Kedvenceink

RSS

Piroska és a farkas, A három kismalac… Miért is félünk a farkasoktól?

Elgondolkodott már azon, miért van az, hogy a legtöbb gyerekmesében a farkas a főgonosz? Vagy hogy miért is ellenszenvesebb, mint a többi nagy ragadozó? A válasz nem is olyan kézenfekvő, mint gondolnánk.

Mit tegyünk, ha szorong, elfárad a gyerek az iskolában?

Szakkör, különórák, iskolai teendők, házimunka – egy mai általános vagy középiskolásnak a tanulás mellett alig marad ideje pihenni. Gyermekpszichológus szakértőnk elmondja, hogyan segíthet a szülő a túlterhelt gyereknek.

Parlamenti pillanatok abból az időből, mikor még TGM-nek is voltak illúziói

A 74 éves korában meghalt filozófus és újságíró, Tamás Gáspár Miklós 1990 és '94 között az SZDSZ parlamenti képviselője is volt. Összeszedtük a legemlékezetesebb, legviccesebb, legtanulságosabb felszólalásait egy olyan időszakból, amikor egészen más minőséget képviselt a parlament.

Függetlenség és kiszolgáltatottság között – képeken a Ceaușescu-korszak dolgozó női

„Kis szürke munkaruhájukban, a nagy kötény ellenére csinosak, és látszik rajtuk, hogy elszánt akarással, nagy igyekezettel, tanulják a szakmát” – a Dolgozó Nő folyóirat archívumából válogattunk.

Ez egyáltalán nem vicces

A zeneipart felforgató punkzenekar, a Sex Pistols 45 évvel ezelőtt adta utolsó koncertjét. A szűk három évet élt együttes tagjai amerikai turnéjukra már meggyűlölték egymást és a provokációkhoz őket manipuláló menedzsert. San Franciscó-i koncertjükön érezhető volt a feszültség és szétesettség, és pár napra rá hivatalosan feloszlott a tabukat ledöntő és máig nagy hatású, II. Erzsébetnek is beintő zenekar.

„Nem akarsz gyereket? Nem is vagy te nő!”

Hiába fogy a magyar, ők nem akarják teleszülni a Kárpát-medencét, de nem azért, mert utálják a gyerekeket, traumatizáltak vagy önző szinglik. Akik tudatosan választják a gyermektelen életet, sokszor másodrendű állampolgárnak érzik magukat Magyarországon, és folyton azzal szembesülnek, hogy a döntésüket nem megérteni, hanem megváltoztatni próbálják.

Könnyebb rosszul lenni a másnaposság elleni szerektől, mint magától a másnaptól

Interneten árult másnaposság elleni gyógyszereket próbáltunk ki, olyanokat, amelyek azt állították, eltűntetik a másnapot. Az emberkísérlet hiábavaló volt, a másnap megmaradt. Orvosokat megkérdezve az is kiderült, hogy ez annyira nem meglepő: a tudomány állása szerint ugyanis lehetetlen olyan tablettákat legyártani, mint amilyeneket a neten árulni próbálnak.

Egy gyerekotthonban nevelkedő fiatalt nem sajnálni kell, hanem támogatni, mellette állni

Gyerekkorukban sokan álmodoznak arról, hogy orvosok lesznek, de Székelyföldön már szinte csodaszámba megy, amikor valakinek a gyermekotthonos múlt ellenére is sikerül ezt a célját elérnie. A negyedéves orvostanhallgató, Kalányos István története mutatja meg, hogy azon kevesek, akiknek teljesült a vágya, miben különböztek társaiktól: sajnálat helyett támogató közösségre találtak. Interjú.

A régi mesterek szerint már lejárt a kézművesség reneszánsza, de mégis hogyan lehet porcelánkészítőként vállalkozni?

A Blue Petal műhely 2014-ben alakult a Kolozs megyei Szászfenesen: rókás kitűzőiket mára már mindenki ismeri. Szénási Zsolt és Szidónia eleinte részmunkaidős projektként készítette a porcelán ékszereket és dísztárgyakat, mára azonban ez a tevékenység a megélhetésük alapja. Milyen kihívások elé néz egy kézműves, ha termékeiből szeretne megélni egy olyan városban, mint Kolozsvár? Vállalkozói profil.

A háborús menekültek érkezésétől az aszályig: a 2022-es évünk fotókban

Háború zajlik Ukrajnában és folyamatosan menekültek ezrei érkeznek Romániába. Sokezer hektárnyi szántóföldet érintett az aszály. David Popovici betört a nemzetközi sportvilágba. Az idei évnek számos olyan története van, amit egy fotóval idézhetünk fel a leginkább. Ilyen fényképekből válogattunk.

Miért halogatjuk kórosan a lefekvést minden este?

A koronavírus-járvány alatt széles körben is elterjedt a „revenge bedtime procrastination” kifejezés, azaz az alvás halogatása, egyfajta bosszúból. A jelenség nem új keletű, és részben azzal is magyarázható, hogy olyan korban élünk, ahol az embereket a teljesítményük alapján értékelik.

2022 legjobb sorozatai, amelyekről a Telex egy büdös szót sem írt

Tényleg annyira jó az Eufória? Vannak még kevésbé ismert, cserébe remek sorozatok a Netflixen? És mi a helyzet a dokusorozatokkal? Bepótolunk egy csomó elmaradást az idei év legjobb sorozatairól.

Elon Musk képzeletbeli partijától Borboly Csaba fürdéséig – minden, ami könnyebbé tette 2022-t

Egy még mindig elhúzódó világjárvánnyal kezdődő, majd háborúval és energiaválsággal folytatódó évből egészen meredek ötletnek tűnik azt kiemelni, ami könnyebbé tette, de mi mégis megpróbáltuk. Következzenek 2022 legjei, első felvonás.

Olvasóink kiengedték a sütőből Bejgzillát

Mesteri szintre emelt repedések, fura töltelékek, szénné égetett dolgok és persze a nagy találkozás a macskákkal. Sok durva dologra számítottunk, amikor fotókat kértünk olvasóink bejglijeiről, de erre azért nem.

Egy forradalom rekonstrukciója

Bede Kincső fotográfus 89 után született, fényképeivel mégis a szocialista Romániából hátramaradt és mindmáig feldolgozatlan traumatikus emlékeket hozza újra elő.

Sisire is pont amiatt van szükség, amiért Fekete párducra és Pókemberre

Miért fedezte fel Sisit ismét a kortárs populáris kultúra és hogyan hozza játékba a mítosz korábbi elemeit? Mit jelképezett Erzsébet királyné akkor, amikor a századfordulón Erdélyben is több köztéri emlékművet állítottak neki, és hogyan jelenik meg ma a legnépszerűbb streamingplatformon?

Ajtó előtt éneklő lókoponya, pókhálóval díszített karácsonyfák – ez nem a legújabb Netflix-sorozat

Kecskeszarvú démonok, kakiló fatörzs, ajtókat szaglászó és juhokat lopkodó trollok, részeges boszorkányok vagy éppen ünnepi menü a KFC-ben: fura és meghökkentő karácsonyi szokásokat gyűjtöttünk össze.

A Kispál feloszlásának és visszatérésének története – A Telex dokumentumfilmje

Miután kiderült, hogy 2022 augusztusában újra fellép a Kispál és a Borz, sőt, új albumot is kiadnak, elkezdtünk forgatni a zenekarral. Ott voltunk velük a koncerten, a backstage-ben és a próbafolyamat alatt is. A zenekar tagjai pedig elmesélték a feloszlásig vezető utat, és hogy mi mindennek kellett változnia ahhoz, hogy megint együtt tudjanak zenélni.

És ha kireped, akkor mi van? Trükkök a majdnem tökéletes bejglihez és pozsonyi kiflihez

Sokaknál nincs karácsony bejgli nélkül, de tartanak a repedéstől. Mutatunk egy bevált receptet és pár hasznos tippet, ha a méregdrága bolti bejgli helyett házilag tekerne.

Fotók a temesvári Berecz Ottilia életéből, aki Európa egyik első női meteorológusa volt

Idén ősszel egy hagyaték segítségével sikerült rekonstruálni az 1897-ben létrehozott temesvári Meteorológiai és Szeizmológiai Obszervatórium történetét, illetve a megfigyelőinek, Berecz Edének, lányának, Berecz Ottilának és férjének, Endrey Tivadarnak az életútját.

Nagyon elszálltak a kolozsvári karácsonyi vásár árai, a kürtőskalácsot drágábban adják, mint Budapesten

Ráadásul a tavalyihoz képest még csak nem is a kürtős drágult a leginkább. Szerencsére olcsóbb vásárokat is találni még Erdélyben: Szatmárnémetivel és Marosvásárhellyel vetettük össze az árakat.

Gyakorlatilag bármilyen árat megszabhatnék szilveszterre, aki ilyenkor víkendházazni akar, úgyis kifizetné

Előd és tizenöt sorstársa kiadó víkendházat kerestek az elmúlt hetekben, hónapokban, de hamar rá kellett jönniük, hogy a legjobb helyeket már akár 1-2 évvel előre le szokták foglalni, és csak nagyon nehezen vagy hatalmas szerencsével lehet ismeretség nélkül jó árban szállást találni. A legfelkapottabb helyeken csak a szállásért akár 3 ezer eurót is elkérnek pár éjszakára.

Ehető, sós ajándékokkal spórolhatunk időt és pénzt karácsonykor

Sózott citrom, konfitált fokhagyma, házi ételízesítő, kenyérropogós: idén praktikus, sós, ehető ajándékokat készítünk a fa alá. Mivel ezek már most előkészíthetők, a hajrában már nem lesz velük gond.

Mutatjuk a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor terveit, és szavazhatsz is róla, hogy neked melyik a kedvenced

Hatalmas felzúdulást indított el a közösségi oldalakon a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szoborra kiírt pályázat eredménye. Megmutatjuk mind a hat szobortervet, és most megszavazhatod, te melyiket látnád szívesebben Sepsiszentgyörgyön.

Reklámfotók egy korból, amikor nem létezett piacgazdaság – a szocialista női magazin, a Dolgozó Nő képeiből válogattunk

A Dolgozó Nő reklámoldalait az állami vállalatok, minisztériumok rendelték meg, néha a tartalmat is mellékelték, fényképpel együtt. Máskor azonban a szerkesztőségre bízták annak előállítását – ilyenkor pedig szükség volt a munkatársak kreativitására.

Elronthatatlan receptek, kezdőknek: így lesz szaftos a sült csirke

Kudarcbiztos módszer másfél óra türelemmel és egy jó vaslábossal vagy nehéz tepsivel.

Az erdélyi község, ahol egy év alatt több román nemzeti lobogót tép rongyosra a szél, mint Bukarestben

Ha az erdélyi vagy romániai legek versenyébe benevezne Szászfenes, akkor egyből több kategóriában is indulhatna: egyrészt a Kolozsvár melletti település az ország legnagyobb községének számít, másrészt országos szinten Szászfenesnek van a legfiatalabb és legjobban képzett lakossága. És ha mindez nem volna elég, a kitűzött zászlókat tekintve is országos rekorder lehet. Kolozsváriakként már tapasztaltuk, milyen a trikolór árnyékában élni, december 1-je alkalmából arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent ez Szászfenesen.

Írók és irodalmárok ajánlják friss könyvélményeiket, akár az ideális ajándékra ismerhetünk bennük

André Ferenc, György Alida, Jakab Villő Hanga, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Papp-Zakor Ilka és Serestély Zalán osztotta meg velünk friss olvasmányélményét. Ajánlóik következnek könyvekről, amelyek társaink lehetnek a hosszú téli estéken is.

A falu, ahova csak úgy lehet beköltözni, hogy az ember kiveteti a vakbelét

Még a gyerekeknek is muszáj, mert a legközelebbi kórház 1000 kilométerre van, és senki nem akar úgy járni, mint egy orosz orvos, akinek saját magát kellett megműtenie.

A világ közepe mindig ott van, ahol a vidéki ember él

Az idei Capa-nagydíjas fotográfus, Móricz-Sabján Simon a sorsfordulat előtt álló Alföldet mutatja be Árnyéksáv sorozatában. Bár elmúlás, enyészet tapintható a képeken, szerinte ez nem egy búskomor, kesergő történet, egyszerűen a változás egyik velejárója. Az persze már most is kérdés, hogy mi lesz a kisközösségekkel, ha az olyan utolsó találkozási pontok is bezárnak, mint a kocsmák.