hatan azt mondták, hogy mielőtt kiengedték őket, az őrök még megverték őket. Izrael azt állítja, hogy a foglyokat a törvényeknek megfelelően tartják, de a Palesztin Fogolytársaság szerint néhány őr levizelte a megbilincselt foglyokat, és azt állítják, hogy legalább hat palesztin rab halt meg az elmúlt hét hétben.

A most elengedett, 18 éves Mohamed Nazzal azt mondta a BBC-nek, hogy augusztusban tartóztatták le, de fogalma sincs, milyen alapon. Állítása szerint tíz nappal korábban börtönőrök bementek a cellájába, és mikrofonnal a kézben kiabálással kezdték hergelni a rabokat. Mikor egyikük sem reagált, megverték őket. Röntgenfelvételeket is átadott a BBC-nek, amik alapján mindkét keze eltört.

Az izraeli büntetés-végrehajtási hatóság szerint a férfi hazudik, mert mielőtt kiengedték, egy orvos megvizsgálta, és semmilyen sérülést nem látott rajta. Nazzal szerint csak miután elengedték, a vöröskeresztes buszon látta orvos. A hatóság kiadott egy videót arról, ahogy elengedik a fiatal férfit, aki felszáll a buszra. Szerintük ez azt bizonyítja, hogy nem igaz, amit állít. Nem sokszor látszanak a kezei, pont kilógnak a képből, de amikor igen, akkor a lógatja őket, és nincsenek bekötözve.

A ramallahi kórház orvosai szerint lehet, hogy egy fémlemezt kell majd a kezébe helyezniük, hogy a csontok rendesen összeforrjanak. A Vöröskereszt nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban, mert ilyen esetekben csak az érintett hatóságokkal kommunikálnak.

A BBC-nek megmutatta a sérüléseit, amit állítása szerint a verések és a kutyás támadás során szerzett. Ezeket itt megtekintheti.

Izrael több légicsapást is indított a Gázai övezet déli részén – írja a BBC. Ezt a Hamász-vezette belügy- és nemzetbiztonsági minisztérium, az Izraeli védelmi erők és a BBC helyi forrásai is megerősítették.

Alig fél órája ért véget a tűzszünet, ami november 24-én indult, és ami alatt mindkét fél naponta több foglyot is elengedett. Izrael azt állítja, hogy azért lendültek újabb támadásba, mert a helyi idő szerint reggel hétig tartó tűzszünet előtt nem sokkal a Vaskupola elkapott egy Gázából indított rakétát, amivel az IDF szerint a Hamász megsértette a fegyverszünetet.

Izrael szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet azzal, hogy rakétát lőtt ki a Gázai övezetből, ezért újraindulnak a harcok – posztolta az X-en az IDF.

A Reuters és az Al Jazeera a Hamászhoz kötődő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy robbanások és lövések hallatszottak a Gázai övezet északi részén, Gázavárostól északnyugatra. Az AFP-nek szemtanúk erős repülőgép- és dróntevékenységről számoltak be.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy pénteken kora reggel elfogott egy Gázából kilőtt rakétát, amely a Hamásszal folytatott harcok szünetének meghosszabbítására vonatkozó reggel 7 órai határidő közeledtével beindította a légvédelmi szirénákat izraeli településeken, írja a Reuters. A hírt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is megerősítette.

A palesztin fegyveres csoport nem kommentálta az esetet, amely az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint az első az Izrael és a Hamász között november 24-én kezdődött tűzszünet óta.

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója azt mondta, hogy Izrael nyitott a tűzszünet folytatására, ha a Hamász további túszokat enged el. Izrael korábban közölte, hogy akkor járul hozzá a tűzszünet meghosszabbításához, ha a Hamász napi minimum tíz túszt szabadon enged.

(Reuters)

Kisebb diplomáciai botrányt robbantott ki kijelentéseivel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Legutóbb arról beszélt, hogy „komoly kétségei vannak afelől, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot”, korábban pedig azzal vádolta Izraelt, hogy a Gázában folyó hadműveletek során „válogatás nélkül ölik a palesztinokat”.

Izrael felháborítónak nevezte a spanyol miniszterelnök kijelentéseit, majd ezekre válaszul kétszer is behivatták Spanyolország izraeli nagykövetét, illetve visszahívták madridi nagykövetüket.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP
Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP

Az uniós vezetők közül a nemrég megválasztott Pedro Sánchez kritizálja leghangosabban a Hamász október 7-i támadásaira adott izraeli válaszlépéseket. Miközben elismeri Izrael önvédelemhez való jogát, arról is beszélt, hogy a palesztin áldozatok száma volt „igazán elviselhetetlen”. Többször is hangoztatta, hogy a gázai helyzet rendezéséhez az önálló palesztin állam elismerésére van szükség. A Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontja miatt Spanyolországban is többen bírálták Sánchezt.

(BBC)

  • Ugyan az izraeli túszok és palesztin foglyok cseréjével tető alá hozott tűzszünet már letelt, az utolsó pillanatban mégis sikerült meghosszabbítani, miután a Hamász vállalta húsz további túsz elengedését;
  • Az izraeli túszok közül ketten jutottak vissza Izraelbe, őket kórházba is vitték, másik hat túszt, köztük egy testvérpárt pedig késő este adtak át a Vöröskeresztnek;
  • Izrael cserébe harminc palesztin foglyot engedett szabadon csütörtökön, köztük egy ismert Palesztina-párti aktivistát is, aki mostoha körülményekről és kínzásokról számolt be;
  • Gépkarabéllyal lőtt le civileket két Hamász fegyveres Jeruzsálemben, hárman meghaltak;
  • Izraelbe látogatott a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, akinek látogatása nem „nyomozati jellegű”, de fontos lehetőséget jelent az áldozatok iránti együttérzés kifejezésére.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!