Egy korai teszten elhasalt az AstraZeneca orrspray-vakcinája

2022. október 11. – 06:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A klinikai tesztelés első fázisában nem váltotta be a reményeket az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett, orrspray-vakcinája – írja a Reuters.

„Azt gondoljuk, hogy az orrba és tüdőbe juttatott vakcina még mindig egy reményt keltő megoldás, de a tesztekből arra lehet következtetni, hogy vannak még kihívások, mielőtt az orrspray egy megbízható opció lesz” – mondta Sandy Douglas, a kísérlet egyik fő kutatója.

A koronavírus ellen fejlesztett, orrba fújható vakcina csak a tesztalanyok néhányában okozott immunreakciót, és a vérben mérhető hatása is sokkal csekélyebb volt, mint a szokásos vakcináknak. Az is igaz, hogy semmilyen negatív eredmény nem derült ki a teszt során, melyben oltatlan és oltott embereken is kipróbálták.

A kutatók szerint az orrspray jó megoldás lenne elviekben arra, hogy nemcsak a betegséget magát előzné meg, hanem a koronavírus-fertőzést úgy általában, ráadásul jó megoldás lehetne azoknak, akik rettegnek a tűktől, illetve kezelni és szállítani is könnyebben lehetne.

A Reuters megjegyzi, hogy az indiai CanSino orrspray-vakcinája már szeptember óta használatban van az országban, bár a Barat Biontech termékének hatékonysági adatait egyelőre nem tették közzé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!