Egy órát adott Izrael az al-Sifa kórház kiürítésére – állítja egy ott dolgozó orvos

2023. november 18. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egy órát adott a gázai al-Sifa kórház kiürítésére az izraeli hadsereg egy, az al-Dzsazírának nyilatkozó ott dolgozó orvos szerint. Az izraeliek szerinte arra szólították fel a kórházban tartózkodókat, hogy a tengerparton menjenek át a Gázai övezet déli részére.

Az al-Sifa kórház a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi komplexuma, ahol korábban több ezer embert kezeltek. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász bázisként használta a kórházat, és az alatta lévő alagútrendszerben tárolták a fegyvereiket.

Az izraeliek emiatt megrohamozták és átvizsgálták a kórházat, ahol végül hamászos fegyvereseket nem, de néhány fegyvert találtak. Ezen kívül azt állítják, hogy laptopokat is találtak, amelyeken a Hamász október 7-i támadásáról voltak felvételek. A Hamász szerint az izraeli állítások nem igazak és nem használták bázisul a kórházat. Ennek azért van jelentősége, mert egy kórház megrohamozása nemzetközi jogba ütközik, kivéve, ha azt a védekező fél katonai célokra használja. A kórházról itt írtunk hosszabban.

Az al-Sifa kórházban se áram, se víz nincsen, az intenzív osztályon ápolt betegek nagy része és a koraszülöttek egy része emiatt mostanra meghalt.

Most az ott dolgozó orvos szerint egy órát adtak a kórház elhagyására, de nem adtak se járműveket, se dízelt, hogy a kórház személyzete a Gázai övezet déli részére szállítsa a kezelt betegeket. Gyalog a legtöbben valószínűleg nem fogják tudni megtenni az utat.

Frissítés: Az izraeli hadsereg tagadja, hogy elrendelték volna az al-Sifa kórház kiürítését. Szerintük a kórház dolgozói a helyükön maradhatnak és továbbra is elláthatják a sérülteket és a betegeket, akik pedig távozni akarnak, azok azt is megtehetik.

(al-Dzsazíra, Haárec)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!