Novák Katalin a csíki jégkorongos szurkolók között skandálta Brassóban, hogy ria, ria, Hungária

2024. január 6. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú hétvégét töltött Erdélyben Novák Katalin, aki Facebook-oldalán számolt be erdélyi körútja két állomásáról: a természetvédelmi területnek számító Vargyas-szorosról és a brassói hokimérkőzésről. Míg a természtjárós posztja nem keltett különösebb érdeklődést a román a sajtóban, brassói jelenléte nem múlt el észrevétlenül. Sem a szelfizés, sem a zsíroskenyér-evés vagy a brassói polgármesterrel való beszélgetés nem kerülte el a sajtó figyelmét, így hát a ria-riázás sem múlt el észrevétlenül.

Novák maga is gondoskodott a visszhangról, a szurkolókkal készített közös fotóit megosztotta a Facebook-oldalán. „Jó volt együtt szurkolni!” – olvasható a posztjában.

Az Adevarul portál arról számol be, hogy a hokimeccs előtt mind a román, mind a magyar biztonsági szolgálat által helyszínre rendelt emberei és a terrorelhárítók is ellenőrizték a stadiont, majd miután mindent rendben találtak, elkezdődhetett a mérkőzés, ami egyébként, jegyzi meg a portál, a magyar bajnokság meccse, Novák pedig nem tesz egyebet, mint Orbán Viktor receptjét koppintja le, aki, ha Erdélyben jár, nem hagyja ki a népfürdőzés lehetőségét egy-egy focimeccsen.

Hogy magáról a meccsről is szót ejtsünk: a SC Csíkszereda ötödik sikerét aratta a jégkorong Erste Ligában, miután 3–0-ra nyert a Corona Brassó vendégeként. A ligában a jelenlegi állás szerint a dobogón a FTC-Telekom, a Budapest Jégkorong Akadémia és az UTE áll, míg a csíkszeredai, gyergyói és brassói hokicsapatok a 4., 5. és 6. helyen vannak.

Novák erősen indította tehát az évet, de ne feledjük, 2023-as romániai látogatásai sem voltak súrlódásmentesek. A magyar elnök hozta a formáját, és folytatta azt a sort, amely már a 2022-es, kinevezése utáni első látogatásokkal elindult. Első elnöki megnyilvánulása ugyanis az volt Erdélyben, hogy ő minden magyar elnöke: „Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont” – írta ki akkor Facebook-oldalára, és a román külügynél is kicsapta ezzel a biztosítékot. A kolozsvári sétatéri kocogása, a feszültre sikeredett Bethlen Gábor-szobor avatása Gyulafehérváron és a torockói Székelykőn való fotózkodás a nemzeti színűre festett jelzőoszlopnál – mind olyan momentumok voltak, amelyeket provokációként éltek meg a helybéli románok és ennek megfelelően reagált a román külügy is.

Tavaly a nagykárolyi szoboravatáson való részvétele volt az első megosztó szereplése, majd a csíksomlyói búcsún való részvétele miatt vette fel a kapcsolatot a román külügy Magyarország bukaresti nagykövetével „Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”. Novák ugyanis egy videót posztolt Facebook-oldalára, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként pedig a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki.

A bukaresti román sajtó azóta minden látogatása alkalmával, most is, arról cikkezik, hogy a magyar köztársasági elnök revizionista üzeneteket terjeszt erdélyi látogatásai során. Tény, hogy a brassói hokimeccsen felzúgó Ria, ria, Hungáriába való bekapcsolódását ismét szélsőséges megnyilvánulásként értékelik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!