Ünnepelt vendégek a nőgyűlölő Tate-fivérek Potápi Árpád kedvenc erdélyi panziójában

2024. január 10. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

A boldogságot és ünnepet jelző felemelt kezes emoji kíséretében büszkélkedett el azzal a székelyföldi Pethő Panzió, hogy a hírhedt brit nőgyűlölő testvérpár, Andrew és Tristan Tate náluk vendégeskedik. „A Tate testvérek, Andrew és Tristan a Madarasi Hargitán” – írták a vendéglő közösségi oldalán.

A festői környezetben fekvő panzióról nem először írunk, 2021-ben akkor került szóba a lokál neve, amikor Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt kérdeztük arról, hogy miért fényképezkedik szökésben levő, körözött bűnözőkkel, és a képeket miért posztolja a közösségi oldalán.

A Pethő Panzió tulajdonosát, Pethő Attilát ugyanis jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték zaklatás, valamint ütlegelés és más testi sértés miatt. Azonban megszökött a román igazságszolgáltatás elől, és vélhetően Magyarországra ment. Ahol annyira biztonságban érezhette magát, hogy egy nyilvános rendezvényen kiállt fotózkodni az államtitkárral.

A felvétel az Utazó Magazin és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös díjátadóján készült 2021 július 18-án Budapesten, ekkor adták át 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait, ahol – online szavazás alapján – a legjobb erdélyi étterem lett a Pethő. A díjat Pethő Attila apja, Pethő József vette át, ugyanekkor készült a közös fotó, melyen Potápi és a Pethő család három tagja szerepel: Pethő József és a felesége mellett megjelent a fiuk is, a szökésben levő Pethő Attila.

A Transtelex a fénykép közlését követően megkereste Potápi államtitkárt, aki tagadta, hogy ismerné a díjazott panzió tulajdonosát. „Pethő Attilának nem kellett volna velem fotózkodnia, egyébként meghívást sem kapott a díjátadóra. Ha azonban már volt ilyen hülye, hogy körözött személyként odajött, akkor legalább az édesanyja vagy az édesapja szólhatott volna neki, hogy ne csináljon közös fotót velem, mert a hatóságok figyelik a nyilvános oldalakat” – mondta portálunknak az esetről Potápi Árpád János. „A díjátadó után közös fotózásokra került sor, aki akart, odalépett hozzám, és azokkal fényképezkedtem. Pethő Attiláról nem volt tudomásom, hogy ott van, azt se tudtam, hogy körözik. Eddig azt se tudtam, hogy létezik. A Pethő családdal egyébként sincs semmilyen viszonyom” – tette hozzá az államtitkár.

Potápi kijelentései azonban meglehetősen furcsák annak fényében, hogy ő maga tett közzé korábban több olyan posztot, melyekből kiderül, hogy napokig vendégeskedett a Pethő Panzióban. Az Átlátszó Erdély szúrta ki, hogy fél évvel az eset előtt két alkalommal, két egymást követő napon tett közzé az államtitkár olyan fotókat, melyeken a panzió teraszán látható (itt és itt). Az egyik bejegyzés alatt egy hozzászóló meg is kérdezte, hogy a Pethő Panzió teraszán készült-e a kép? Potápi erre azt válaszolta, hogy „az bizony”, következett egy mosolygós emoji, majd hozzátette: „Pethő panzió”, és tett egy oké jelet meg egy magyar zászlót is.

Mi több, nemcsak Potápi szokta felkeresni előszeretettel a Pethő panziót, ha a környéken jár. Zsigmond Barna Pál is posztolt már havas képeket a helyszínről. Mivel mindkét fideszes politikusnak a fő „munkaterülete” az erdélyi magyar kapcsolatok „ápolása”, az erdélyi hálózatépítés, úgy véljük, nem lehet véletlen, hogy nem hagyják ki a Pethő panzió népszerűsítését saját politikusi oldalaikon. Potápinak az egyik Pethő panziós képe alatt maga Zsigmond Barna Pál kommentelte imára kulcsolt kezes emoji által kísérve, hogy „összetartozunk”.

Mivel a Tate-fivérek ellen nemi erőszak, embercsempészet és egyéb bűncselekmények miatt folyik eljárás, felhívtuk a panziót, hogy megkérdezzük, miért érezték úgy, hogy a bűnvádi eljárás alatt álló hímsoviniszta ikonok érkezésével kell reklámozniuk magukat. Károly Álmos, a panzió vezetője eleinte csak annyit közölt, hogy „közömbösek számára” a Tate testvérek, illetve hogy „minden vendégükre büszkék”.

Képernyőmentés a Pethő Panzió posztjáról, amiben Andrew és Tristan Tate látogatásával büszkélkednek – Fotó: Pethő Panzió Facebook-oldala
Képernyőmentés a Pethő Panzió posztjáról, amiben Andrew és Tristan Tate látogatásával büszkélkednek – Fotó: Pethő Panzió Facebook-oldala

Kérdésünk nyomán, hogy helyesnek tartja-e, hogy eljárás alatt álló, bűncselekményekkel gyanúsítottakról posztolnak, kijelentette, hogy „ártatlanul jöttek ki belőle”, majd időt kért, hogy beszélhessen a tulajdonossal. Pár perc múlva visszahívott, és közölte, hogy eltávolította a fotót a panzió közösségi oldaláról, hozzátéve: úgy tudta, lezárult a bűnvádi eljárás.

Megkérdeztük, hogy Pethő Attilával beszélt-e, amire azt válaszolta, hogy igen, ahogy azt is elmondta a Transtelex érdeklődésére, hogy főnöke Magyarországon tartózkodik. Arra a kérdésünkre viszont már nem felelt, hogy miként áll Pethő büntetőügye, illetve hogy áll az az indítványa, hogy Románia helyett Magyarországon töltse le a börtönbüntetését. A legutóbbi információnk egy évvel ezelőttről származnak, 2023 januárjában írtuk, hogy Pethő Attilát elfogták Budapesten, két héttel az őrizetbevétel után azonban el is engedték a rendőrök. A két ország között ugyanis folyamatban volt már az ítélet magyarországi végrehajtásának eljárása, ezért a bíró nem hagyta jóvá a letartóztatását.

Pethő Attila egyébként nemcsak azzal került be a hírekbe, hogy egy nő zaklatása és bántalmazása miatt két év börtönre ítélték – az uh.ro korábban arról számolt be, hogy megvert, majd motorosszánnal üldözőbe vett egy rendőrt. Az Átlátszó Erdély pedig arról is cikkezett, hogy a Pethő Panzió vízellátásához korábban megcsapoltak egy tőzeglápot.

A Tate-fivéreknek is meggyűlt a bajuk a törvénnyel, mint arról írtunk, 2022 decemberében vette őrizetbe Romániában az egykori kickbox-bajnokokat és influenszereket a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT). Szervezett bűnözői csoport létrehozásával, emberkereskedelemmel és nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények miatt folyik ellenük azóta is nyomozás. Március végéig vizsgálati fogságban voltak, tavaly augusztus elejétől pedig házi őrizetben, míg ezt is fel nem oldották 2023 szeptemberének végén, azóta szabadon mozoghatnak Románia területén.

A hatóságok tájékoztatása szerint a csoport úgynevezett loverboy-módszerrel dolgozott. Az áldozatokat a brit állampolgárok úgy szervezték be, hogy elhitették velük, házasságot szeretnének kötni, együtt szeretnének velük élni, és valódi érzéseket táplálnak irántuk. Ezután a Bukarest melletti Ilfov megyében található épületekbe szállították őket, ahol a gyanú szerint fizikailag bántalmazták az áldozatokat, megfélemlítették és állandó megfigyelés alatt tartották őket. A csoport tagjai ugyanakkor szexuálisan kizsákmányolták és pornográf cselekményre kényszerítették őket, és a felvételeket megosztották különböző közösségi médiás felületeiken.

A román média tájékoztatása szerint Andrew és Tristan Tate néhány éve költözött Romániába. A 36 éves Andrew a 2016-os brit Big Brother című valóságshowban vált ismertté, ahonnan végül azért tették ki a gyártók, mert a műsor alatt kikerült róla egy olyan videó, amelyen egy nőt bántalmaz. Tate azóta is a nőgyűlölettel kapcsolatos posztjaival és videóival „megy nagyot” a közösségi médiában. 2017-ben például egy Twitter-posztban arról beszélt, hogy a nők férjeik tulajdonát képezik, és otthon kellene ülniük és gyerekeket szülniük. Olyan is előfordult, hogy a nőket egyszerűen a kutyákhoz hasonlította, egy YouTube-videóban pedig „abszolút nőgyűlölőnek” nevezte saját magát. A nőgyűlölő kommentjei miatt a TikTok és a Meta le is tiltotta a felületeiről. A Twitteren is le volt tiltva, de miután Elon Musk megvette a közösségi oldalt, visszaállították a fiókját.

A Tate- fivéreknek egyébként van egy úgynevezett egyetemük is, amelynek több mint 200 ezer diákja van és havi 10 millió dollárt hoz. Ez lényegében egy fizetős online platform, amely Hustler's University néven fut. Azt ígérik a követőinek, hogy itt felfedezhetik a pénzkeresés alternatív módjait és ezáltal „kiszabadulnak a Mátrixból”. Szövegírástól kezdve a szociális készségek fejlesztésén át a kriptovalutákról szóló leckékig számos tanfolyammal csalogatják a fiatalokat, akik között 14-15 évesek is vannak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!