Visszatér Európa „magyar” csúcsfesztiválja, és egyből megtelik: bejártuk a Szigetet

2022. augusztus 10. – 12:41

frissítve

Visszatér Európa „magyar” csúcsfesztiválja, és egyből megtelik: bejártuk a Szigetet
Fotó: Szeghalmi Örs / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Már tegnap, vagyis a nyitás előtt egy nappal, órák alatt teltházassá vált Európa egyik legnagyobb és leghosszabb fesztiválja. A fejleményeket külön tájékoztatón jelentették be a szervezők, a szerdai nyitónap előtti sajtótájékoztatón és helyszínbejáráson. A Budapesten zajló Sziget két év kihagyás után rengeteg újítással tér vissza, de a számos erdélyi látogatót is vonzó rendezvény legfontosabb üzenete idén, hogy mindenki érkezzen minél hamarabb, már startból közel a befogadóképesség felső határa.

Több mint száz országból érkeznek fizető vendégek a Szigetre, a legnagyobb küldő országok Anglia, Hollandia, Németország és Franciaország, ám számos anyaországon kívüli magyar is visszatérő látogatója a rendezvénynek – mondta el Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője kedden, amikor a nyitás előtti napon helyszíni sajtótájékoztatót tartottak az eddig példátlan kihagyás után visszatérő nemzetközi bulisorozat területén. Az újságírókkal együtt a Sziget irányítói járták be az épülő helyszíneket, miközben már napok óta zajlik az első vendégek beköltözése, így az Óbudai-Sziget ismét spontán bulik otthona. A lelkesedés a napijegyek és bérletek iránti kereslet megugrásában is megmutatkozik. A koronavírus-járvány miatti kétéves kihagyás után a szervezők számára is meglepő intenzitással robban be újra az egész: Kádár Tamásék most kiemelten azt hangsúlyozzák, hogy már egy nappal a nyitás előtt fogytán voltak a napijegyek, több mint 95 százalékuk már gazdára talált, a hat nap során többször is biztosan telt ház lesz.

Sziget egyszerre 95 ezer embert tud biztonságosan befogadni, így most, a visszatérés évében már előre kijelenthető, hogy lesznek olyan napok, amikor fel kell majd függeszteni a beengedést, és úgymond kitenni a „Megtelt” táblát. A 95 ezres befogadóképesség egyébként nem azt jelenti, hogy ennyi fizető vendég van bent egyszerre, mivel a rendezvényen csak helyszíni alkalmazottként több ezren dolgoznak szimultán, így a napijegyes és bérletes látogatottság telt ház esetén nagyjából 85 ezer főt jelent, 10 ezren a többség kiszolgálásán dolgoznak odabent.

Nincs idő pepecselni

Ismerős lehet a lelkes fesztiválozóknak, hogy indulás előtt önmagukat és társaikat is sürgetik, hogy mihamarabb megérkezhessenek. Most először azonban ugyanígy tesznek maguk a szervezők is. Külön és többször kiemelték: „Rendkívüli tempóban fogynak a jegyek a nagy sztárok koncertjeire. Az első napra kiadható belépők egészen biztosan elfogynak, és más napok is gyorsan közelítenek ugyanehhez. Aki nem akar lemaradni például Dua Lipa koncertjéről, mindenképpen még elővételben szerezze be a jegyét. Ugyanígy közel áll a telt házhoz a péntek és szombat is, itt is már csak a gyors elővétel lehet megoldás”.

Külön fontos infóként hangsúlyozzák: most nincs idő hosszan pepecselni az indulás előtti készülődésekkel: „Számítva a hatalmas érdeklődésre arra kérünk mindenkit, hogy a headlinerek koncertjeire már jóval a fellépés előtt, ne csak órákkal hamarabb, hanem lehetőleg koradélután érkezzenek meg a Szigetre”. Közösségi közlekedéssel érdemes ezt tenni, késő délutántól a bejáratoknál torlódás várható.

Egyébként is érdemes minél több időt kint tölteni, mert alkalom adódik felfedezni a minden eddiginél színesebb programmal visszatérő Szigetet, ahol már kora délután izgalmas és változatos programok sora indul be.

Újítások minden (tánc)téren

Európa öt legnagyobb és leghosszabb fesztiváljának egyike a Sziget, – emelte ki Kádár, hozzátéve hogy a kényszerű kétéves kihagyás nemcsak a szervezők csapatát kovácsolta össze jobban, hanem a világsztárokkal való együttműködést is javította, váratlan módon. „Azt tapasztaljuk, hogy a pandémia okozta sokrétű válság nyomán jóval együttműködőbbek lettek a világsztárok” – ami azt jelenti, hogy könnyebb velük tárgyalni, megegyezni, sőt, a fesztiválos fellépéseiket is komolyabbra és színesebbre alakítják. A főszervező kiemelte a mostani kínálatból Dua Lipát, „aki külön látványos műsorral érkezik”, valamint Justin Biebert, aki egészségügyi gondjai miatt szinte az összes többi fellépését lemondta, ám a Szigeten így is itt lesz. Külön ajánlják még ezúttal Stromae fellépését. Emellett a hang- és fénytechnikáért felelős csapat vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Party Aréna nyitó programja szokatlanul látványos lesz, érdemes benézni Alan Walker, vagy épp a NGHTMRE fellépésére, de nehezen hagyható ki az Elrow, „ami a világon elismert partysorozat, és most a Szigeten lesz a csapatás, a legjobb elektronikus zenékkel, káprázatos vizuállal, izgalmas performanszokkal, szokatlan karakterekkel”.

Fotó: Szeghalmi Örs / Transtelex
Fotó: Szeghalmi Örs / Transtelex

A rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb helyszínévé nőtte ki magát az utóbbi évek során a Colosseum, ami most újragondolva, exkluzív külsőbe öltöztetve tér vissza. Csak ez a helyszín immár 3000 főt tud majd befogadni, a tánctérre belülre épített DJ-pult gigantikus gladiátorarénát idéz, benne pedig egymást váltják majd az alternatív elektronikus műfajok legjobbjai, mint például Nina Kraviz, Ben Klock, Joris Voon, Sasha vagy épp Seth Troxler.

Új néven, de a régi helyén található meg az alternatív zenei irányzatokat tömörítő egykori A38, amely immár FreeDome néven fut, ott kápráztat majd el többek között Princess Nokia, Jungle, ez utóbbit sok zenei szakértő külön ajánlja, vagy éppen Woodkid, Caribou.

További újdonság, hogy az eddigi Magic Mirror helyén létrejött a Dropyard helyszín, ahol a legkorszerűbb hiphop és rap szól majd – itt a szervező kikötése volt, hogy minden fellépő a saját anyanyelvén nyomja. Maga a Magic Mirror pedig átköltözött a területen belül lévő Sziget-iroda mellé.

Nagyszínpad: egyszerűbb a kicsiknél

Még magát a sajtónak szervezett területbejárást is megreformálták idénre: az elmúlt évtizedekben minden alkalommal buszokkal vitték körbe az újságírókat az épülő helyszínek között, a több évtizedes múltra visszatekintő Sziget történetében most először azonban az ikonikus Nagyszínpad backstage-ébe is bevitték a tudósítókat, alaposan végigkalauzolva ott minket. Kádár megjegyezte: csak ezen a helyszínen a fellépő világsztárok rendelkezésére áll 17 öltöző, 5 zuhanyozó. Ám a sztárok a legtöbb esetben nem elégszenek meg ennyivel, hanem a Nagyszínpad lezárt hátsó részében „elkeríttetik maguknak az embereikkel egyik-másik zónát, létrehozva a saját backstage-ük backstage-ének a backstage-ét”. Ha ez megtörtént, van, amikor szinte külön erődítménnyé alakíttatják a saját zónájukat, arra a pár órára, amíg a helyszínen vannak. A szervezők szerint a világon mindenütt, különösen az amerikai fellépők hajlamosak erre. Ahogy arra is, hogy túlbiztosíttassák magukat. „Leggyakrabban az USA-ból érkező előadók védetik magukat konkrétan egykori idegenlégiósokkal. Ám megvan a fordítottja is. Sok olyan, máshonnan érkezett világsztár lépett már fel nálunk, a Nagyszínpadon, aki semmilyen védelmet nem kért, sőt, egyszerűen kisétált, hátul, be a tömegbe, elvegyülni. Igaz, aki így tesz, azt vélhetően senki nem ismeri fel, nyugodtan bulizhat tovább, hiszen csak a nagy védelem a feltűnő. Olyan is volt, aki simán kiment a saját fellépése után, jól érezte magát, aztán még balesetet is szenvedett, elesett, összetörte magát. De ez is teljesen emberi” – mesélte.

Fotó: Szeghalmi Örs / Transtelex
Fotó: Szeghalmi Örs / Transtelex

A Nagyszínpad hátánál lévő öltözők és egyéb helyiségek mellett egy kis falu is felépül oda: a Sziget 12 kulcsembere, főszervezője elejétől végig kint lakik ezen a helyszínen, felváltva felügyelve a teljes rendezvényt. Az ő lakókonténereik kisebb lakásokat idéznek.

Hetvenhat hektáron 8000 ember dolgozott az elmúlt hónapokban azon, hogy felépüljön a Sziget – ennek legnagyobb építménye ez a Nagyszínpad, 3000 négyzetméteres területével, 500 négyzetméteres játékterével, 400 négyzetméteres LED-falával, és 200 nagy teljesítményű, ultramodern, intelligens lámpájával. Kádár megjegyezte: a közvélekedéssel ellentétben mégis ezt a hatalmas helyszínt a legkönnyebb felépíteni, itt köszön be leginkább a rutin, míg az összes kisebb helyszín összerakása egyre bonyolultabb.

A Nagyszínpad programjai zárnak legkorábban, az éjszakai programok már óriási sátrakban folytatódnak, köztük a két legnagyobb, a már említett FreeDome és a Party Aréna. Csak e kettő összesen 25 ezer főt tud befogadni.

Jelentősen javult idénre a köztisztasági rész is: 1200 mobilvécé, 600 angolvécé, 500 zuhanyzó áll a fesztiválozók rendelkezésére.

A rendezvényt 1000 biztonsági őr és több tucat rendőr vigyázza, több száz fős az egészségügyi bázis. Külön dolgozik végig egy húsz fős vezetési törzs, külön meteorológussal, tűzvédelmi szakértővel, fegyveres erők képviselőjével.

Rövidebb, de ha úgy tetszik, hosszabb

Nemcsak a járvány okozta zárlat tett rosszat a fesztiváloknak, hanem a gazdasági válság is. Éppen ezért az Európa egyik leghosszabb ilyen rendezvényének számító Sziget hosszú évek után rövidebb lett: most, a visszatérésekor hatnapos, míg régen volt külön nulladik nap, sőt, egy időben mínusz egyedik nap is.

A főszervezők azonban ezt másképp magyarázzák: „Idén újítottunk abban is, hogy felhagytunk a sok látogató számára nehezen értelmezhető, nem teljes programtáblát kínáló felvezető napokkal. Ehelyett hat olyan nappalt és éjszakát szerveztünk most, amely végig teljes programot ad mindenkinek” – mondta Kádár.

Nem csak zene…

Arra törekszenek idéntől, hogy a rendezvénysorozat igazán kinője magát összművészeti fesztivállá, azaz megmaradjon ugyan a zenei programok kiemelt fontossága, de ne legyen egyeduralkodó. Igazi multikulturális találkozóhely volt eddig is az egész, és ezt erősítik tovább. Idén 103 országból érkeznek fizetővendégek, fellépők pedig 54-ből. A legtöbb előadó – a magyarok után – Nagy-Britanniából jön, majd francia, német, olasz a produkciók sorrendje, de lesz fellépő Szenegálból, Indiából, a Zöld-foki Köztársaságból is.

Naponta átlagosan 150 koncert, előadás és egyéb program lesz az 53 programhelyszín valamelyikén, ezek között van cirkusz, sétáló utcaszínház, stand-up, kabaré, tánc, filmvetítés, vurstli.

Minden nap este 11 után féláron vehető aznapi jegy, ami azt jelenti, hogy 23 órától reggel 8-ig olcsóbban lehet bulizni, ráadásul néhány helyszínen sok buli csak 23 óra után indul be igazán.

Teljesen átalakították a beléptetést is. Megszűnt idén a több évtizedes, ikonikus és romantikus gyakorlat, hogy tömegek várakoztak, kókadoztak, buliztak, ittak a környező utcákban, meg a közismert benzinkútnál – a beléptetés immár teljesen a rendezvény helyszínén belülre került, a volt taxidroszt helyére, a főbejáratnál. A szervezők igyekeznek a környék forgalmát tehermentesíteni, ezért került át a beléptetési rendszer a „K” híd belső oldalára. A várhatóan nagy forgalmat, illetve telt házat ígérő napok miatt a szervezők a belső forgalmat is újratervezték, hogy a beengedésnél és egy-egy nagyobb koncert utáni távozási hullámnál a lehető legbiztonságosabb módon tudják megoldani a tömegirányítást.

További újítás, hogy a visszatérés évétől, azaz mostantól a látogatók összetettebben élvezhetik a megvásárolt VIP-élményt. A VIP- jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is érvényesek: a Nagyszínpad, a FreeDome, a Colosseum és a Ticketswap Party Aréna melletti ilyen zónákba is be lehet menni velük.

A Nagyszínpad körül sok-sok éven át működő italárusító helyeket teljesen megszüntették. Kádár nem tagadta, hogy „ezek mindig óriási forgalmat bonyolítottak, kereskedelmi szempontból nagyon jók voltak”, ám a környezetvédelmi szempontok győztek immár, ezért „a teljes térség idéntől már csak egyszerű, zöld, füves pihenőhely, ahol a vendégek kifújhatják magukat, leheveredhetnek”.

Aha, de mennyi a sör?

Jó: tudom, hogy a fő kérdés akkor is minden évben az, sokak részéről, hogy mennyi egy sör. Az árushelyek is készen állnak már, megnéztem: a csapolt, félliteres Dreher 1290 forint (kb. 16 lej), az ugyancsak félliteres, de dobozos sörök között is csak Dreher kapható, a legolcsóbb ilyen 1050 forint (kb 13 lej), a legdrágább 1390 (17 lej). Kézműves sörökből ott a Cecei szűretlen lager, ebből fél liter csapolt 1390, a dobozos változata 1290. Van persze sok más is, például a bor decije átlagosan 690 forint (8,5 lej). Én azonban az utóbbi időben leginkább a hard seltzereket ajánlom, ezek a tökéletes bulizós italok, alacsony alkoholtartalommal, a legtöbbször mindenféle adalékanyag nélkül, és a normálisabbja még hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Ebből különféle Viper lesz kapható, 0,33-as, dobozos kiszerelésben, 1290-ért.

Egyébként még millió dolog van – tényleg szinte minden ízében megújulva tér vissza a rendezvény – mindent összegezni lehetetlen, ahogy a most induló hat nap alatt minden részét felfedezni is az. Arra ne számíts, hogy ha mindent beleadsz is, a végére teljesen kiismered az egész rendezvényt – egyszerűen nem elég mindenre az időtartama, de pontosan ez a hatalmas kavalkád és sokszínűség a Sziget varázsának a titka, a koncepció egyik lényege.

Ahogy Kádár Tamás összegezte, „az jár a legjobban, aki minden nap a lehető legkorábban kijön a Szigetre, és másnap, kora hajnalban távozik”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!