New York Times: Az izraeli hadsereg már egy éve ismerte a Hamász haditervét, de nem vette azt komolyan

2023. december 1. – 22:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg egy jelentés szerint több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izraeli elleni támadás tervéről – írja a New York Times.

A Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikói fal” kódnevű haditerve pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely a Hamász pusztító támadásai során több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben. A dokumentum maga egy Korán-idézettel kezdődik: „Lepd meg őket a kapun keresztül. Ha így teszel, biztosan győzni fogsz”. Ugyanezt a mondatot a Hamász október 7. óta több ízben is visszhangozta videóiban és nyilatkozataiban.

A dokumentum nem határozta meg a támadás időpontját, de egy jól kidolgozott stratégiát írt le. A szöveg rakétatámadásokról is szólt, amelyek célja, hogy eltereljék az izraeli katonák figyelmét, valamint az Izraelt és a Gázai övezetet elválasztó határkerítés mentén végrehajtott dróntámadásokról is írtak benne. A dokumentumban felvázolt egyik legfontosabb cél egy izraeli katonai bázis lerohanása volt Re'imben – ezt a célkitűzést a Hamász teljesítette is október 7-én.

A tervezet fontos információkat tartalmazott az izraeli katonai erők elhelyezkedéséről, kommunikációs csomópontokról és más érzékeny információkról is. Mindez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a Hamász hogyan szerezte meg ezeket az információkat, és hogy voltak-e szivárogtatások az izraeli biztonsági szervezeten belül.

Tavaly, nem sokkal a dokumentum megszerzése után az izraeli hadsereg gázai hadosztályának tisztviselői, akik a gázai határ védelméért felelősek, úgy vélték, hogy a Hamász szándékai nem világosak. „Még nem lehet megállapítani, hogy a tervet teljes mértékben elfogadták-e, és hogyan fog megnyilvánulni” – állt egy katonai értékelésben.

Júliusban, mindössze három hónappal a támadások előtt, a 8200-as egység, az izraeli hírszerző ügynökség egyik tapasztalt elemzője arra figyelmeztetett, hogy a Hamász egy intenzív, egész napos gyakorlatot hajtott végre, amely hasonlónak tűnt a tervezetben leírtakhoz. A Times magazin által szemlézett

titkosított e-mailek szerint azonban a Gázáért felelős részleg egyik ezredese lesöpörte az aggodalmakat, és teljesen elképzelt szcenáriónak titulálta azt.

Az elemző több emailben is megpróbálta meggyőzni az érintett tisztviselőket, hogy a Jerikó-tervezet nem kitaláció, hanem a Hamász valóságos háborús stratégiája. „Ez egy háború kirobbantására kidolgozott terv. Nem csak egy falu elleni rajtaütésről van szó” – írta egy emailben. Az ezredes azonban azt mondta, hogy egyelőre várjanak.

A tisztviselők, akik ismerték a tervezet tartalmát azért sem tartották annak megvalósulását reálisnak, mert úgy vélték, hogy a Hamász nem lenne képes egy ilyen kaliberű támadás megindítására. Holott a terrorszervezet korábban jelentősen megnövelte a haderejét.

A dokumentumban foglalt célkitűzések túl merészek voltak, ezért könnyű volt őket alábecsülni – nyilatkozták a New York Times-nak izraeli tisztviselők. Ráadásul a csoport ekkoriban tárgyalásokat folytatott a palesztinok izraeli munkavállalásának engedélyezéséről, amit az izraeli tisztviselők annak jeleként értékeltek, hogy a Hamász nem háborúra törekszik. A terrorszervezet viszont „megdöbbentő pontossággal követte” a dokumentumban leírtakat.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a New York Times jelentését. „Az ilyen jellegű kérdéseket egy későbbi szakaszban vizsgáljuk meg” – írták a lap megkeresésére. Az nem világos, hogy Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vagy más magas rangú vezetők ismerték-e a dokumentum tartalmát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!