Szeghalmi Örs

RSS

Elfogadta a református egyház, hogy román osztályokat is befogad a nagyváradi iskolaépületébe

A Nicolae Bălcescu Általános Iskolában tiltakozással kezdődött a tanév. Az osztályok költözése egyébként az összes érintett diák számára előnyös lenne, éppen ezért a román tagozat nagy része is megoldásként tekint rá.

Sziget-flash-ek: ide szórakozni jöttünk, nem érünk rá semmire

Úristen: két év kihagyás után visszatért most Európa egyik vezető nagyfesztiválja, a Sziget – és már ott tartanak, hogy a főszervező látja, ami bennem megy. Sőt, konkrétan és nyilvánosan reagál is mindarra, ami csak megfordul az agyamban, amire teljesen kimondatlanul gondolok, amiken már a nyitónap előtt elmélkedem, idebent kalandozva, a Szigeten. Szubjektív beszámoló Szeghalmi Örstől.

Visszatér Európa „magyar” csúcsfesztiválja, és egyből megtelik: bejártuk a Szigetet

A Budapesten zajló fesztivál két év kihagyás után rengeteg újítással tér vissza. A számos erdélyi látogatót is vonzó rendezvény legfontosabb üzenete idén, hogy mindenki érkezzen minél hamarabb, ha nem akar kint rekedni.

Évszázados romok között parkolhatunk Nagyváradon

Többször megpróbálták már elrejteni, de érdekes és váratlan fordulatok révén most ismét teret kap Nagyváradon a múlt: hamarosan közszemlére teszik a régi város pár hónapja feltárt romjainak egy részét, ráadásul éppen amellett az ortodox kolostor mellett, amelyet eredetileg az elleplezésükre építettek.

Eltüntetik Nagyvárad egyik „szégyenfoltját”: 15 év után ismét felújítják a sétálóutcát

Amióta tizenöt éve az önkormányzat felújíttatta, csúnyább és szétesőbb lett Nagyvárad egyik patinás nevezetessége, a Fő utca. Azóta is utálja a váradiak többsége. Úgy látszott, még sok évtizedet kell eltölteni az egyre inkább széthulló sétálóutca látványával – ám most váratlanul bejelentették, hogy ismét felújítják. Sőt, talán a lakosság egy része által visszasírt, régi arculatát kapja vissza.

Az AUR-nál is szélsőségesebb, „antiminden” párt alakult Nagyváradon

A párt etnikumtól függetlenül mindenkit vár soraiba, bemutatkozásakor ennek szemléltetése végett a magyar nemzetiségű alapítójának külön felszólalási lehetőséget biztosított.

Kuriózum Püspökfürdőn: újraindítják az ország legrégebbi hullámfürdőjét, amelyet egy 133 éves magyar motor hajt

Nehezen ment, még most sincs teljesen kész, de a sajtó felfedezte, ezért az illetékesek közölték, hogy nemsokára beüzemelik: 133 éves a jelenlegi Románia legrégebbi elektromos motorja, ami felújítva ismét a hullámfürdőt fogja kiszolgálni a Bihar megyei Püspökfürdőn.