Erdoğan nemzetközi bíróság elé viszi a „gázai tömegmészárlás” ügyét, a túszügyre ráállította a török titkosszolgálatot

2023. november 18. – 10:26

frissítve

Erdoğan nemzetközi bíróság elé viszi a „gázai tömegmészárlás” ügyét, a túszügyre ráállította a török titkosszolgálatot
Izraeli katonák tartottak megemlékezést harcban elesett társaikért a Gáza övezet ismeretlen pontján, 2023. november 17-én – Fotó: Izraeli Védelmi Erők / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post arról ír, hogy Izrael a háború első napjaiban majdnem megelőző csapást mért a libanoni Hezbollahra, de végül nem tette meg. A cikk írója, David Ignatius azt állítja, hogy Izraelben az IDF közel egytucatnyi magas rangú vezetőjével találkozott nemrégiben, köztük Joáv Gallant védelmi miniszterrel is.

Konkrét forrásokat megnevezése nélkül azt írja, hogy Izrael „annyira aggódott, hogy Irán és szövetségesei kihasználják a zavart” a Hamász október 7-i támadását követő napokban, hogy Netanjahu „közel állt ahhoz, hogy megelőző csapást mérjen a libanoni Hezbollahra”. „Szerencsére a higgadtabb vélemények győzedelmeskedtek.”

Izrael és Libanon az elmúlt hat hétben többször is tűzharcot vívott egymással, de még nem jutottak el a háborúig. A harcokban hat izraeli katona és három civil, valamint több tucat libanoni katona, javarészt Hezbollahharcos halt meg.

Joe Biden amerikai elnök szerint a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságnak kellene kormányoznia a Gázai övezetet. „Miközben a békére törekszünk, Gázát és Ciszjordániát újra egyesíteni kell egy egységes kormányzati struktúra alatt, végső soron egy újjáélesztett Palesztin Hatóság alatt, miközben mindannyian a kétállami megoldásért dolgozunk. (…) A palesztinokat nem szabad erőszakkal kitelepíteni a Gázai övezetből, nem szabad újra megszállni, nem szabad ostromolni vagy blokád alá vonni, és nem szabad csökkenteni a területét” – írta az amerikai elnök a Washington Postban megjelent véleménycikkében. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke korábban azt mondta, hogy a Gázai övezet Palesztina szerves része, és a hatóság átveheti a terület igazgatását.

(Sky News)

A török elnök szombaton Isztambulban arról beszélt, hogy Törökország nemzetközi bíróság elé viszi „a gázai tömegmészárlás” ügyét.

„Elengedhetetlen, hogy ezt a bűncselekményt nyomon kövessék és kivizsgálják nemzetközi szinten, és hogy az elkövetők megkapják megérdemelt büntetésüket”

– mondta Erdoğan egy rendezvényen. Később arról beszélt, hogy a Hamász által fogva tartott izraeli túszok családjai levélben kérték őt: járjon közben a foglyok szabadon bocsátása érdekében, és mint mondta, az ügyre már ráállították a török titkosszolgálatot.

Joe Biden vízumtilalommal fenyegette meg a ciszjordániai palesztinok ellen erőszakot elkövető szélsőséges izraeli telepeseket. Biden a Washington Postban megjelent véleménycikkében így fogalmazott:

„A ciszjordániai palesztinok elleni szélsőséges erőszaknak véget kell vetni, az erőszakot elkövetőket pedig felelősségre kell vonni. Az Egyesült Államok kész lépéseket tenni, beleértve a ciszjordániai civilekre támadó szélsőségesek elleni vízumtilalmat is.”

Izraeli tisztviselők szerint elakadtak a Gázában fogva tartott túszok kiszabadításáról folyó tárgyalások. A televíziótársaságok által átvett, összehangolt kiszivárogtatásra utaló megjegyzésekben egy meg nem nevezett izraeli tisztviselő azt állította, hogy a katonai nyomás a Hamászt az alku megkötésére kényszeríti. Izrael nem hajlandó kompromisszumot kötni a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátása ügyében.

Egy hete láttak napvilágot olyan hírek, amelyek szerint jelentős számú tússzal kapcsolatban megállapodás született, de közel egy hónapja egyetlen foglyot sem engedett szabadon a Hamász. (Times of Israel)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy „kiterjesztik tevékenységüket” a Gázai övezetben, a harcok most Gázavárosban zajlanak. Az IDF szerint a csapataik a Hamász egyik „fő zászlóaljával” találkoztak a Zejtun negyedben.

A beszámoló szerint az izraeli katonák Dzsabalíja külvárosában is tevékenykedtek, ahol az IDF állítása szerint a Hamász egyik legjelentősebb „terrorerődítménye”, az észak-gázai brigád parancsnoki és irányítóközpontja található. Az IDF szerint számos Hamász-harcost megöltek, és a terroristák föld alatti infrastruktúrájára is csapást mértek. Hozzátették, hogy a Hamász fegyveresei páncéltörő rakétákkal és robbanószerkezetekkel támadták az izraeli gyalogságot és páncélosokat.

(Sky News, Times of Israel)

A Hamász ellenőrzése alatt működő gázai egészségügyi minisztérium szerint több százan haltak meg vagy sebesültek meg két iskolában a Gázai övezet északi részén. A minisztérium szerint Izrael megtámadta az ENSZ által működtetett al-Fahura iskolát a dzsabalíjai menekülttáborban és a Tal al-Zaatar iskolát Beit Lahijában.

Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) főbiztosa azt mondta, hogy „borzalmas képeket” látott az UNRWA egyik iskolájában megölt és megsebesült emberekről. Azt nem részletezte, hogy az al-Fahura iskoláról van-e szó.

„Borzalmas képek és felvételek érkeztek egy újabb, többtucatnyi áldozattal és sebesülttel járó támadásról. Az UNRWA iskolája több ezer menekültnek nyújt menedéket a Gázai övezet északi részén. Ezek a támadások nem válhatnak mindennapossá, véget kell vetni nekik. A humanitárius tűzszünet nem várhat tovább” – írta Lazzarini az X-en.

(Sky News)

Peter Lerner, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) alezredese a Sky Newsnak azt mondta, nem rendelték el a gázai al-Sifa kórház evakuálását. „Tegnap késő este a kórház igazgatója megkérte erőinket, hogy ma reggelre hozzunk létre egy evakuálási folyosót azok számára, akik el tudnak menni. Egész nap koordináltunk, és láttuk, hogy az emberek távoznak... akik nem tudtak, azok az egészségügyi személyzettel együtt a kórházban maradtak” – tette hozzá. Korábban egy, a kórházban dolgozó orvos azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy az izraeli hadsereg egy órát adott nekik a kórház kiürítésére.

Lerner alezredes arról is beszélt, hogy a kórház alatti alagutakban zajló műveleteket „nagyon óvatosan” hajtják végre a katonáik biztonsága érdekében. Azt is mondta, hogy további bizonyítékokat fognak nyilvánosságra hozni arról, hogy a Hamász már másfél évtizede fegyverraktárnak és parancsnoki központnak használja a kórházat. Az al-Sifa kórház körüli harcokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Lerner azt mondta, Izrael senkit sem utasított evakuálásra a dél-gázai Hán Júnisz városában. „Nem utasítottuk a Hán Júniusban élő embereket, hogy evakuáljanak... kezdettől fogva nagyon világosan megmondtuk, hogy a déli rész biztonságosabb, de ez nem jelenti azt, hogy ott teljes biztonságban vannak, mert a Hamász ott bujkál” – tette hozzá.

(Sky News)

Elérte Jeruzsálemet a Tel Avivból induló több ezres tömeg, amely a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását követeli. A menetet a túszok rokonai vezetik, és azt szeretnék elérni, hogy az izraeli kormány tegyen meg mindent a több mint 200 túsz kiszabadításáért.

A túszok helyzete nagyon kényes téma Izraelben. A rokonok egy része szerint az izraeli kormány felelős azért, hogy a Hamász komolyabb ellenállás nélkül tudott elrabolni ennyi embert. Sokak szerint a kormány nem tett eleget a túszok kiváltásáért.

Menetelők Tel Aviv és Jeruzsálem között – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu
Menetelők Tel Aviv és Jeruzsálem között – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu

A Hamász korábban többször felajánlotta, hogy elengedik az izraeli túszokat. Volt, amikor azt kérték érte cserébe, hogy minden, az izraeli börtönökben raboskodó palesztint engedjenek szabadon, máskor hosszabb tűzszünetet és egy megadott számú palesztin fogvatartott elengedését kérték. Az izraeli kormány viszont mindeddig hallani sem akart ilyen fogolycseréről.

A túszok hat hete raboskodnak Gázában, a legtöbbjükről nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van. A családtagjaik folyamatosan igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, hogy tegyen többet a kiszabadításukért, a Tel Aviv és Jeruzsálem közötti menet eddig a legkomolyabb megmozdulásuk.

(Reuters, Haárec)

Kiürítették az al-Sifa kórház nagy részét, a sérültek, az orvosok és az ápolók többsége gyalog indult el Gázai övezet déli része felé – állítják helyszíni beszámolók. A kórházat napokkal korábban foglalta el az izraeli hadsereg.

A kórház személyzete szerint az izraeliek szombat reggel egy órát adtak nekik az épületegyüttes kiürítésére. Az izraeliek ezt tagadják, szerintük csak felajánlották, hogy aki akar, szabadon elmehet a Gázai övezet még nem megszállt déli részére.

Az al-Sifa kórház egyik vezetője szerint a koraszülött csecsemőket úgy próbálják meg az övezet déli részére vinni, hogy minden inkubátorba két gyereket tesznek. Szerinte a most délre induló sebesültek közül „több tucatnyian meg fognak halni az úton.”

A kórház igazgatója szerint al-Sifában csak néhányan maradtak, az izraeli katonák a palesztin orvosok mozgását is korlátozzák az épület különböző részei között.

(al-Dzsazíra, Haárec, Guardian)

Egy órát adott a gázai al-Sifa kórház kiürítésére az izraeli hadsereg egy, az al-Dzsazírának nyilatkozó ott dolgozó orvos szerint. Az izraeliek szerinte arra szólították fel a kórházban tartózkodókat, hogy a tengerparton menjenek át a Gázai övezet déli részére.

Az al-Sifa kórház a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi komplexuma, ahol korábban több ezer embert kezeltek. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász bázisként használta a kórházat, és az alatta lévő alagútrendszerben tárolták a fegyvereiket.

Az izraeliek emiatt megrohamozták és átvizsgálták a kórházat, ahol végül hamászos fegyvereseket nem, de néhány fegyvert találtak. Ezen kívül azt állítják, hogy laptopokat is találtak, amelyeken a Hamász október 7-i támadásáról voltak felvételek. A Hamász szerint az izraeli állítások nem igazak és nem használták bázisul a kórházat. Ennek azért van jelentősége, mert egy kórház megrohamozása nemzetközi jogba ütközik, kivéve, ha azt a védekező fél katonai célokra használja. A kórházról itt írtunk hosszabban.

Az al-Sifa kórházban se áram, se víz nincsen, az intenzív osztályon ápolt betegek nagy része és a koraszülöttek egy része emiatt mostanra meghalt.

Most az ott dolgozó orvos szerint egy órát adtak a kórház elhagyására, de nem adtak se járműveket, se dízelt, hogy a kórház személyzete a Gázai övezet déli részére szállítsa a kezelt betegeket. Gyalog a legtöbben valószínűleg nem fogják tudni megtenni az utat.

Frissítés: Az izraeli hadsereg tagadja, hogy elrendelték volna az al-Sifa kórház kiürítését. Szerintük a kórház dolgozói a helyükön maradhatnak és továbbra is elláthatják a sérülteket és a betegeket, akik pedig távozni akarnak, azok azt is megtehetik.

(al-Dzsazíra, Haárec)

Izrael másodszer is figyelmeztette a Gázai övezet déli részén található Khan Júniszban tartózkodókat, hogy hagyják el a várost. Khan Júnisz Gáza után az övezet legnagyobb városa, aminek több százezer lakója van, rajtuk kívül több százezer, az övezet északi részéről érkezett menekült is lehet a településen.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy munkatársa erről azt nyilatkozta: „Arra kérjük az embereket, hogy hagyják el a területet. Tudom, hogy ez sokuknak nem könnyű, de nem akarjuk, hogy civilek kerüljenek a kereszttűzbe.”

Az övezet déli részén már most is borzalmas körülmények uralkodnak, a kórházak nagy része leállt, a lakosság nagy része alig jut ivóvízhez és az utcákat elöntötte a szennyvíz. A város megtámadása tovább rontana a helyzeten.

Az izraeliek most az szeretnék, hogy a Khan Júniszban tartózkodó több százezer ember a város és a tenger közötti területre vonuljon. Ez egy részben sivatagos, részben mezőgazdasági termelés alatt álló terület, ahol nincsen a lakosság igényeire szabott infrastruktúra.

(Guardian)

26-an meghaltak, miután találat ért több lakóházat a Gázai övezet déli részén található Khan Júnisz városában – mondta el egy helyi kórház vezetője az AFP beszámolója szerint. További 23-an súlyosan megsérültek az izraeli támadásban.

A pénteki híreket ide kattinva tudják elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!