Blinken: A tűzszünet a Hamász miatt ért véget

2023. december 1. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter újságíróknak beszélt arról, hogy miért ért véget pénteken a tűzszünet a felek közt.

„A Hamász megszegte a vállalt kötelezettségeit. Még a szünet lejárta előtt szörnyű terrortámadást követett el Jeruzsálemben, megölve ezzel három embert” – mondta Blinken Dubajban. A Hamász vállalta a felelősséget a csütörtökön egy jeruzsálemi buszmegállóban történt halálos lövöldözésért.

Blinken a Hamász azon állítására reagált ezzel, miszerint az USA és Izrael azért szüntette meg a tűzszünetet, mert azt akarták, hogy újrainduljon az ellenségeskedés.

Blinken hozzátette, hogy a Hamász nem tartotta be az egyes túszok szabadon bocsátásával kapcsolatos vállalásait sem.

„Eltökéltek vagyunk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenki újraegyesüljön a családjával, beleértve a hét napja működő folyamat folytatását” – mondja Blinken a túszokról.

Blinken elmondása szerint azt is kifejtette Izraelnek, hogy a gázai civileknek védelemre van szükség. Rövid emírségi útja során megvitatta az arab külügyminiszterekkel, hogyan lehetne tartós és biztonságos békét teremteni.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!