Már háromszor bevetették a hiperszonikus Kinzsal rakétákat Ukrajnában, állítják az oroszok

2022. augusztus 21. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország már háromszor bevetette a hiperszonikus Kinzsal (Tőr) rakétákat az ukrajnai invázió során – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A Kinzsal rakéták azok közé a fegyverek közé tartoznak, amikről Vlagyimir Putyin elnök 2018-ban azt mondta, hogy a világ szinte bármely pontját el tudják találni és képesek kikerülni az Egyesült Államok által épített rakétapajzsot. Sojgu az orosz állami televízióban azt mondta, hogy a rakéták mindhárom alkalommal hatékonynak bizonyultak. Páratlannak nevezte, hogy repülés közben szinte lehetetlen leszedni őket.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Putyin büszkeségéről, a Kinzsal bevetéséről márciusban számolt be az orosz védelmi minisztérium, a kifejezetten modernnek mondható haditechnikai eszközt Nyugat-Ukrajnában, a magyar határtól mintegy 250 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszk közelében, a Deljatin településen található földalatti katonai lőszerraktár ellen használták. Később arról szóltak a hírek, hogy valami nagyon nem stimmel az orosz hiperszonikus rakéta bevetése körül.

Ezen a héten az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy három, Kinzsal rakétákkal felszerelt MiG-31E típusú harci gépet telepítettek át a Kalinyingrádi területre, a NATO és az Európai Unió tagállamai, Lengyelország és Litvánia között fekvő orosz Balti-tengerparti exklávéba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!