Színház

RSS

Az összeomlás fenyegeti a vezető nélkül maradt kézdivásárhelyi színházat, ezért mindent újraterveznének

Lemondott a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum művészeti igazgatói tisztségéből Kolcsár József színész, rendező, aki a tizenkét éves fennállása alatt egyben tartotta a kézdivásárhelyi intézményt. Ráadásul az eddigi támogatásaik és a nézőszámuk is megcsappant a Covid-járvány után.

Új ideiglenes vezérigazgatója van a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak

Pál D. Attila korábbi produkciós igazgatót nevezte ki a kulturális minisztérium szeptember 19-étől 120 napra az intézmény élére.

„Most is nosztalgiával gondolok azokra az időkre, amikor nem volt egy szabad estém” – a 80 éves Széles Annával beszélgettünk

Főiskolásként lett ünnepelt sztár, de már háromévesen színpadon állt. Népszerűségét azóta sem tudta megközelíteni egyetlen erdélyi magyar színésznő sem, karrierjét szinte a magazinok címlapján is végig lehet követni.

Bocsárdi László: Megadom az esélyt magamnak, hogy más nézőpontból, szabadabb helyről lássam a világot

28 évet töltött a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház élén, ebből 17-et igazgatóként, most lemondott intézményvezetői tisztségéről Bocsárdi László. A rendező korábban mindössze azzal indokolta a döntését, hogy a színház szemléletmódján szeretne frissíteni. Kíváncsiak voltunk a döntését megelőző folyamatra, és azt is megkérdeztük tőle, hogyan látja helyét, szerepét a színház további életében. Interjú.

Lemondott Bocsárdi László a Tamási Áron Színház igazgatói tisztségéről

Megbízott igazgatóként Pál-Ferenczi Gyöngyi vezeti az intézményt a következő évadban.

Bukfeszt: magyar színházi fesztivált tartanak júniusban a román fővárosban

A Bukfeszt június 8. és 12. között lesz a bukaresti belvárosi Odeon Színház nagytermében és stúdiójában.

Új metoo-hullám indulhat a romániai színház- és filmszakmában?

Egy húszéves kultfilm szereplője a Gopo-gálán beszélt nyilvánosan az őt karrierje során ért szexuális bántalmazásokról, és arról, hogy évek óta jár pszichoterápiára, hogy a színházi és filmes közegben elszenvedett szexuális zaklatásokat feldolgozza.

Ilyen, amikor egy fiktív karakter mutat be egy könyvet a „kényelmetlen színházról”

Boros Kinga és Székely Claribella beszélgetett a sepsiszentgyörgyi Szimplában, ahol nem csak a szerző dedikált, de néhány néző körmét is kifestették.

A sepsiszentgyörgyi román színház igazgatója: Szent György miért ne képviselhetné a város minden lakóját?

Anna Maria Popa is reagált a város zászlajáról szóló határozat megsemmisítésére.

Időspirál

A csíki vallási vezetők nem voltak nagyvonalúak a Csíki Játékszín plakátja kapcsán, holott az sosem jó, ha a művészetnek magyarázkodnia kell.

Sértőnek találták a Csíki Játékszín egyik plakátját az egyházi vezetők, ezért el kellett távolítani

Közel 400 éve is problémás volt a Tartuffe bemutatója, ma a plakátja borzolta a kedélyeket.

Mi, itt maradók, kitartunk, és még nagyobb közösséget próbálunk majd építeni ukránokkal, magyarokkal, mindenkivel

A kárpátaljai Beregszász polgármestere néhány órával a légiriadó után a Telexnek arról beszélt, nagyon szeretné megtartani a közösség hidegvérét, és szervezetten készülnek arra az esetre, ha az élelmiszerellátással gondok lennének. Maradó helyiek pedig azt mondják, nagyon sokan lesznek olyanok, akik sosem költöznek már vissza. Helyszíni riport.