Izrael megelőző csapást akart mérni a libanoni Hezbollahra a Hamász októberi támadása után

2023. november 19. – 00:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post arról ír, hogy Izrael a háború első napjaiban majdnem megelőző csapást mért a libanoni Hezbollahra, de végül nem tette meg. A cikk írója, David Ignatius azt állítja, hogy Izraelben az IDF közel egytucatnyi magas rangú vezetőjével találkozott nemrégiben, köztük Joáv Gallant védelmi miniszterrel is.

Konkrét forrásokat megnevezése nélkül azt írja, hogy Izrael „annyira aggódott, hogy Irán és szövetségesei kihasználják a zavart” a Hamász október 7-i támadását követő napokban, hogy Netanjahu „közel állt ahhoz, hogy megelőző csapást mérjen a libanoni Hezbollahra”. „Szerencsére a higgadtabb vélemények győzedelmeskedtek.”

Izrael és Libanon az elmúlt hat hétben többször is tűzharcot vívott egymással, de még nem jutottak el a háborúig. A harcokban hat izraeli katona és három civil, valamint több tucat libanoni katona, javarészt Hezbollahharcos halt meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!