Tusványos

RSS

Orbán a tusványosi beszédre rátett egy lapáttal Kötcsén, ahol az EU szétesését vizionálta

A Szabad Európa portál több résztvevővel beszélgetve tudott meg részleteket Orbán kötcsei beszédéből, amelyről egyébként mostanáig – a korábbi évekkel ellentétben – nem szivárgott ki semmi.

Román, magyar – két jóbarát? A politikai elemzők szerint a normalitás korszaka köszönt be a Bukarest-Budapest tengelyen

Székely István Gergő politológus szerint óvatos közeledésnek lehetünk tanúi az elkövetkező periódusban, és Valentin Naumescu külpolitikai elemző is ezen a véleményen van. Mi az ára az új normalitásnak? Igennel szavazás Románia schengeni és OECD-csatlakozására Magyarország részéről, illetve az Erdélybe érkező támogatásoknak az átkalibrálása úgy, hogy azok ne legyenek „etnikai színezetűek”.

Várhatóan egy hónapon belül dönt Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán a diszkriminációellenes tanács

A CNCD a tegnap tárgyalta a magyar miniszterelnök beszéde kapcsán benyújtott feljelentést. A magyar nagykövetség részéről nem érkezett semmiféle álláspont vagy reakció.

Bepanaszolta Dan Tanasă a diszkriminációellenes tanácsnál Kelemen Hunort és Zakariás Zoltánt

Szerinte támogatólag nyilatkoztak Orbán Viktor tusnádfürdői „rasszista” kijelentéseiről.

Kelemen: „Orbán Viktort nem kell megvédeni”

„Hunortól” kérdezhettek az érdeklődők a Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján. A kötetlen beszélgetésként meghirdetett rendezvényen kiderült, az RMDSZ elnöke szerint a genderkérdésből vagy a szexualitás kérdéséből nem szabad közpolitikát csinálni, de Orbán beszéde is felmerült.

Szent a béke a koalícióban, Kelemen Hunor tisztázta az Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt felmerülő kérdéseket

Kelemen leszögezte: az RMDSZ nem távolodik el „az euroatlanti demokratikus értékektől és elvektől”.

Beidézi a diszkriminációllenes tanács Orbán Viktor miniszterelnököt meghallgatásra a tusványosi beszéd miatt

Orbán Viktornak a követségek keresztül küldik el az idézést a diszkriminációllenes tanács, így lehetősége lesz elmondani az álláspontját a tusványosi beszéd „rasszisztának és idegengyűlölőnek” minősített kijelentéseivel kapcsolatban.

Feljelentette Orbán Viktort a diszkriminációellenes tanácsnál a PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke

A politikus azzal érvel, hogy a diplomáciai immunitás csak akkor illeti meg, ha hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, nem magánlátogatáson, amint ez esetben történt. A diszkriminációllenes tanács elnöke viszont ezt másképp látja.

Tánczos Barna reakciója a Romániába érkező magyar pénzek kapcsán: „Nem csak a magyar anyanyelvűek profitálnak belőle”

A miniszter szerint nincs összefüggés a magyar kormánytól érkező támogatás és az RMDSZ Orbán tusványosi beszédével kapcsolatos hallgatása között.

Elemzők szerint kormányon marad a tusványosi Orbán-beszédet megtapsoló RMDSZ

A Transtelex által kérdezett elemzők szerint a román politikusok nem belső meggyőződésből, hanem a nemzetközi reakciók nyomására bírálták Orbán Viktor tusványosi beszédét, és az RMDSZ-t nem fogják kitessékelni a kormányból.

Még mindig várják az RMDSZ részéről az Orbán-beszéddel kapcsolatos álláspont tisztázását, mondta a PSD alelnöke

Grindeanu emlékeztetett arra, hogy maga Markó Béla volt szövetségi elnök is magyarázatot vár az RMDSZ vezetőitől.

Ciucă: lesz egy tisztázó beszélgetés a koalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről

A kormányfő elmondta, még nem volt alkalma személyesen tárgyalni Kelemen Hunorral, és ez nem olyan téma, amit telefonon meg lehet beszélni.

Ludovic Orban: Orbán kijelentései miatt indokolt lenne felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát az EU intézményeiben

Ő volt az egyetlen román pártelnök, aki ott volt az idei Tusványoson.

Toró T. Tibor Orbán Viktor beszéde kapcsán: nem aggódom Tusványos sorsáért

Bő 30 évvel ezelőtt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor többek között azért indult, hogy az erdélyi magyarság ügyeinek megtárgyalására, a jövőtervezés és a románokkal való kapcsolatépítés számára biztosítson fórumot. Viszont ma már Tusványos legfőképpen a magyar vezető politikai osztály megnyilvánulása számára nyújt teret. Toró T. Tibort, a rendezvény egyik alapítóját kérdeztük meg, mit gondol erről az átalakulásról, illetve azt is, nem tart-e attól, hogy Orbán idei beszéde ártani fog a rendezvény megítélésének. Interjú.

Földön fekvő fiatalt ütlegelt egy rendőr a tusványosi fesztivál után – eljárást indítottak ellene

Az esetről videó is készült, amelyen az látszik, hogy egy rendőr viperával üti a fiatal fejét és hátát, majd megbilincseli.

Az okafogyott tanácsadó

Most már tudjuk, minek tartotta Orbán Hegedüs Zsuzsát: első osztályú udvari bolondnak. Az már inkább sajnos vérfagyasztó, hogy a szegénységben élők millióinak, köztük éhező gyerekek százezreinek ügyét egy dilettáns bohóc képviselte a kormányban 12 évig.

Elítélték Orbán tusványosi beszédét az európai parlamenti vezetők is

Az Európai Parlament vezetőiből álló Elnökök Konferenciája szerint minden eszközt be kell vetni az uniós alapértékek védelme érdekében.

Kelemen Hunor szerint természetes, hogy egy tusványosihoz hasonló eseményen akkor is tapsolsz, ha egyetértettél, akkor is, ha nem

A RMDSZ elnöke szerint nincs koalíciós válság, és kész megbeszélni Orbán Viktor tusványosi nyilatkozatait a kormánykoalícióban.

Markó Béla a G4mediának: Elégedetlen vagyok Kelemen Hunor nyilatkozatával

Véleménye szerint az RMDSZ vezetőinek el kellett volna utasítaniuk azokat a „veszélyes és elfogadhatatlan” gondolatokat, amelyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn megfogalmazott.

Klaus Iohannis élesen bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét, és nyilvános tisztázásra szólította fel az RMDSZ-t

Románia elnöke szerint nem lehet úgy tenni, mintha ezeket a dolgokat nem mondták volna ki, mint ahogy azt sem lehet elnézni, hogy az elhangzottakat az RMDSZ politikusai megtapsolták.

Mire van szükségünk: faji paranoiára vagy az egyetemesség politikájára?

„Azok, akik számára gyomorforgató a faji politika, kifejezhetik ellenérzésüket vagy magukban tarthatják – mindkettőt látszólag azonos eredménytelenséggel. Mi a teendő, amikor a magyar hegemón ennyire kényelmesen megeresztheti a nadrágszíjat?” Szilágyi Botond véleménycikke Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán.

Kelemen Hunor: Orbán Viktorban csöppnyi rasszizmus sincs, és Oroszországot is elítélte beszédében a miniszterelnök

Szerinte a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusukban kell értelmezni.

Románia miniszterelnöke szerint Orbán Viktor kijelentéseinek nincs helyük Európában

Nicolae Ciucă azt nyilatkozta, hogy Orbán kijelentései „nem kívánatosak”, és „nincs helyük egy olyan Európában, ahol 27 ország békében és jólétben él”.

Náci beszéd vagy náci rendszer?

„Tehát a miniszterelnök úr nem lehet rasszista. Szép. Ámde ha minden ember szellemi és erkölcsi értelemben egyenlő (mindannyian Istent tükrözik vissza), akkor a fajkeveredés ellenzése abszurdum.” Tamás Gáspár Miklós véleménycikke Orbán Viktor tusnádi beszédéről.

Marcel Ciolacu szerint Orbán Viktor tusványosi kijelentései mindenki számára sértőek

A PSD elnöke szerint, ha a Himaláján hangzottak volna el, akkor is ugyanolyan hatásuk lenne.

Petícióban tiltakozik Orbán tusnádfürdői beszéde ellen az MTA több tagja

Az aláírók között van Lovász László, a testület korábbi elnöke is.

Petíció indításával határolódik el a rasszista beszédtől a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport

Szerintük az ilyen beszédmódnak nincs mit keresnie az erdélyi magyar nyilvánosságban, „ami évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára”.

Fehérségverseny

Előbb hangos felháborodás övezte a nacionalista rendzavarókat Tusványoson, hiszen a nacionalizmus mélységesen megvetendő (már, ha román), majd lelkesen tapsoltak a fajelméleti fejtegetések után. Végül is, egy kis náci szöveg, megtoldva gázkamrás viccekkel, sosem ártott, ugye?

Dacian Cioloș: Jó volna tudni, mi a véleménye Kelemen Hunornak Orbán beszédéről

Az USR volt elnöke szerint Románia miniszterelnökének és a külügyminiszterének is az volna a feladata, hogy felvegye a telefont, és magyarázatot kérjen a magyar kormányfőtől a romániai látogatása során tett kijelentésekért.