Az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságáról beszélt egymással Biden, Macron, Scholz és Johnson

2022. augusztus 22. – 00:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságának fontosságát hangsúlyozta vasárnapi megbeszélésén Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Boris Johnson, mondta a brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője. A négy vezető azt is megerősítette, hogy teljes mértékben elkötelezett Ukrajna támogatása mellett az orosz invázióval szemben.

Emellett üdvözölték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműbe tervezett látogatásáról folytatott tárgyalásokat. Steffen Hebestreit német kormányszóvivő szerint a nyugati országok a harcoló felek katonai visszafogottságára szólítottak fel az atomerőmű térségében.

Az atomerőmű környékéről többször is tüzérségi támadásokról érkeztek hírek az elmúlt hetekben, amiért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője már többször aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben. (Guardian, MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!