Egy jelentés szerint Izrael régóta tudott a Hamász támadási tervéről, de nem hitték, hogy meg is tudják azt valósítani

2023. december 1. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg egy jelentés szerint több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izraeli elleni támadás tervéről – írja a New York Times.

A Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikó fal” kódnevű haditerve pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely a Hamász pusztító támadásai során több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben.

A dokumentum nem határozta meg a támadás időpontját, de egy módszeres támadást írt le, amelynek célja a Gázai övezet körüli erődítmények lerohanása, izraeli városok elfoglalása és kulcsfontosságú katonai bázisok, köztük egy hadosztály főhadiszállásának megrohamozása.

A jelentés szerint a dokumentum széles körben ismert volt az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők között. Ők azonban túl ambíciózusnak ítélték a terveket, és mivel úgy ítélték, hogy az meghaladja a Hamász képességeit, nem is vették komolyan. A Hamász ugyanakkor megdöbbentő pontossággal követte a dokumentumban leírt tervezetet.

Az nem világos, hogy Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vagy más magas rangú vezetők ismerték-e a dokumentum tartalmát.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a New York Times jelentését. „Az ilyen jellegű kérdéseket egy későbbi szakaszban vizsgáljuk meg” – írták a lap megkeresésére.

A jelentést ebben a cikkünkben részleteztük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!