Szabadon engedett palesztin foglyok azt állítják, hogy bántalmazták őket az izraeli börtönökben

2023. december 1. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek hajnalban véget ért tűzszünet közben a Hamász több túszt is elengedett, de cserébe Izrael is több palesztin foglyot engedett szabadon. A BBC hat, izraeli börtönökből szabadult palesztinnal beszélt, akik mind arról számoltak be, hogy a Hamász október 7-i terrortámadása után bántalmazták őket az izraeli őrök.

Azt mondták, hogy botokkal verték őket, szájkosaras kutyákat uszítottak rájuk, és elvették a ruháikat és takaróikat. Egy nő arról is beszélt, hogy megfenyegették, hogy megerőszakolják, és többen is arról számoltak be, hogy az őrök könnygázzal támadták a cellákban álló foglyokat.

Mind a hatan azt mondták, hogy mielőtt kiengedték őket, az őrök még megverték őket. Izrael azt állítja, hogy a foglyokat a törvényeknek megfelelően tartják, de a Palesztin Fogolytársaság szerint néhány őr levizelte a megbilincselt foglyokat, és azt állítják, hogy legalább hat palesztin rab halt meg az elmúlt hét hétben.

A most elengedett, 18 éves Mohamed Nazzal azt mondta a BBC-nek, hogy augusztusban tartóztatták le, de fogalma sincs, milyen alapon. Állítása szerint tíz nappal korábban börtönőrök bementek a cellájába, és mikrofonnal a kézben kiabálással kezdték hergelni a rabokat. Mikor egyikük sem reagált, megverték őket. Röntgenfelvételeket is átadott a BBC-nek, amik alapján mindkét keze eltört.

Az izraeli büntetés-végrehajtási hatóság szerint a férfi hazudik, mert mielőtt kiengedték, egy orvos megvizsgálta, és semmilyen sérülést nem látott rajta. Nazzal szerint csak miután elengedték, a vöröskeresztes buszon látta orvos. A hatóság kiadott egy videót arról, ahogy elengedik a fiatal férfit, aki felszáll a buszra. Szerintük ez azt bizonyítja, hogy nem igaz, amit állít. Nem sokszor látszanak a kezei, pont kilógnak a képből, de amikor igen, akkor a lógatja őket, és nincsenek bekötözve.

A ramallahi kórház orvosai szerint lehet, hogy egy fémlemezt kell majd a kezébe helyezniük, hogy a csontok rendesen összeforrjanak. A Vöröskereszt nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban, mert ilyen esetekben csak az érintett hatóságokkal kommunikálnak.

A BBC-nek megmutatta a sérüléseit, amit állítása szerint a verések és a kutyás támadás során szerzett. Ezeket itt megtekintheti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!