A spanyol miniszterelnök nem biztos abban, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot

2023. december 1. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb diplomáciai botrányt robbantott ki kijelentéseivel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Legutóbb arról beszélt, hogy „komoly kétségei vannak afelől, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot”, korábban pedig azzal vádolta Izraelt, hogy a Gázában folyó hadműveletek során „válogatás nélkül ölik a palesztinokat”.

Izrael felháborítónak nevezte a spanyol miniszterelnök kijelentéseit, majd ezekre válaszul kétszer is behivatták Spanyolország izraeli nagykövetét, illetve visszahívták madridi nagykövetüket.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP
Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP

Az uniós vezetők közül a nemrég megválasztott Pedro Sánchez kritizálja leghangosabban a Hamász október 7-i támadásaira adott izraeli válaszlépéseket. Miközben elismeri Izrael önvédelemhez való jogát, arról is beszélt, hogy a palesztin áldozatok száma volt „igazán elviselhetetlen”. Többször is hangoztatta, hogy a gázai helyzet rendezéséhez az önálló palesztin állam elismerésére van szükség. A Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontja miatt Spanyolországban is többen bírálták Sánchezt.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!