Az AUR-nál is szélsőségesebb, „antiminden” párt alakult Nagyváradon

2022. július 11. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyváradon indította útjára új, egyelőre törpepártként működő tömörülését az AUR-ból kizárt egyik váradi parlamenti képviselő. A legújabb romániai politikai formáció a Román Nép Hazafiainak Pártja (Partidul Patrioţilor Poporului Român) – PPPR) nevet kapta, és bevallottan szélsőséges. A párt etnikumtól függetlenül mindenkit vár soraiba, bemutatkozásakor ennek szemléltetése végett a magyar nemzetiségű alapítójának külön felszólalási lehetőséget biztosított.

Vasárnap délután a város főterén tartott erődemonstrációnak tervezett első akciót az alakulat, ám egyetlen érdeklődő polgár sem érkezett a rendezvényre, még úgy sem, hogy úgymond a kedvezőtlen időjárási viszonyokra hivatkozva egy órát csúsztatták a kezdést. A PPPR alapítója Mihai Lasca képviselő. Ő a legutóbbi parlamenti választások előtt tűnt fel a politikai színtéren, előtte hasonló szerepvállalása nem volt.

A járványügyi megszorítások idején maszkviselés elleni demonstrációkat szervezett az AUR-nak Nagyváradon, majd felkerült a párt parlamenti jelölt listájára, bejutása pedig ugyanolyan meglepetés volt a közvélemény számára, mint maga az, hogy a tömörülés eleve bekerült a törvényhozásba. Néhány héttel később az AUR több olyan tagját is kizárta, akikkel kapcsolatban a sajtó különféle botrányos ügyekről kezdett cikkezni. Köztük volt Lasca is.

Mihai Lasca (középen) és támogatói – Fotó: PPPR Facebook-oldal
Mihai Lasca (középen) és támogatói – Fotó: PPPR Facebook-oldal

Féltékenység és klónozás

Korábban jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetést és 120 napnyi közmunkát szabott ki a politikusra a bíróság, mert 2019. augusztus 24-én gépkocsijával keresztbe állva leállította a forgalmat a 79-es számú főúton, miután meglátta egy másik járműben egykori élettársát, és annak új férjét. Odament hozzájuk, és a férfit fizikailag bántalmazta. Ezen kívül a képviselő a szervezett bűnözés elleni nyomozók látókörében is bekerült: 2013-ban a DIICOT házkutatást is tartott nála, pénzhamisítás és informatikai jellegű bűncselekmények gyanújával, ám ez az ügye nem haladt tovább. A lényege az volt, hogy egy tizenkét fős szervezett bűnözői csoport hamisított bankkártyákkal vásárolt, összesen 300 ezer euró értékben, miután a bankautomatákra szerelt illegális eszközökkel megszerezték egyes magánszemélyek kártyaadatait és ez utóbbiak segítségével újabb kártyákat klónoztak. A csoport tagjai között említette a nyomozati anyag a mostani képviselőt is, ám az ő esetében nem jutott el ítélethozatali fázisig sem az ügy. Lasca most ügyvezető elnöke az általa létrehozott új pártnak, amely várhatóan ősszel tartja első kongresszusát, ahol meg fogják erősíteni vezető beosztásában.

Isten a szponzor

A PPPR bevallottan EU-ellenes, oltásellenes, globalizációellenes, LMBTQ-ellenes, mindez el is hangzott a beszédekben. A leghosszabb felszólalást maga a párt elnöke tartotta, azt hangsúlyozta, hogy „a párt minden hazafi előtt nyitva áll, vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül”. Valóban igyekszenek bevonzani a magyarokat is, ennek érdekében külön műsoridőt szenteltek a párt magyar nemzetiségű alapítójának, Egri Annának, aki román és magyar nyelven csatlakozásra buzdított.

Maga a pártelnök többek között azt hangsúlyozta, hogy szerinte az összes többi párt eltávolodott a románok érdekeinek képviseletétől, „árulók, akiket Brüsszelből irányítanak”. A képviselő szerint „a románok soha nem fognak bogarakat és férgeket enni, ahogyan azt a sátánisták akarják, és nem lesznek az utcáinkon terhes férfiak, ahogy azt Brüsszel javasolja”. Kifejtette, „a románoknak meg kell érteniük, hogy ennek a pártnak Isten a támogatója, égi támogatottsága van”. Ez utóbbi elképzelés jegyében ortodox egyházi személyek is megjelentek a rendezvényen, sőt, felszólaltak, mi több, egyenesen a PPPR-nek kampányoltak.

Atanasie Paleu, a nagyváradi Szent Kereszt kolostor papja szerint „ebbe a pártba várják az ország minden jó szándékú polgárát”. Paleu arról is ismert egyébként, hogy a kolostorban élő Mina nővér segítője – Mina az utóbbi időben több pénzügyi jellegű botrány és igazságszolgáltatási eljárás főszereplője. Felszólalt még Ionel Rengle is, a kolostor volt papja, aki szerint az istenhit és a hazafiság kéz a kézben jár. Külön beszédet tartott az oltásellenes szervezkedéséről ismert Marina Ioana Alexandru, ő a polgári kezdeményezés és a szabadság összefüggéseiről próbált értekezni. Az új párt hamarosan újra megpróbál tömeget gyűjteni maga köré: augusztus 7-én ugyancsak a főtérre hirdettek meg zenés, ingyenes rendezvényt.

Lasca szerint mostantól országszerte minden választáson elindulnak az embereik – bár a pártépítés konkrét állásáról, a területi, regionális struktúráik létrehozataláról nem derült ki semmi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!