Autóba rejtett bomba végzett Putyin ideológusának lányával

2022. augusztus 21. – 08:57

frissítve

Autóba rejtett bomba végzett Putyin ideológusának lányával
Orosz rakétatámadásban megsérült lakóház Vozneszenszkben – Fotó: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Autóba rejtett bomba végzett egy Moszkvához közeli településen Darja Duginával, annak az Alekszander Duginnak a szintén politikai ügyekben aktív lányával, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ideológusaként tartanak számon.
  • A valódi célpont feltételezések szerint az apja lehetett, mert Dugin adta oda az autóját a lányának.
  • Ukrajna tagadta, hogy érintett lenne az ügyben. Egy Kreml-ellenes volt orosz képviselő szerint egy, a Putyin-rezsim megdöntésén dolgozó orosz szervezet hajthatta végre a támadást.
  • Vasárnap újabb négy gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajna kikötőit, így összesen már 31 hajó indult útnak az ország orosz invázió kezdete óta.
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Oroszország már háromszor bevetette a hiperszonikus Kinzsal (Tőr) rakétákat az ukrajnai invázió során.
  • Volodimir Zelenszkij elnök „valami különösen kegyetlen” orosz tettől tart az ukrán nemzeti ünnep hetén.

Az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságának fontosságát hangsúlyozta vasárnapi megbeszélésén Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Boris Johnson, mondta a brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője. A négy vezető azt is megerősítette, hogy teljes mértékben elkötelezett Ukrajna támogatása mellett az orosz invázióval szemben.

Emellett üdvözölték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműbe tervezett látogatásáról folytatott tárgyalásokat. Steffen Hebestreit német kormányszóvivő szerint a nyugati országok a harcoló felek katonai visszafogottságára szólítottak fel az atomerőmű térségében.

Az atomerőmű környékéről többször is tüzérségi támadásokról érkeztek hírek az elmúlt hetekben, amiért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője már többször aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben. (Guardian, MTI)

Nem vállalják, de nem is tagadják az ukránok, hogy ők támadják a Krím félsziget orosz katonai célpontjait, amivel nem akarják lépéskényszerbe hozni Moszkvát. A rakétacsapások mellett folyamatosan készül Ukrajna és Oroszország is a déli ukrán ellentámadásra. Keleten a felőrlés ellenére nem tűnik úgy, hogy az oroszok a közeljövőben képesek lennének teljesen megszállni a Donbaszt, de önkéntes zászlóaljak jöhetnek. Rácz András szakértővel elemeztük a háború aktuális állását, a cikket itt olvashatják el>>>

Az orosz erők szerint vasárnap megsemmisítettek egy lőszerraktárat, ahol az amerikaiak által küldött HIMARS rakéta-sorozatvető rendszerekhez is tároltak lövedékeket. Az ukránok szerint azonban egy gabonaraktárat ért támadás, miután három rakétából kettőt le tudtak szedni a Fekete-tenger felett, egy azonban elérte a mezőgazdasági célpontokat.

A Reuters hozzáteszi, hogy független forrásból nem tudta ellenőrizni az állításokat. Az első HIMARS-szállítmány Ukrajnába érkezése óta téma, hogy Oroszország meg tudott-e semmisíteni ezekből az eszközökből, az oroszok többször is azt állították, hogy igen, az ukránok viszont jelezték, hogy egyetlen HIMARS-ot sem veszítettek. (Reuters)

Ukrajnában augusztus 24-én ünneplik az ország függetlenné válásának évfordulóját, augusztus 23-a pedig a nemzeti zászló napja. Korábban írtunk róla, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, Oroszország ezekre időzítve megkísérelhet valami „különösen kegyetlen cselekedeteket elkövetni”.

Az Economist tudósítója aztán arról írt, hogy Kijevben a kormányzati dolgozóknak azt mondták, hogy otthonról dolgozzanak augusztus 22-26. között, mivel tartani kell orosz rakétacsapásoktól. A harkivi régióban pedig augusztus 23-án este hét órától 36 órás kijárási tilalmat fognak elrendelni. (Guardian)

Az ukrán kórházi adatok szerint a koraszülések és a komplikációkkal járó szülések száma idén nagyjából a duplájára nőtt az eddigiekhez képest, írja a Sky News. A növekedés oka a terhes nőket megviselő stresszre és a rohamosan romló életszínvonalra vezethető vissza.

Egy ukrán orvos arról számolt be, miként ápolják a koraszülötteket a háború sújtotta Donyeck régió egyetlen megmaradt szülészeti klinikáján. Ukrajna orosz megszállása előtt a donyecki régió uránok ellenőrizte területén három kórház látta el a koraszülötteket. Ezek közül az egyiket légicsapás érte, a másikat pedig a harcok miatt be kellett zárni, így csak a Pokrovszk bányászvárosban található szülészeti klinika maradt.

Fotó: Wolfgang Schwan / 2022 Anadolu Agency / AFP
Fotó: Wolfgang Schwan / 2022 Anadolu Agency / AFP

A kórház föld feletti fekvő inkubációs osztályán ellátott csecsemőket nem lehet választhatják le az életmentő gépekről, így a kórházat légiriadó esetén sem tudják elhagyni. Az orvos példaként említi az azt a két hónapos csecsemőt, aki 2360 grammal született. „Ha levinném az óvóhelyre, az öt percig tartana. De ez az öt perc az életébe is kerülhet” – mondta az orvos.

Újabb részletek derülnek ki arról a bombamerényletről, amelyben életét vesztette Darja Dugina, az ultranacionalista orosz ideológus Alekszander Dugin lánya.

Az orosz nyomozóbizottság a következő információkat közölte:

  • a robbanószerkezetet az autó alján, a vezetőoldalon helyezték el,
  • a volán mögött ülő Dugina a helyszínen életét vesztette,
  • az eddigi információk azt mutatják, hogy a bűncselekményt előre megtervezték, és megrendelésre hajtották végre.
Fotó: Investigative Committee Of Russia / Reuters
Fotó: Investigative Committee Of Russia / Reuters

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy ha a nyomok Ukrajnába vezetnek, akkor a merénylet az ukrán állam által támogatott terrorizmusnak minősül.

Ukrajna tagadta, hogy érintett lenne az ügyben: „Megerősíthetem, hogy Ukrajnának ehhez az incidenshez semmiféle köze nem volt, nem vagyunk bűnöző állam, mint Oroszország, főképpen nem vagyunk terrorista állam” – mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnök főtanácsadója az ukrán televízióban.

(Guardian)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy a jövő héten Oroszország megkísérelhet valami „különösen kegyetlen cselekedeteket elkövetni”. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában augusztus 24-én ünneplik az ország függetlenné válásának évfordulóját, augusztus 23-a pedig a nemzeti zászló napja. Ezen kívül a jövő héten tartják a Krími Platform elnevezésű kijevi kezdeményezés második csúcstalálkozóját is. „Tisztában kell lennünk azzal, hogy ezen a héten Oroszország valami különösen csúnya, valami különösen kegyetlen dologgal próbálkozhat. Ilyen a mi ellenségünk, hiszen az elmúlt hat hónap alatt is, bármely más héten Oroszország mindig ugyanazt tette: csúnyát és kegyetlent” – idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál nyomán az MTI.

Zelenszkij szerint Oroszország célja az ukránok megalázása, képességeik és hőseik leértékelése, valamint a csüggedés, a félelemérzet kiterjesztése és konfliktusok gerjesztése az országban. „Ezért fontos, hogy soha, egy percre se engedjünk ennek az ellenséges nyomásnak, ne húzzuk fel magunkat, ne mutassunk gyengeséget Össze kell tartunk, segítenünk egymást. Helyreállítjuk, ami elpusztult, harcolunk minden emberünkért, és szurkolunk azoknak, akik most Ukrajnát képviselik” – mondta Zelenszkij, név szerint említve Olekszandr Uszik profi bokszolót, aki a hétvégén egy szaúd-arábiai mérkőzésen legyőzte ellenfelét, Anthony Joshuát.

Meghalt az ukrán biztonsági szolgálat egyik területi vezetője, Olekszandr Nakonyecsnij, akinek felesége arról számolt be, hogy Kropivnickij városban lévő lakásukban szombat este az egyik helyiségből lövést hallott, majd holtan találta a férjét. Mindezt az ukrán főügyészség által kiadott közleményben lehet olvasni.

Az MTI híre szerint a rendőrség vizsgálatot indított Nakonyecsnij halála körülményeinek kiderítésére, bár ez ügyben semmi egyéb feltételezést nem tettek hozzá. Andrij Lavrusz helyi képviselő annyit közölt Telegramon, hogy Nakonyecsnijt fejbe lőtték.

Kropivnickij az ország középső részén lévő Kirovohradi terület székhelye, ennek a területnek az SZBU-vezetője volt a férfi tavaly óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban menesztette az SZBU országos parancsnokát, Ivan Bakanovot, mert nem volt vele elégedett az orosz kémek és kollaboránsok elleni küzdelemben. Zelenszkij akkor bejelentette egyúttal, hogy általában felülvizsgálják az SZBU tisztviselői gárdáját. A korábbi hónapokban is bocsátottak el többeket közülük.

(MTI)

Oroszország már háromszor bevetette a hiperszonikus Kinzsal (Tőr) rakétákat az ukrajnai invázió során – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A Kinzsal rakéták azok közé a fegyverek közé tartoznak, amikről Vlagyimir Putyin elnök 2018-ban azt mondta, hogy a világ szinte bármely pontját el tudják találni és képesek kikerülni az Egyesült Államok által épített rakétapajzsot. Sojgu az orosz állami televízióban azt mondta, hogy a rakéták mindhárom alkalommal hatékonynak bizonyultak. Páratlannak nevezte, hogy repülés közben szinte lehetetlen leszedni őket.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Putyin büszkeségéről, a Kinzsal bevetéséről márciusban számolt be az orosz védelmi minisztérium, a kifejezetten modernnek mondható haditechnikai eszközt Nyugat-Ukrajnában, a magyar határtól mintegy 250 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszk közelében, a Deljatin településen található földalatti katonai lőszerraktár ellen használták. Később arról szóltak a hírek, hogy valami nagyon nem stimmel az orosz hiperszonikus rakéta bevetése körül.

Ezen a héten az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy három, Kinzsal rakétákkal felszerelt MiG-31E típusú harci gépet telepítettek át a Kalinyingrádi területre, a NATO és az Európai Unió tagállamai, Lengyelország és Litvánia között fekvő orosz Balti-tengerparti exklávéba.


Vasárnap újabb négy gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajna kikötőit, így összesen már 31 hajó indult útnak az ország orosz megszállása kezdete óta – közölte vasárnap a török védelmi minisztérium.

Júliusban Oroszország és Ukrajna mérföldkőnek számító megállapodást írt alá, amely lehetővé tette a gabonaexport megindulását az orosz erők által blokád alá vett fekete-tengeri kikötőkből. A megállapodást az ENSZ és Törökország is aláírta, így felcsillant a remény, hogy enyhülhet a nemzetközi élelmiszerválság, amit az ukrán kikötők lezárása miatti az egekbe szökő gabonaárak idéztek elő.

Az orosz-török-ukrán gabonamegállapodásról, és annak várható következményeiről itt írtunk részletesen.

(Sky News)

Közzétette szokásos reggeli jelentését a brit védelmi minisztérium, melyben a következőket írják:

  • A donyecki szeparatista, a szakadár állam egykori „védelmi minisztere”, az orosz állampolgárságú Igor Girkin az orosz invázió kezdete óta egyre nyíltabban bírálja, ahogy a Kreml kezeli a háborút.
  • 2022. augusztus 19-én Girkin elismerőleg szólt arról, ahogy Zelenszkij ukrán elnök viselkedik. Ezt szembeállította Oroszország helyzetével, ahol „a háború hatodik hónapjának végén továbbra is tankbiatlont játszunk és katonai zenekarokkal tartunk parádét”.
  • A Tankbiatlon az Oroszországban tartott International Army Games kiemelt eseménye, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendeztek Moszkva mellett, múlt heti kezdettel.
  • Az orosz katonai és biztonsági szakemberek egy része szerint sem helyénvaló, hogy a békeidőhöz hasonlóan csapatokat küldjenek ünnepélyes katonai eseményekre, miközben az orosz csapatok súlyos veszteségeket szenvednek Ukrajnában.
Az üzbég csapat tagjai ugranak ki harckocsijukból a 2022-es Tankbiatlonon a Moszkva melletti Alabinóban, 2022 augusztus 16-án – Fotó: Maxim Shemetov
Az üzbég csapat tagjai ugranak ki harckocsijukból a 2022-es Tankbiatlonon a Moszkva melletti Alabinóban, 2022 augusztus 16-án – Fotó: Maxim Shemetov

Az ukrán-magyar határszakaszon szombaton 7622-en léptek Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 13 086 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, közölte Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 378 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől szombaton vonattal érkezett Budapestre 713 ember, köztük 363 gyermek.

(MTI)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagját.

A 775 millió dollár értékű hozzájárulásban több közönségkedvenc is van, például az oroszok életét komolyan megnehezítő HIMARS-rakéták, illetve további 1000 darab Javelin páncéltörő rendszer.

  • Az ENSZ főtitkár szerint a nem szankcionált orosz élelmiszereket is el kell juttatni a világpiacra.
  • Dróntámadás érhette az orosz flotta főhadiszállását Szevasztopolban.
  • Mégsem indítja újra Abu-Dzabi és Moszkva közötti járatait a Wizz Air.
  • 775 millió dolláros amerikai katonai segélycsomag érkezik Ukrajnába.
  • Minimális változások történtek csak a fronton ezen a héten.
  • Gibraltáron árverezik el az első luxushajót, amit orosz oligarchától foglaltak le.

Szombat este meghalt Darja Dugina, annak az Alekszander Duginnak lánya, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ideológusaként tartanak számon. Dugina egyébként maga is közszereplő volt, politikai kommentátorként dolgozott, és az Ukrajna elleni háború nagy támogatója volt.

Az ukrán Nexta szerint Duginával egy, az autójába rejtett bomba végzett egy Moszkvához közeli településen. Nő azonnal életét vesztette, a valódi célpont viszont minden bizonnyal az apja lehetett. Dugin és lánya ugyanis együtt vettek részt egy szombat esti eseményen, a férfi viszont az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy átengedi az autóját a lányának, ő pedig egy másik kocsival megy a helyszínre, legalábbis a TASZSZ orosz hírügynökség információi szerint a felrobbant autó is Duginé volt.

Fotó: Investigative Committee of Russia / Reuters
Fotó: Investigative Committee of Russia / Reuters

Alekszander Dugin a 444 cikke szerint befolyásos ideológusnak számít Putyin köreiben – bár a valós szerepéről vita van az Oroszország-szakértők között, egyesek szerint csak elhitette magáról, hogy mennyire befolyásos –, a nézetei az orosz propaganda mellett más európai szélsőjobboldali szövegekben is felbukkannak. A lap korábban arról írt, hogy Orbán Viktor tőle tanulhatta a nihilistázást is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!