Az izraeli katonák szerint brutálisan megölt nőket és gyerekeket találtak egy Gázához közeli kibucban

2023. október 10. – 06:48

frissítve

Az izraeli katonák szerint brutálisan megölt nőket és gyerekeket találtak egy Gázához közeli kibucban
Palesztinok egy izraeli csapások következtében lerombolt lakóépületet vizsgálnak a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban 2023. október 10-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az [email protected] címre! Köszönjük szépen!

  • Az izraeli hadsereg 35 zászlóalja állomásozik a gázai határon, infrastruktúrát állítanak a jövőbeli műveletekhez.
  • A Hamász szerint csak néhány parancsnok tudhatott arról, mikor indulnak meg a támadásaik.
  • A terrorszervezet hétvégén indított támadásaiban közel 900-an haltak meg Izraelben, az utána kezdődött izraeli légicsapásoknak közel 700 halálos áldozatuk van a Gázai övezetben.
  • Több mint száz holttestet találtak egy beri kibucban.
  • Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben, és 11-re emelkedett az izraeli harcokban meghalt amerikai állampolgárok száma.
  • Netanjahu bejelentette, hogy Izrael sosem látott erővel indít támadást a Hamász ellen.
  • Az UNICEF szerint gyorsan romlik a humanitárius helyzet.
  • Askelón város lakóinak helyi idő szerint 17 óráig kellett elhagynia a várost. A határidő lejártával a Hamász rögtön támadni kezdte Askelónt.
  • Brutálisan lemészárolt gyerekeket és nőket találtak az izraeli csapatok egy Gáza övezet közeli kibucban.

Szerdán hajnaltól folytatódik a percről-percre beszámolónk a háború alakulásáról. Tartsanak velünk!

Egy héten belül összeomolhat a gázai egészségügyi rendszer – mondta a BBC-nek Ghassa Abu-Sittah brit-palesztin orvos, aki ma Gáza legnagyobb kórházában dolgozik. Szerinte a rendszer az övezet ostroma miatt már most letérdelt, és a kórházak elérték a kapacitásaik felső határát.

Azt mondta, hogy nem fogják bírni, ha három nap alatt 3000 sebesültet kell ellátniuk, kivéve, ha egy humanitárius folyosót állítanak fel, és segélyek érkeznek az övezetbe. Ezt azonban nem engedik az izraeliek, akik ostromzárat vontak Gáza köré.

Ő az 1980-as évek óta dolgozik Gázában, szerinte azóta ez a legvéresebb támadás az övezetben. És mivel az emberek a saját házaikban sebesülnek meg, a sebesültek 30-40 százaléka gyerek. Ráadásul szerinte a frissen ellátottakat sem tudják hazaküldeni, mert sokaknak megsemmisült a háza.

(BBC)

Elérte a Földközi-tenger keleti részét a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága. A hajót öt romboló kíséri, és azon egy csomó repülőgép állomásozik. Az amerikaiak szerint a cél, hogy elrettentsenek minden olyan szereplőt, aki a háború kiszélesítésére törekszik.

Michael Kurilla amerikai tábornok szerint a nagy támadóképességű erők megérkezésével el akarnak ijeszteni mindenkit, aki esetleg megpróbálná kihasználni a háborús helyzetet.

(Háárec)

Izrael melletti szolidaritási tüntetést tartottak kedd este Budapesten – írja az MTI. Az esemény a pesti rakparton található Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél zajlott le. Azon mások mellett Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete is beszédet mondott.

Fotó: Mónus Márton / MTVA Fotó: Mónus Márton / MTVA
Fotó: Mónus Márton / MTVA
Fotó: Mónus Márton / MTVA

A rendezvényen a Magyar Nemzet szerint több ezren vettek rész. A felszólalók szerint a holokauszt óta nem érte a zsidó népen ilyen gonosz támadás. Hadasz-Handelszman azt mondta, hogy hozzászoktak már a terrorhoz, de ami szombaton történt, arra nem voltak felkészülve. A rendezvény közös gyertyagyújtással végződött.

A Hamász áldozatául esett települések között több, kifejezetten balodali elvek mentén szervezett közösség van. A mára visszaszorulófélben lévő kollektivista településszervezési és gazdálkodási elveket követő kibucok egyikében, Beriben a csaknem száz lemészárolt lakos mellett elraboltak között lehet a kanadai származású Vivien Silver. A 74 éves nő a 2014-es gázai háború után alapította meg a Nők Békét Viselnek (Women Wage Peace) nevű szervezetet, mely a roppant mélyen gyökerező izraeli–palesztin konfliktus békés, politikai megoldását tűzte ki célul. Silver éveken keresztül a palesztinok szisztematikus elnyomását dokumentáló, bátor jelentések sokaságát publikáló B’tselem emberi jogi szervezet felügyelőbizottsági tagja volt; a szervezetet a Netanjahu-kormányzat ugyanúgy Soros-ügynöknek tartja, mint ahogy a másféle, de ugyanúgy a rendszer számára kellemetlen igazságokat kimondó magyar civileket sorosozza a magyar kormány.

A nő jelenleg is több, a zsidó–palesztin megbékélésen, illetve az izraeli arabok (az ország 1967-es határán belüli lakosság 20 százaléka is arab) egyenlő jogi-gazdasági helyzetének megteremtésén dolgozó szervezetet vezet. Elvitathatatlan érdemei persze valószínűleg hidegen hagyták a Hamász terroristáit, akik szombat délelőtt 11 óra körül törhették át a házában található pánikszoba ajtaját, és hurcolták el. A New York Times tudósítása idézi egyik barátját, aki szerint

Vivien Silver valószínűleg legjobban amiatt aggódik, hogy fogvatartói meglátják a rengeteg palesztin névjegyet a telefonjában, akikről biztos azt fogják hinni, hogy kollaboránsok.

Az aggodalom azért is jogos, mivel Hamász rendszeresen végez ki Izraellel való kollaboráció vádjával elítélt embereket. Fia, Jonatán a Middle East Eye nevű lapnak azt mondta, hogy szombat óta nem hallott édesanyjáról, és eddig nem kapott az izraeli hatóságoktól megerősítést arról, hogy valóban Gázába hurcolták.

A híradások alapján szombaton több békeaktivistával is végeztek a Hamász terroristái: a szabadidejében arab zenei DJ-ként fellépő Hajím Kacmant otthonában lőtték le; a megbékélési projektként alapított názáreti arab–zsidó hosteléről híres Maoz Inon mindkét – békeaktivistaként tevékenykedő – szülőjével a családi farmon végeztek.

Több rakétát is kilőttek szíriai területről Izrael felé – közölte az izraeli hadsereg.

Néhány Izrael területén belül ért földet. Az izraeli katonák tüzérségi és aknavetőgránátokkal válaszoltak. Több részletet nem közöltek.

(Sky News)

Irán „tágabb értelemben bűnrészes” a Hamász Izrael elleni támadásában, de nincs olyan hírszerzési információ, amely arra utalna, hogy Teherán kifejezetten támogatást ajánlott volna a szervezetnek egy ilyen konfliktus kirobbantásában – jelentette ki Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden.

„A Hamász katonai szárnyának finanszírozásának oroszlánrészét ők biztosították, ők képezték ki, ők biztosították a képességeket, ők nyújtottak támogatást, és évek óta kapcsolatban állnak a Hamásszal, és mindez szerepet játszott abban, amit látunk” – mondta Sullivan. Hozzátette: azt egyelőre nem tudják, hogy Irán tudott-e előre erről a támadásról, vagy segített-e a támadás megtervezésében vagy irányításában.

Sullivan elmondta az újságíróknak, hogy átnézik a hírszerzési anyagainkat, hogy van-e további információjuk ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy Izrael miért nem tudta előre jelezni a Hamász Izrael elleni támadását, Sullivan izraeli tisztviselőkhöz irányította a kérdéseket.

Az Egyesült Államok részéről azt mondta, hogy ők semmit se láttak, ami azt sugallta volna, hogy ilyen támadásra készül a Hamász.

(CNN)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az elkövetkezendő napokban Izraelbe utazik, hogy „közvetlenül beszéljen izraeli partnereinkkel a helyszínen kialakult helyzetről”, és tájékozódjon arról, hogy az Egyesült Államok hogyan tudja továbbra is támogatni őket – közölte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő kedden.

Blinken várhatóan szerdán indul útnak, és csütörtökön érkezik Izraelbe – mondta Miller.

(CNN)

A megölt palesztinok száma 830-ról 900-ra emelkedett – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A halottak között 260 gyermek és 230 nő is van – tette hozzá. Az izraeli csapásokban megsebesült emberek száma szintén emelkedett, 4600-ra. Az áldozatok egy része égési sérüléseket és belső vérzést szenvedett, egyesek a végtagjaikat veszítették el.

Palesztinok a Gázai övezetben lévő Khan Júniszban, ahol napok óta hajt végre légicsapásokat Izrael célpontok ellen – Fotó: Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Palesztinok a Gázai övezetben lévő Khan Júniszban, ahol napok óta hajt végre légicsapásokat Izrael célpontok ellen – Fotó: Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A Hamász minisztériuma szerint „az izraeli megszállás szándékosan túlzott erőt alkalmaz, hogy megölje az ártatlan gyerekeket, nőket és állampolgárokat”, ezért pedig felelősségre kell vonni az izraeli kormányt.

(Sky News)

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője kijelentette, hogy az unió ellenzi a Gázai övezet blokádját és ostromát – írja a BBC.

„Izraelnek joga van megvédeni magát, de ezt a nemzetközi joggal, a humanitárius joggal összhangban kell tennie. Egyes döntések pedig ellentétesek a nemzetközi joggal” – mondta Borrell az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülése után.

Kijelentette, hogy a civilek áram- és élelmiszerellátásának megszüntetése például ellentétes a nemzetközi joggal. Az uniós külügyminiszterek mindkét felet a humanitárius jog tiszteletben tartására szólították fel, és kijelentették, hogy biztosítani kell az övezet számára az áramot és a vizet.

Borrell hangsúlyozta, hogy az EU a Hamászt terrorszervezetnek tekinti, de a Palesztin Hatóság már más.

„Nem minden palesztin ember terrorista. A kollektív büntetés tehát igazságtalan és eredménytelen lenne. Ellentétes lenne az érdekeinkkel és a béke érdekeivel”.

A Benjámin Netanjahuval való tárgyalása utáni beszédét Joe Biden az Izrael iránti támogatásának kifejezésével zárta.

„Ne legyenek kétségeink. Az Egyesült Államok támogatja Izraelt. Biztosítani fogjuk, hogy a zsidó és demokratikus Izrael Állam meg tudja védeni magát, ma, holnap, ahogy mindig is tettük. Ez ilyen egyszerű” – mondta.

Biden emellett figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy „ne használják ki a konfliktust”. Az elnök beszéde után nem válaszolt a kérdésekre.

(BBC)

Az Izraelben élő embereknek „tiszta, hamisítatlan gonoszságot kell elszenvednie a Hamász terrorszervezet véres kezétől. Egy olyan csoporttól, amelynek kimondott célja, hogy zsidókat öljenek. Ez puszta gonoszság által vezérelt cselekedet” – mondta Biden kedden.

Joe Biden amerikai elnök érkezik a Fehér Házban tartott beszédére. Mögött Kamala Harris alelnök és Antony Blinken külügyminiszter – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Joe Biden amerikai elnök érkezik a Fehér Házban tartott beszédére. Mögött Kamala Harris alelnök és Antony Blinken külügyminiszter – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Megjegyezte, hogy több mint 1000 ember halt meg Izraelben, köztük legalább 14 amerikai állampolgár. Legalább húsz amerikai még mindig túsz. Biden szerint az események az Isis, más néven az úgynevezett Iszlám Állam csoport által elkövetett legszörnyűbb atrocitásokra emlékeztetnek.

„Szülőket mészároltak le, akik a saját testükkel próbálták megvédeni a gyerekeiket – gyomorforgató jelentések érkeznek csecsemők meggyilkolásáról, egész családok lemészárlásáról. Fiatalokat öltek meg, miközben egy zenei fesztiválon vettek részt, hogy megünnepeljék a békét.”

„Nőket erőszakoltak meg, bántalmaztak, trófeaként állították ki őket. Családok rejtőzködtek órákon át félelemben, kétségbeesetten próbálták csendben tartani gyermekeiket, hogy ne keltsenek feltűnést. És ott vannak a sebesültek ezrei, akik életben maradtak, de magukkal cipelik a golyó ütötte lyukakat, a repeszek okozta sebeket és annak emlékét, amit elszenvedtek” – folytatta.

„Mind tudjuk, hogy ezek a traumák soha nem múlnak el” – mondta Biden, aki hozzátette, hogy a zsidó nép számára nem ismeretlen ez a bánásmód, mindez pedig felidézi a holokauszt emlékeit is.

Biden azt is kijelentette, hogy szerinte a Hamász nem a palesztin népet képviseli. „A palesztin embereket emberi pajzsként használták fel” – mondta.

(CNN, BBC)

Az izraeli hadsereg korábban arról számolt be, hogy meghalt a Hamász két magas rangú tisztségviselője a gázai légicsapásokban.

Zakaria Abu Muammar és Javad Abu Samal halálát most a szervezet is megerősítette – írja a BBC.

Izrael Gáza blokádja emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet – mondta egy ENSZ-tisztviselő a Sky Newsnak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete arra figyelmeztet, hogy a Hamász támadásaira válaszul elrendelt blokád, ami a Gáza övezetet sújtja, humanitárius válságot okozhat.

Francesca Albanese, az ENSZ megszállt palesztin területekkel foglalkozó különmegbízottja a Sky Newsnak elmondta, hogy az önvédelemnek „vannak szabályai”, és ez nem foglalja magában a „civilek elleni válogatás nélküli támadásokat, az éheztetést vagy az infrastruktúra lerombolását”.

Korábban egy izraeli kormányminiszter kijelentette, hogy Izrael teljesen ki akarja irtani a Hamászt. „A bejelentett teljes pusztítás háborús bűnök és még rosszabbak iránti szándék. Az éheztetés bűncselekmény, és emberiség elleni bűncselekményhez vezethet” – reagált Albanese.

Albanese szerint a konfliktust kiváltó „szélesebb körű problémára” kellene összpontosítani, a „palesztin népet elnyomó” megszállásra.

Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök és más magas rangú kormányzati tisztviselők most fejezték be a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélésüket – írja a BBC.

Az elnök a közösségi médiában közzétett posztja szerint azért beszélt Netanjahuval, hogy „helyzetjelentést kapjon az izraeli terrortámadásról, és irányítsa a következő lépéseket”.

„Felvettük a kapcsolatot Netanjahu miniszterelnökkel, hogy megvitassuk az Izrael támogatására, az ellenséges szereplők elrettentésére és az ártatlan emberek védelmére irányuló koordinációt” – írta Biden. Az amerikai elnök hamarosan nyilatkozatot tesz.

Nyolc francia állampolgár halálát erősítették meg, további húszat pedig eltűntként tartanak nyilván – közölte Catherine Colonna francia külügyminiszter kedden.

„Mérhetetlen szomorúsággal kell tájékoztatnom Önöket, hogy sajnáljuk nyolc honfitársunk halálát ezekben a Hamász terrortámadásokban, és elvesztettük a kapcsolatot 20 francia állampolgárral, akik Gáza közelében tűntek el” – mondta Colonna a francia nemzetgyűlés külügyi bizottsága előtt.

Az eltűntek között legalább egy gyerek van, de az is lehetséges, hogy több gyereknek veszett nyoma.

A számok valószínűleg tovább emelkednek, mivel az izraeli hatóságok folytatják az áldozatok azonosítását – mondta a külügyminiszter.

A francia kormány kapcsolatban áll az Air France légitársasággal, hogy csütörtökön különjáratot szervezzenek az Izraelt elhagyni kívánó francia állampolgárok evakuálására.

(CNN)

Sorra derülnek ki az újabb részletek a Kfar Aza kibucban lezajlott mészárlásról.

A BBC szerint ma reggelig még folytak a harcok a kibucban, ezért az izraeli katonák csak most szedik össze a meggyilkolt lakosok holttestét.

A település körül katonai képzésben részesített helyiek járőröztek, mert a Gázai övezet közelsége miatt bármikor számíthattak rakétacsapásokra. Minden házban volt megerősített biztonsági helyiség is – jelentette a BBC helyszíni tudósítója. De arra még a kibuc lakói sem számítottak, hogy a Hamász így áttöri az izraeli védelmet. A fegyveresek szombaton csaptak le, először a járőröket ölték meg. Ezután a házak egy részét felgyújtották.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint egész családokat mészároltak le a Hamász fegyveresei. Az áldozatok között vannak kisgyerekek, és nők is.

Egy BBC-nek nyilatkozó tiszt szerint a halottak egy részét lefejezték.

„Látod a kisbabákat, az anyjukat és az apjukat a hálószobáikban és búvóhelyeiket, és azt is, hogy hogyan ölték meg őket. Ez nem háború volt, ez nem egy csatatér. Ez egy mészárlás” – mondta egy izraeli tábornok.

A Hamász fegyveresei a hétvégi támadásaik során „mészárlást” hajtottak végre a dél-izraeli Kfar Aza településen, ahol „ISIS-akció módjára mészárolták le bruálisan a nőket, gyerekeket, kisgyermekeket és időseket” – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kedden a CNN-nel.

Az IDF nem erősítette meg a kibucban talált holttestek számát, és nem kívánt részletekbe bocsátkozni, hogyan ölték meg az embereket.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a Hamász milyen szörnyű tettekre képes” – tették hozzá.

„Soha nem láttam még ilyesmit a pályafutásom során, 40 évnyi szolgálat alatt soha nem láttam ilyesmit, amit soha nem tudtam elképzelni” – írta le a holtestek megtalálását egy izraeli tábornok a CNN-nek.

Izraeli katonák Kfar Aza kibucában – Fotó: Jack Guez / AFP
Izraeli katonák Kfar Aza kibucában – Fotó: Jack Guez / AFP

Egyikük a tengerparton pihent, és azt hitte a rakétákra, hogy egy hadgyakorlat részei. Kettejüket reggel fél hétkor ébresztették úgy, hogy dörömböltek a szállodai szoba ajtaján. Az artisták történetét itt olvashatja el.

Ausztria szerdán kezdi meg állampolgárai evakuálását Izraelből az osztrák légierő segítségével – jelentette be kedden Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter.

A tervek szerint egy 60 utas szállítására alkalmas katonai repülő Ciprus és Izrael között ingázva fogja kimenekíteni az állampolgárokat. Ciprusról kereskedelmi járatokkal mehetnek majd haza a civilek. Keddig már 150 osztrák állampolgár jelentkezett a tel-avivi konzulátuson evakuálásra.

A Hercules C–130 típusú gép váltás legénységgel, technikusokkal, katonákkal és pszichológusokkal indul bevetésre szerdán.

A bécsi külügyminisztérium tudomása szerint három izraeli–osztrák kettős állampolgárt is elhurcolhattak a szélsőséges palesztin fegyveresek.

(MTI)

A BBC forrásai szerint fokozódnak a diplomáciai erőfeszítések, hogy legalább néhány embert kiszabadítsanak a Hamász által fogva tartott több mint száz túsz közül.

Egy, a tárgyalásokról tájékoztatott diplomata a BBC-nek elmondta, hogy tárgyalások folynak az Öböl menti Katar állam közvetítésével, ahol a Hamász néhány politikai vezetője él. Az Egyesült Államok koordinálja a folyamatot. Az Iszlám Dzsihád csoport nem vesz részt benne, pedig ők a jelentések szerint szintén ejtettek túszokat.

Izrael és a Hamász is nyilvánosan tagadta, hogy túsztárgyalások folynának. Egy diplomáciai forrás szerint azonban a tárgyalások egyre gyorsabban haladnak.

Úgy tűnik, hogy elsősorban egy olyan megoldáson gondolkodnak, amelyben a túszul ejtett nők és gyerekeket az izraeli börtönökben lévő palesztin nőkért és gyermekekért cserélnék vissza.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai kedd este tűzharcba keveredtek a Hamász fegyvereseivel a Mefalsim kibuc közelében – közölte a CNN-nel az IDF több helyszínen tartózkodó katonája.

A CNN tudósítói hallották a gépfegyver ropogását, ami a közelükben lévő IDF egységek felől jött. A katonák jelezték, hogy a környéken számos tűzharc zajlik a Hamásszal.

Az IDF szóvivője nem tudta azonnal megerősíteni az események hivatalos verzióját.

Izrael légicsapásokat hajt végre Gáza városának kikötői ellen – erősítette meg az Izraeli Védelmi Erők a CNN-nek.

„Az IDF jelenleg a Hamász terrorszervezethez tartozó terrorista célpontokat támad a Gázai övezet partjainál” – állt a közleményében.

Halászhajó lángol a kikötőben az izraeli csapások után – Fotó: Majdi Fathi / Majdi Fathi/NurPhoto
Halászhajó lángol a kikötőben az izraeli csapások után – Fotó: Majdi Fathi / Majdi Fathi/NurPhoto

A BBC helyszínen lévő tudósítója szerint Askelón városában leálltak a rakétázással. A csapások nagyjából egy óráig folytak, addig a helyiek az óvóhelyeken húzták meg magukat, és a telefonjaikon várták az információkat. Első ránézésre a Hamász nem tett nagy kárt a városban.

A Gázai övezeten kívül eső Askelón városának lakóit délután szólította fel a Hamász, hogy másfél órán belül hagyják el a települést. Helyi idő szerint 17 órakor (ez magyar idő szerint 16 óra) járt le a határidő, ami után rövidesen robbanásokat lehetett hallani a kb. 130 ezres kisvárosban.

Rendkívüli zárt ülést tartott kedd délelőtt az Európai Parlament külügyi szakbizottsága. A képviselők különböző politikai csoportokból teljes szolidaritásukról biztosították Izraelt „e brutális, botrányos terrortámadások idején”, mondta a bizottság elnöke, David McAllister. A német színekben EP-be jutott jobbközép-kereszténydemokrata képviselő leszögezte, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi jog alapján.

Az ülésen meghallgatták az izraeli nagykövetet. A találkozón az Európai Bizottság szomszédságpolitikai főigazgatósága és az Európai Külügyi Szolgálat (az uniós kvázi-külügyminisztérium) képviselői is részt vettek.

David McAllister szerint a képviselők többek között arról tettek fel kérdéseket, hogy a támadások mit jelentenek az EU kapcsolatában „olyan harmadik országokkal, amelyek nyilvánvalóan támogatják a Hamász terrorista tevékenységét”. Valószínűleg elsősorban Iránra célzott.

A szakbizottság tagjai a bizottsági elnök szerint

arról is érdeklődtek, hogyan befolyásolják a Hamász támadásai a Palesztin Hatóságnak nyújtott uniós támogatásokat.

(A Hamász a Gázai övezetet uralja, a mérsékeltebb Fatah vezette Palesztin Hatóság Ciszjordániát.) A szomszédságpolitikai főigazgatóság Várhelyi Olivér magyar EU-biztoshoz tartozik, aki hétfőn a palesztin fejlesztési források felfüggesztéséről írt. Ezt némi kavarodás után az Európai Bizottság közleményben pontosította. A zavarról és az okairól bővebben itt írtunk.

Izrael mindenféle figyelmeztetés nélkül intézett légicsapást a Gázai övezetben lévő Khan Yunes városára – állítják a helyiek.

Egy BBC-nek nyilatkozó nő, Musheir El-Farra szerint 10 ember, köztük három gyermek halt meg egy helyi bevásárlóközpontban, 75 méterre az otthonától. Elmondása szerint több holttestet is találtak a romok között. „Elkeserítő a helyszín, az emberek össze vannak zavarodva, ez egy mindenféle figyelmeztetés nélküli támadás volt” – mondta.

El-Farra két távoli rokonát is megölték tegnap este. Korábban 11 családtagját vesztette el egy 2014-es légicsapásban.

„Nem akarunk háborút, csak békében akarunk élni. A vallási gyűlölet az utolsó, amire vágyunk. Egy olyan társadalomban akarunk élni, amely toleráns”

– mondta a BBC-nek.

Gáza városát szintén több légicsapás is érte. Egy helyi lakos, Najla Shawa azt hitte, hogy az ő háza a város „biztonságosabb” részén van. „Az emberek a mi házunkba menekültek, és tegnap dél óta 18 ember volt nálunk” – mondta.

Keddre virradó éjjel aztán kimenekültek a házból, mert robbanásokat hallottak. Sikerült éjszakára menedéket találniuk egy étteremben, de hazatérve Shawa azt látta, hogy az otthonával szemben lévő épület „a földdel egyenlő”, a háza ablakai pedig betörtek.

„Ilyen pánikban felébreszteni a gyerekeimet – nem hiszem, hogy ezeket a pillanatokat valaha is el fogom felejteni az életemben”

mondta.

A Hamász Izrael elleni támadások halálos áldozatainak száma 1000 fölé emelkedett – közölte egy izraeli katonai tisztviselő.

„Támadásba lendülünk a Hamász terrorista csoport, és minden más csoport ellen, amely a Gázai övezetben tartózkodik” – mondta Dan Goldfus dandártábornok.

A legutóbbi, ma reggel közzétett hivatalos adat 900 izraeli halálos áldozat volt.

(Sky News)

A gázai egészségügyi minisztérium szerint 830 palesztinról tudni, hogy szombat óta izraeli csapásokban halt meg – írja a BBC.

A minisztérium korábban azt mondta, hogy mivel akadozik az internet, ezért ezek a számok nem pontosak, valószínűleg több a valós áldozat. A sérültek számát nem pontosították, de a korábbi jelentések szerint 4100 feletti számról lehet szó.

Egy neve elhallgatását kérő, Izraelben élő lakos arról beszélt a Telexnek, hogy borzasztó ez a helyzet egész Izraelnek, és sokkos állapotban vannak a történtek miatt. Megállás nélkül hallják, ahogy szólnak a légvédelmi szirénák, miközben egy applikáción keresztül figyelik, hogy éppen hol vannak rakéták. „Egy biztonsági szobában bújtunk el a lakásunkban. A két gyerekemmel vagyok egyedül, a férjemet behívták a katonaságba, sok barátunkkal, rokonunkkal együtt, folyton aggódunk” – mesélte. Hozzátette, hogy több barátját is túszul ejtették, azt nem tudják, hogy velük mi lesz.

„Rengeteg túszt vittek vissza magukkal Gázába, még időseket és fiatalokat, gyerekeket is, sokan már nem élnek, ilyen még nem volt korábban” – mondta. Most nagyon félnek, mert bár korábban is volt nehéz a helyzet és több háború is volt Izraelben, ilyet még nem tapasztaltak. „Reméljük, hamar vége lesz” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy fontosnak tartja, hogy palesztin aktivisták is tisztában legyenek azzal, hogy az izraeliek nincsenek Palesztina ellen. Ő sok embert ismer, aki békésen szeretne együtt élni, és közös megoldásra törekedne. „A Gázai övezetbe is juttatott pénzt az izraeli kormány, és most azt kell végignéznünk, hogy ezt a pénzt a Hamász szervezet fegyverekre költötte, és visszajönnek Izraelbe megölni minket, ahelyett, hogy a szegény emberek jövőjébe fektették volna ezt a pénzt” – mondta.

Magyar idő szerint 16 órakor, helyi idő szerint délután 17 órakor lejárt az Askelónnak adott ultimátum. A Hamász másfél órával korábban üzente meg a város lakóinak, hogy ennyi idejük van elhagyni a várost, mert az izraeli csapásokra válaszul elkezdik támadni a Gázai övezet közelében fekvő települést.

A BBC helyszíni tudósítója szerint épphogy letelt a határidő, máris robbanások hallatszódnak a városban. Az óvóhelyeken megbújó lakosok a telefonjukat nézik, és aggódva figyelik a híreket. Askelónban nagyjából 130 ezer ember lakik, az egyelőre nem világos, hogy mennyien hagyták el a várost az elmúlt napokban és órákban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!