Egy korai teszten elhasalt az AstraZeneca orrspray-vakcinája

2022. október 11. – 06:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A klinikai tesztelés első fázisában nem váltotta be a reményeket az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett, orrspray-vakcinája – írja a Reuters.

„Azt gondoljuk, hogy az orrba és tüdőbe juttatott vakcina még mindig egy reményt keltő megoldás, de a tesztekből arra lehet következtetni, hogy vannak még kihívások, mielőtt az orrspray egy megbízható opció lesz” – mondta Sandy Douglas, a kísérlet egyik fő kutatója.

A koronavírus ellen fejlesztett, orrba fújható vakcina csak a tesztalanyok néhányában okozott immunreakciót, és a vérben mérhető hatása is sokkal csekélyebb volt, mint a szokásos vakcináknak. Az is igaz, hogy semmilyen negatív eredmény nem derült ki a teszt során, melyben oltatlan és oltott embereken is kipróbálták.

A kutatók szerint az orrspray jó megoldás lenne elviekben arra, hogy nemcsak a betegséget magát előzné meg, hanem a koronavírus-fertőzést úgy általában, ráadásul jó megoldás lehetne azoknak, akik rettegnek a tűktől, illetve kezelni és szállítani is könnyebben lehetne.

A Reuters megjegyzi, hogy az indiai CanSino orrspray-vakcinája már szeptember óta használatban van az országban, bár a Barat Biontech termékének hatékonysági adatait egyelőre nem tették közzé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!