Több ezer izraeli vonult Jeruzsálembe a túszok szabadon bocsátását követelve

2023. november 18. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Elérte Jeruzsálemet a Tel Avivból induló több ezres tömeg, amely a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását követeli. A menetet a túszok rokonai vezetik, és azt szeretnék elérni, hogy az izraeli kormány tegyen meg mindent a több mint 200 túsz kiszabadításáért.

A túszok helyzete nagyon kényes téma Izraelben. A rokonok egy része szerint az izraeli kormány felelős azért, hogy a Hamász komolyabb ellenállás nélkül tudott elrabolni ennyi embert. Sokak szerint a kormány nem tett eleget a túszok kiváltásáért.

Menetelők Tel Aviv és Jeruzsálem között – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu
Menetelők Tel Aviv és Jeruzsálem között – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu

A Hamász korábban többször felajánlotta, hogy elengedik az izraeli túszokat. Volt, amikor azt kérték érte cserébe, hogy minden, az izraeli börtönökben raboskodó palesztint engedjenek szabadon, máskor hosszabb tűzszünetet és egy megadott számú palesztin fogvatartott elengedését kérték. Az izraeli kormány viszont mindeddig hallani sem akart ilyen fogolycseréről.

A túszok hat hete raboskodnak Gázában, a legtöbbjükről nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van. A családtagjaik folyamatosan igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, hogy tegyen többet a kiszabadításukért, a Tel Aviv és Jeruzsálem közötti menet eddig a legkomolyabb megmozdulásuk.

(Reuters, Haárec)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!