Izraeli alezredes: Nem rendeltük el a gázai al-Sifa kórház evakuálását

2023. november 18. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Peter Lerner, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) alezredese a Sky Newsnak azt mondta, nem rendelték el a gázai al-Sifa kórház evakuálását. „Tegnap késő este a kórház igazgatója megkérte erőinket, hogy ma reggelre hozzunk létre egy evakuálási folyosót azok számára, akik el tudnak menni. Egész nap koordináltunk, és láttuk, hogy az emberek távoznak... akik nem tudtak, azok az egészségügyi személyzettel együtt a kórházban maradtak” – tette hozzá. Korábban egy, a kórházban dolgozó orvos azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy az izraeli hadsereg egy órát adott nekik a kórház kiürítésére.

Lerner alezredes arról is beszélt, hogy a kórház alatti alagutakban zajló műveleteket „nagyon óvatosan” hajtják végre a katonáik biztonsága érdekében. Azt is mondta, hogy további bizonyítékokat fognak nyilvánosságra hozni arról, hogy a Hamász már másfél évtizede fegyverraktárnak és parancsnoki központnak használja a kórházat. Az al-Sifa kórház körüli harcokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Lerner azt mondta, Izrael senkit sem utasított evakuálásra a dél-gázai Hán Júnisz városában. „Nem utasítottuk a Hán Júniusban élő embereket, hogy evakuáljanak... kezdettől fogva nagyon világosan megmondtuk, hogy a déli rész biztonságosabb, de ez nem jelenti azt, hogy ott teljes biztonságban vannak, mert a Hamász ott bujkál” – tette hozzá.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!