Vakcina

RSS

Fact-check: Afrikában alig kaptak oltást az emberek, hogyhogy nem haltak meg így milliók Covidban?

Afrikában tényleg alacsony a koronavírus-fertőzöttség és -halálozás Európához, Észak-Amerikához és Ázsiához hasonlítva is, annak ellenére, hogy alacsony az átoltottság. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vakcinák nem működnek.

Egy korai teszten elhasalt az AstraZeneca orrspray-vakcinája

Az AstraZeneca tesztelés alatt álló terméke jó megoldás lehetne azoknak is, akik rettegnek a tűtől, de egyelőre messze nem annyira hatékony, mint a szuri.

Injekciómentes védőoltásokat engedélyeztek Indiában és Kínában

A hatékonyságról még nincsenek adatok, de az indiai kormány nagyon bizakodó.

Az EU engedélyezte az első, omikronra szabott vakcinákat

A Pfizer–BioNTech és a Moderna új vakcinája is zöld utat kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől, Magyarországra az előbbiből érkezhet már szeptemberben. De ezt még nem a most domináns BA.5-höz, hanem az év eleji BA.1-hez igazították. Így is szélesebb körű és hosszabb védelmet várnak tőle. Közben már vizsgálják a még újabbat.

Egy kormány által támogatott vizsgálat megállapította, hogy a kínai vakcina teljesít a leggyengébben

Kásler Miklós és Müller Cecília is szerzőként szerepel abban a tanulmányban, amely a tavaly őszi járványhullámban vizsgálta a különféle vakcinák teljesítményét, és arra jutott, hogy az itthon használtak közül a Sinopharm oltása nyújtja az egyik legalacsonyabb védelmet, és emlékeztető oltásként is jelentősen elmarad a hatékonysága a többi oltásétól. A tanulmány egy hónapja jelent meg, de erről semmilyen formában nem számoltak be.

Hétfőtől igényelhető a negyedik oltás az oltóközpontokban és a háziorvosoknál

Az egészségügyi minisztérium elsősorban a 60 év felettieknek ajánlja a negyedik adag vakcinát.

Bill Gates meghatóan lelkes blogbejegyzésben méltatta Karikó Katalin munkásságát

Az amerikai milliárdos szerint Karikó Katalin nem tudhatta, hogy szakterülete egyszer ennyire sokat segít az emberiségen, de semmi nem tántoríthatta el attól, hogy folytassa a munkáját.

Megjelent a világ első orrba fújós Covid-vakcinája Oroszországban

Speciális permetező fúvókával fecskendezik be az orrüregbe.

Az influenzajárvány, ami ellen négy hónap alatt kifejlesztettek egy vakcinát

Egy kutató egy újságcikkből jött rá, hogy öt hónap múlva berobban egy járvány, és a bürokráciát megkerülve állt neki védőoltást fejleszteni.