Újabb hat túszt engedett szabadon a Hamász

2023. november 30. – 08:11

frissítve

Újabb hat túszt engedett szabadon a Hamász
Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb diplomáciai botrányt robbantott ki kijelentéseivel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Legutóbb arról beszélt, hogy „komoly kétségei vannak afelől, hogy Izrael betartja a nemzetközi humanitárius jogot”, korábban pedig azzal vádolta Izraelt, hogy a Gázában folyó hadműveletek során „válogatás nélkül ölik a palesztinokat”.

Izrael felháborítónak nevezte a spanyol miniszterelnök kijelentéseit, majd ezekre válaszul kétszer is behivatták Spanyolország izraeli nagykövetét, illetve visszahívták Izrael madridi nagykövetét.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP
Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy kormányülésen – Fotó: Burak Akbulut / 2023 Anadolu / AFP

Az uniós vezetők közül a nemrég megválasztott Pedro Sánchez kritizálja leghangosabban a Hamász október 7-i támadásaira adott izraeli válaszlépéseket. Miközben elismerte Izrael önvédelemhez való jogát, arról is beszélt, hogy a palesztin áldozatok magas száma volt „igazán elviselhetetlen”. Többször is hangoztatta, hogy a gázai helyzet rendezéséhez az önálló palesztin állam elismerésére van szükség. A Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontja miatt Spanyolországban is többen bírálták Sánchezt.

(BBC)

Aisha Ziyadne 17 éves, a testvére, Bilal Ziyadne pedig 18 éves. Mindkettőjüket a Holit kibucból rabolták el a Hamász fegyveresei egy másik testvérükkel és az apjukkal együtt.

Mind a hat legutóbb elengedett túsz személyazonosságát sikerült megállapítani, többeknek az izraeli mellett másik állampolgárságuk is van.

Az izraeli hadsereg közlése szerint mostanra izraeli területre értek a kiszabadult túszok, úton vannak a kórházba, ahol végre találkozhatnak a családtagjaikkal.

(Guardian, CNN)

Az izraeli hadsereg közlése szerint további hat túszt adott át a Vöröskeresztnek Gázában a Hamász. A túszok jelenleg Egyiptomban tartózkodnak, a rafahi határátkelőnél hagyták el a Gázai övezetet. A tervek szerint Kerem Shalomnál találkoznak az izraeli hadsereg képviselőivel. Eddig összesen nyolc túszt engedett szabadon csütörtökön a Hamász. Az X-en (korábbi Twitter) közzétett fotó szerint egy férfi és hét nő szabadult ki a fogságból. Az egyikük egy mexikói állampolgár, ami a mexikói külügyminiszter is megerősített.

(CNN, Guardian)

Izraeli kórházakban vannak a csütörtökön szabadon engedett túszok, Amit Soussana és Mia Schem, közölte az izraeli egészségügyi miniszter. Egy izraeli tisztviselő állítása szerint a túszokat különböző helyen és időben engedték szabadon, mivel nem ugyanazon a helyen tartották őket fogva.

(CNN)

Aviv Atzilit halálát a férfi családja erősítette meg. Feleségét, az izraeli-amerikai állampolgárságú Liat Beinint sokáig túszként tartotta fogva a Hamász, szerdán engedték szabadon. A 49 éves férfit október 7-én ölték meg, miután a Hamász fegyveresei megtámadták a Nir Oz kibucot, de az nem tiszta, hogy hol vesztette életét.

A 27 éves Ofir Tzarfati halálát az izraeli hadsereg erősítette meg, de azt nem közölték, hogy hol és mikor ölték meg a férfit.

(CNN)

Az október 7-i támadások túlélőinek és az áldozatok családtagjainak kérésére Izraelbe látogat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Karim Khan. Az ICC közlése szerint Khan magas rangú palesztin tisztviselőkkel is találkozik az utazás során. A szervezet szerint az ügyész látogatása nem „nyomozati jellegű”, de fontos lehetőséget jelent az áldozatok iránti együttérzés kifejezésére.


Harminc palesztin fogvatartottat, 8 nőt és 22 gyereket enged szabadon csütörtökön Izrael. A fogolycsere múlt héten kezdődött a Hamász és Izrael között, a palesztin foglyokért cserébe a terrorszervezet több túszt is szabadon engedett. Egy palesztin szervezet szerint a fogolycserék kezdetéig 7200 palesztint tartott fogva Izrael, 88 nő és 250 gyerek volt köztük.

Egy ismert aktivista, Ahed Tamimi egyike annak a 30 palesztin fogolynak, akit a fogolycsere keretében engedett szabadon Izrael. A 22 éves nő az izraeli megszállás elleni tiltakozás egyik jelképévé vált. Miután végre találkozhatott a családjával, azt mondta az újságíróknak, hogy:

„Nem lehet teljes az örömön, mert még sok mártír van Gázában.”

Arról is beszélt, hogy az izraeli börtönökben milyen körülmények között tartják fogva a palesztinokat: nem kapnak vizet és ruhát, a földön alszanak, a nőket és a férfiakat is megkínozzák.

(Guardian)

Ahed Tamimi a családjával – Fotó: John Macdougall / AFP or licensors
Ahed Tamimi a családjával – Fotó: John Macdougall / AFP or licensors

Amit Soussanának és Mia Schemnek hívják a két csütörtökön szabadon engedett túszt. A Vöröskereszt adta át őket az izraeli hadseregnek, és mindketten már Izrael területén tartózkodnak, úton vannak Hatzerim katonai bázisra.

A CNN szerint a 21 éves francia-izraeli állampolgárságú Mia Schemről azt lehet tudni, hogy a Nova fesztiválon esett a Hamász fogságába az október 7-i támadások során. Nem sokkal a támadás után a terrorszervezet nyilvánosságra hozott egy videót a fiatal nőről. Ezen Schem egy ágyon fekszik és a jobb karján jól látható egy friss sebhely. Sápadtnak tűnt, miközben a kamerába beszélt. Elmondta, hogy megsérült, illetve hogy Gázába vitték, és könyörgött, hogy engedjék el.

A csütörtökön szabadon engedett Mia Schem – Fotó: Hostages And Missing Families
A csütörtökön szabadon engedett Mia Schem – Fotó: Hostages And Missing Families

(CNN)

A Palesztinai Vörös Félhold közölte, hogy az ideiglenes tűzszünet múlt pénteki kezdete és kedd este között összesen 1132 segélyszállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe, ez naponta valamivel több mint 220 teherautónak felel meg, írja a BBC.

Összehasonlításképpen Philippe Lazzarini, az ENSZ segélyszervezetének, az UNRWA-nak a főbiztosa októberben azt mondta a BBC-nek, hogy a háború kitörése előtt naponta körülbelül 500 teherautó érkezett Gázába. Több segélyszervezet szerint a Gázába érkező segélyek mennyisége nem elegendő a szükségletek kielégítésére.

Egy Hamász-forrásra hivatkozva az AFP azt írja, hogy az egynapos tűzszünet meghosszabbításának részeként 10 izraeli túszt engednek szabadon a Gázai övezetből, akik közül ketten orosz állampolgársággal is rendelkeznek. Korábban nyolc túszról és három holttest visszaszolgáltatásáról nyilatkoztak. „Mindannyian életben vannak” – mondta a forrás. „Izrael tegnap este elutasította a Hamász által javasolt listát, amelyen három izraeli holttest szerepelt.”

(Times of Israel)

A tűzszünet meghosszabbítása a Hamász kezében van – mondta az Egyesült Államok ENSZ nagykövete. Linda Thomas-Greenfield közölte, az izraeli fél ezt kész biztosítani, amennyiben a palesztin fegyveres szervezet továbbra is elenged naponta tíz túszt abból a még mintegy 150-ből, akik október 7. óta fogságban vannak. A Hamász aznak 1400 embert ölt meg, amikor áttörte az izraeli védelmi rendszert, majd legalább 240 embert elrabolt, akik közül péntek óta a tűzszüneti megállapodás keretében mintegy 90 embert elengedett.

A Hamász és Izrael közötti tárgyalásokon közvetítőként Katar mellett részt vesz Szaúd-Arábia is, amelynek külügyminisztere közölte: hosszabb távú fegyvernyugvást kell elérni, majd békét, „amely lehetővé teszi, hogy izraeliek és palesztinok békében éljenek egymás mellett, két államban” – idézte a Guardian Fajszál bin Farhan herceget.

„Újabb szomorú és mindannyiunk számára fájdalmas reggel” – írta az X-en Jair Lapid ellenzéki vezető a csütörtök reggeli jeruzsálemi lövöldözésről. A Hamász két fegyverese három embert megölt, többeket megsebesített, mielőtt két szolgálaton kívüli katona és egy civil likvidálta őket. Részleteket a támadásról itt olvashat. A két Netanjahu-kormány közötti, másfél évig működő széles kormánykoalíciót kormányfőként fél évig vezető politikus posztja alapján nem merül fel, hogy a Hamásszal az utolsó pillanatban meghosszabbított tűzszünetet felmondaná Izrael.

Lelőttek egy 21 éves palesztin férfit a biztonsági erők a ciszjordániai Beitunia börtönénél csütörtök reggel – írta a CNN a Hamász által irányított palesztin egészségügyi minisztérium nyomán. A férfi többekkel együtt várta a börtön előtt azoknak a palesztin őrizeteseknek a szabadulását, akiket Izrael a Hamásszal kötött egyezség keretében enged el, cserébe a fegyveres csoport által október 7-én végrehajtott véres támadás idején elrabolt túszokért. Eddig mintegy 70 izraeli és kettős állampolgárságú és 24 külföldi túszt engedtek el a fegyveresek, cserébe 210 palesztin fogolyért.

A biztonsági erők többször igyekeztek megakadályozni, hogy ünneplő tömeg gyűkjön össze a palesztin foglyokat őrző börtönöknél. A csütörtök reggeli összetűzés körülményei ismeretlenek. Az áldozatot a mellkasán érte golyó, négy további palesztin civil megsebesült.

A WAFA hírügynökségre hivatkozva a CNN hozzátette, hogy az izraeli erők a börtön tágabb környékén sorakoztak fel, ami újabb összecsapásokhoz vezetett, amelyek során éles lőszereket, hanggránátot és könnygázt vetettek be.

A palesztin hatóságok szerint idén 455 palesztin halt meg Ciszjordániában, csak október 7. óta 247.

Hárman meghaltak Jeruzsálemben, amikor csütörtök reggel két terrorista egy autóból kiugorva hirtelen lövöldözni kezdett egy buszmegállóban, írja a Times of Israel. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint a merénylet helyszínén meghalt egy 24 éves nő, két idős ember pedig a kórházban halt bele a sérüléseibe, a lövöldözésben öten sérültek meg.

A rendőrség lezárta a környéket, a biztonságiak lelőtték a két merénylőt, akikről később közölték, hogy a Hamászhoz tartozó palesztin testvérpárról van szó, akik korábban terrorcselekmény előkészítése miatt voltak már börtönben. Részletek cikkünkben.

Fotó: Ronen Zvulun / Reuters Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Egy időre megrekedtek a tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások, amikor a Hamász azt javasolta, hogy tíz élő túsz helyett hetet engedne szabadon az október 7-i véres támadás után elraboltak közül és további három holttestet adna át Izraelnek. A Hamász állítása szerint a három túsz a Gázai övezetben végrehajtott izraeli válaszcsapásokban haltak meg. Az ajánlatot Izrael elutasította – bár a tűzszünet meghosszabbításáról végül mégis megállapodtak.

Eddig 70 izraeli és kettős állampolgárságú túszt engedett szabadon a Hamász a tűzszüneti megállapodás révén, ezen kívül pedig tovább 24 külföldi és három kettős állampolgár szabadulhatott a Hamász és az Iszlám Dzsihád fogságából – írta a CNN.

Az előző nap híreit itt tudja elolvasni.

Az utolsó pillanatban meghosszabbított tűzszünet tényét Izrael is megerősítette a Hamásszal és a tárgyalásokban közvetítőként részt vevő Katarral együtt. A meghosszabbítás annak köszönhető, hogy az első megállapodásban kialkudott 50 helyett már 70 izraeli túsz szabadult ki – cserébe Izrael 150 helyett már 210, őrizetben lévő palesztint, 19 év alatti fiatalokat és nőket engedett szabadon.

Eközben a Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzet enyhítésére továbbra is kamionok százai áramlanak be segélyszállítmányokkal a 2,3 millió ember lakta, mindössze 360 négyzetkilométeres palesztin területre, ahol a Hamász október 7-i véres támadására adott izraeli katonai válaszcsapások miatt alakult ki súlyos víz-,élelmiszer- és gyógyszerhiány.

Letelt ugyan az izraeli túszok és palesztin foglyok cseréjével tető alá hozott tűzszünet, de az utolsó pillanatban mégis sikerült meghosszabbítani – írta a CNN a tárgyalásokban közvetítőként részt vevő Katarra hivatkozva. A bejelentés egy napra szól, de a tárgyalások továbbra is folytatódnak, annak reményében, hogy hosszabb távú tűzszünetet is sikerül kialkudni.

Izrael korábban jelezte, hogy minden tizedik elengedett izraeli túszért kész újabb egy nap tűzszünetet adni. A Hamász október 7-i támadásakor a fegyveres szervezet csaknem 240 izraelit rabolt el, miközben 1400 embert megölt. Péntektől hétfőig a Hamász 50 izraeli túszt engedett el – nőket és gyerekeket – így mág csaknem 200 túsza lehet. Hogy pontosan mennyi, azt nem tudni: a palesztin fegyveres szervezet egyetlen alkalommal sem mondott pontos számot – ezt az is bonyolítja, hogy a Hamász mellett az Iszlám Dzsihád is rabolt el túszokat az október 7-i véres támadás során –, és bizonyos, hogy többen meg is haltak a túszok közül. Sokan idősen, betegen kerültek fogságba, mások súlyos sérülésekkel a civil célpontokon végrehajtott mészárlások után.

A Hamász korábban arról számolt be, hogy legalább 50 túsz a Gázai övezetben végrehajtott izraeli katonai válaszcsapásokban vesztette életét, ezt azonban lehetetlen ellenőrizni. Volt rá példa, hogy a fegyveres szervezet által halottnak mondott túsz végül életben volt – a 79 éves nő az 50 elengedett túsz között volt. Legutóbb a Hamász bejelentette, hogy meghalt a legfiatalabb túsz, egy 10 hónapos kisfiú, 4 éves bátyja és édesanyjuk. A fegyveresek szerint ők is izraeli válaszcsapás áldozatai lettek, ezt az izraeli hadsereg vitatja. A gyerekek édesapját is elrabolták a fegyveresek, az ő további sorsáról egyelőre semmit nem tudni.

A Telex Izraelben járva beszélt a Hamász támadásának egyik túlélőjével, valamint a túszok rokonaival, köztük az egyezség révén kiszabadult magyar állampolgárságú kislányok édesanyjával is.

  • Több túszt is elengedett a Hamász. Tíz izraeli és négy thai állampolgárságú túsz mellett két izraeli-orosz kettős állampolgárt is elengedtek. Őket állításuk szerint azért, hogy ezzel fejezzék ki, mennyire becsülik és tisztelik Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
  • A Hamász állítása szerint izraeli bombázásban életét vesztette a legfiatalabb, 10 hónapos izraeli túsz.
  • Izraeli kommandósok ütöttek rajta a ciszjordániai terrorfészken, két vezető terroristával végeztek.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izrael a tűzszünet után folytatja a háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet.
  • Recep Tayyip Erdoğan szerint Benjámin Netanjahu Gáza mészárosaként írta be a nevét a történelemkönyvekbe.
  • A Hamász meghívta Elon Muskot Gázába azután, hogy Musk elkísérte Benjámin Netanjahut a Hamász által megtámadott izraeli kibucok egyikébe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!