Holokauszt

RSS

Holokauszt-túlélő: gyűlöletbeszéddel kezdődött, tömeggyilkosságba torkollott, ideje a szavakat gyógyításra használni

Klein András akkor döntötte el, hogy megírja családja történetét, amikor úgy érezte, hogy Romániában ismét erősödni kezd az antiszemitizmus. Szerinte kifejezetten aggasztó, sőt, félelmetes érzés volt ez, mivel a huszadik század első felében is szavakkal kezdődött az a folyamat, ami a holokauszttal végződött. De nem állt meg a szavaknál, miután családtörténete románul és magyarul is megjelent, most kiállítást is szervezett.

A holokausztnak és a kommunizmus börtöneinek emléket állító múzeumokra írtak alá finanszírozási szerződést

Összesen 9 emlékmúzeum létrejöttét vagy fejlesztését finanszírozza az országos helyreállítási terv, ebből kettőre írták most alá a szerződést.

Zoltán Gábor: Idehaza már szinte száz éve nem volt belső béke

A budapesti nyilas múltat kutató író, az Orgia című kötet szerzője azokról az indulatokról ír, amelyeket igyekszünk visszafojtani, és amelyek, amikor előtörnek, akkor agresszió, bántalmazás lesz a végeredmény. A szándék az, hogy a bemutatott történeten keresztül az olvasó lássa, érezze, melyek a lelki mozgatórugói az egyéni vagy csoportos drámáknak. Interjú.

Nem indul eljárás az AUR ellen a holokauszt minimalizáló állásfoglalásai miatt

Az ügyészség ezt azzal indokolja, hogy nem történt bűncselekmény.

„Passzív szemlélők” – avagy hogy történhetett meg a holokauszt?

A holokauszt kapcsán felmerülő passzivitás, semlegesség, a döntés elhárítása, a parancs teljesítése mind elősegíthette a zsidó népirtást. Amikor egy-egy vallási vagy népcsoportot ér hátrányos megkülönböztetés, ott nem lehet semlegesnek maradni – aki erre hivatkozva nem tesz semmit, az maga is az elnyomót segíti. Szombat a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Magyar tömeggyilkosság egyenruhában

1944-ben, a román kiugrás után a magyar katonaság bevonult a dél-erdélyi falvakba. Azt ígérték, mindenkit megvédenek, de Nagysármáson néhány nap alatt legyilkolták a teljes zsidó lakosságot, köztük 43 gyereket. Hogy történhetett meg a szervezett tömeggyilkosság, amelyet később Romániában a magyarok kollektív bűnösségének bizonyítására használtak fel? Kovács Szabolcs csíkszeredai történész 77 év után rekonstruálta a tragédiát és utóéletét.