Potápi Árpád János: a Romániában körözött udvarhelyi vállalkozónak nem kellett volna velem fotózkodnia

2022. július 19. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Potápi Árpád János nem tudott arról, hogy egy Romániában jogerősen börtönbüntetésre ítélt, jelenleg szökésben lévő személlyel fotózkodott egy budapesti rendezvényen – jelentette ki kedden a Transtelexnek.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkárt annak kapcsán kerestük meg, hogy közös fotót tett közzé Facebook-oldalán Pethő Attila székelyudvarhelyi vállalkozóval, akit zaklatásért, ütlegelésért és testi sértésért jogerősen két év börtönre ítéltek el július 1-jén, és eltűnése miatt Romániában országosan körözik. A férfi az Utazó Magazin és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös budapesti díjátadóján bukkant fel, ahol Potápi Árpád Jánossal együtt állt kamerák elé. A felvételt rövid időn belül levették az államtitkár Facebook-oldaláról, egyes csoportképeken viszont továbbra is látható a nézők között ülő Pethő Attila.

Pethő Attila a kép jobb szélén látható – Fotó: képernyőmentés Potápi Árpád János Facebook oldaláról
Pethő Attila a kép jobb szélén látható – Fotó: képernyőmentés Potápi Árpád János Facebook oldaláról

„Pethő Attilának nem kellett volna velem fotózkodnia, egyébként meghívást sem kapott a díjátadóra. Ha azonban már volt ilyen hülye, hogy körözött személyként odajött, akkor legalább az édesanyja vagy az édesapja szólhatott volna neki, hogy ne csináljon közös fotót velem, mert a hatóságok figyelik a nyilvános oldalakat” – mondta portálunknak az esetről Potápi Árpád János.

Közlése szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Utazó Magazin hétfői díjátadóján a lap főszerkesztőjének meghívására vett részt. A szervezők Pethő Attilát viszont nem hívták meg a rendezvényre, a vendéglistán sem szerepelt. A díjátadóra csak a szüleit hívták meg a szervezők, az eseményen ugyanis egy internetes szavazás alapján kiválasztott legjobb magyarországi és külhoni éttermeknek és szálláshelyeknek nyújtottak át elismerést, és a díjazottak között volt a székelyudvarhelyi Pethő étterem is.

„A díjátadó után közös fotózásokra került sor, aki akart, odalépett hozzám, és azokkal fényképezkedtem. Pethő Attiláról nem volt tudomásom, hogy ott van, azt se tudtam, hogy körözik. Eddig azt se tudtam, hogy létezik. A Pethő családdal egyébként sincs semmilyen viszonyom, gratulálok nekik, hogy elnyerték ezt a díjat, ami nyilván szubjektív, mint minden más díj, amit egy internetes szavazás alapján ítélnek oda. Mi egyébként nyilván nem befolyásoltuk ezt, én például nem is szavaztam” – tette hozzá az államtitkár.

Potápi elmondta: azért törölték a Facebook-oldaláról Pethő Attiláról készült felvételeket, mert nem kívánt közös fotón szerepelni egy körözött személlyel. Nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy az államtitkárság értesítette-e a hatóságokat egy szökésben lévő román állampolgár magyarországi tartózkodásáról. „Nem az én feladatom, hogy bárkit is értesítsek, és az én munkatársaimnak sem a feladata. Nem mi nyomozunk utána, nem mi körözzük. Nyilván a megfelelő hatóságok megteszik a megfelelő lépést” – mondta az államtitkár.

A rendezvény július 18-án zajlott Budapesten, ekkor adták át 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait, ahol a legjobb erdélyi étterem lett a Pethő. Az elismerést Pethő Attila apja, Pethő József vette át, ekkor készült az államtitkárral közös fotó.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!