Novák Katalin román trikolóros kokárdát és csokrot kapott a Bethlen-szobor leleplezésekor egy PSD-s szenátortól

2022. május 22. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A szombaton zajló, gyulafehérvári Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezése nem zajlott teljesen zökkenőmentesen: Novák Katalin magyar köztársasági elnök a fehér lepel lebontása után egy trikolóros virágcsokrot és kokárdát kapott ajándékba Călin Mătieș Fehér megyei szenátortól, aki emlékeztette az államfőt, hogy Erdély mindig is román föld volt. A stiripesurse portál Facebookon közzétett videója rögzítette a kissé feszült jelenetet.

Novák Katalin köztársasági elnök az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Kató Bélával és Balog Zoltánnal érkezett meg a szoborhoz, ahol Gyulafehérvár polgármestere, Gabriel Plesa virágcsokrot ad át Nováknak, majd együtt mennek tovább a Bethlen-szobor irányába. A felvétel következő pár másodpercében látható, hogy igazán nagy érdeklődés övezte Novák érkezését a helyszínre: rengeteg az újságíró és a telefonokat tartó szemlélődő, a biztonsági őrök alig bírnak utat törni a szobor felé.

A szobor leleplezését követő rövid taps és fotózkodás után lép a színre a PSD-s szenátor, aki rögtön Novák Katalin elé toppan, kezében egy trikolórós rózsacsokor és egy kokárda. A biztonsági őrök láthatóan meglepetten sietnek a köztársasági elnökhöz, de a polgármester gyorsan feloldja a feszült pillanatot, és bemutatja neki az illetőt.

Novák Katalin a váratlan helyzetre azzal reagált, hogy:

„Köszönöm. Remélem, hogy a magyarok békességben és biztonságban élhetnek itt”.

Ezt követően udvariasan közlik Mătieș-sel, hogy köszönik, de talán távozhatna, de a szenátor nem tágít, mi több, egy Avram Iancu képet is előhúz a tarsolyából, mondván, hogy ő ezzel akarja tiszteletét tenni Magyarország elnöke előtt.

„150 évvel ezelőtt Avram Iancu is védte ezt a várat, ezt a polgármester is jól tudja” – mondta, majd végül továbbállt, hogy a képet kihelyezze Bethlen szobra elé.

„Azért szeretném ide tenni Avram Iancut, mert a városnak szüksége volt rá. A város közepén Avram Iancu kellett volna helyt kapjon” – mondta még Matieş egy közbeszólónak, aki arra kérte, hogy ne provokáljon. „Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – vágott vissza a szenátor.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!