Megduplázódott a koraszülések száma Ukrajnában az idén

2022. augusztus 21. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán kórházi adatok szerint a koraszülések és a komplikációkkal járó szülések száma idén nagyjából a duplájára nőtt az eddigiekhez képest, írja a Sky News. A növekedés oka a terhes nőket megviselő stresszre és a rohamosan romló életszínvonalra vezethető vissza.

Egy ukrán orvos arról számolt be, miként ápolják a koraszülötteket a háború sújtotta Donyeck régió egyetlen megmaradt szülészeti klinikáján. Ukrajna orosz megszállása előtt a donyecki régió uránok ellenőrizte területén három kórház látta el a koraszülötteket. Ezek közül az egyiket légicsapás érte, a másikat pedig a harcok miatt be kellett zárni, így csak a Pokrovszk bányászvárosban található szülészeti klinika maradt.

Fotó: Wolfgang Schwan / 2022 Anadolu Agency / AFP
Fotó: Wolfgang Schwan / 2022 Anadolu Agency / AFP

A kórház föld feletti fekvő inkubációs osztályán ellátott csecsemőket nem lehet választhatják le az életmentő gépekről, így a kórházat légiriadó esetén sem tudják elhagyni. Az orvos példaként említi az azt a két hónapos csecsemőt, aki 2360 grammal született. „Ha levinném az óvóhelyre, az öt percig tartana. De ez az öt perc az életébe is kerülhet” – mondta az orvos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!