Könyv

RSS

Főleg azok az erdélyi kiadók sínylik meg a papír és energia drágulását, amelyek a nagyon olcsó termékekre alapozták bevételeiket

Rövid idő alatt sokszorosára nőtt a papír ára és jelentősen nőttek a rezsiköltségek is, ez pedig megnehezíti az erdélyi könyvkiadók dolgát is. Vannak, akik a túlélés érdekében jelentős átalakulások elé néznek. Kiadók vezetőivel nemcsak a könyvkiadásról, de a nyomtatott lapok megszűnéséről is beszélgettünk.

A legújabb Váncsa-szakácskönyvvel tuti, hogy jobban fogunk főzni

Hogyan készítsek el egy birkát? Mit csináljak tökből, spenótból, miért egyek hajdinát, és főleg: miért hívják úgy az édesköményt, hogy biszbasz? Az új Váncsa-könyvből főztünk.

Sötét, hétpecsétes, nyílt, ártalmatlan – minden titok más, és nem kímél bennünket

A titkolózásnak akár olyan rémes mellékhatásai is lehetnek, mint a PTSD-nek. A titkok káros hatásairól szól az amerikai pszichológus Michael Slepian idén megjelent, The Secret life of Secrets című kötete. Ebben többek között arra próbál magyarázatot találni, van-e különbség titok és titok között, és milyen szerepe van a kultúrának abban, hogy miről és mennyit titkolózunk.

Hány könyvet írtak valaha?

Ezt a kérdést nyilván lehetetlen pontosan megválaszolni, de mégis van, aki megpróbálta.

Valósággal ostromolják az amerikai könyvtárakat a gender témájú könyvek betiltása érdekében

Az Amerikai Könyvtári Szövetség szerint a betiltásokra irányuló akciók egyre ellenségesebbé váltak, és több olyan esetet dokumentáltak, amikor rendőrségi feljelentést tettek könyvtárosok ellen a polcokon lévő könyvek miatt.

Rasszizmussal vádolnak két Winnetou-könyvet Németországban, egy kiadó vissza is vonta azokat

Kritikusai szerint az indiánregény modern folytatásai rasszista sztereotípiákat erősítenek, mások nem értik, miért kell máglyán elégetni gyerekkoruk hősét.

Utazzuk körbe Európát térben és korokban! Nyári olvasmány-ajánlat az EU részéről

Harmadik éve ajánl nyári olvasmányokat az Európai Unió Tanácsa, hogy ezzel is Európa felfedezését szorgalmazza. A magyar képviselet idei ajánlata Dragomán György Máglya című kötete volt, de nem ő az egyetlen erdélyi származású szerző, aki felkerült a listára.

Dragomán György egyik könyvét ajánlja idén nyáron olvasásra az Európai Unió Tanácsa

Idén harmadjára ajánlanak könyveket a tagországok szerzőitől, idén a Máglya című regény lett a magyar befutó.

Remélem, Putyin nem lesz olyan őrült, hogy megtámadjon egy NATO-tagot

Mit mesélnek a rezsim alakulásáról a Putyin körül egykor befolyásos szereplők? Alakulhatott volna másként az orosz demokrácia, ha nem az egykori KGB-s tisztet segítik hatalomba? – Catherine Belton Putyin emberei című könyve most magyarul is megjelent, de nem sodorta el az Ukrajna elleni háború, csak még aktuálisabb belelátni az események alakulásába, mint valaha. A szerzővel beszélgettünk.

Több erdélyi kiadó is Szép Magyar Könyv díjat kapott

Többek között a Koinónia és a Bookart is elismerésben részesült.