Ismét diplomáciai feszültséget okozott Novák Katalin székelyföldi látogatása

2023. május 29. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

Vasárnapi közleménye értelmében a külügy kifogásolja Novák Katalin „nyilvános üzeneteit” , beleértve a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétetteket is. Amint a Transtelexen megírtuk, Novák szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.


A Székely himnusz 2009-től számít Székelyföld hivatalos himnuszának, és több alkalommal volt a román-magyar nacionalista feszültségkeltés tárgya. 2016-ban több román politikai párt olyan törvénymódosítási javaslatot terjesztett be, mely megtiltotta volna a himnusz előadását vagy lejátszását bármilyen körülmények között Románia területén. A tervezetet a képviselőház elutasította. 2022-ben megszületett az a kultúrpolitikai döntés, hogy beemelik a dalt a Magyar Értéktárba. A Hungarikum Bizottság döntéséről és a 100 éves Székely himnuszról, amely az erdélyi magyarokat is megosztja, itt írtunk bővebben a Transtelexen.

Novák előző, nagykárolyi látogatása sem volt feszültségmentes, sőt már tavaly, első köztársasági elnökként tett magánlátogatása is kiütötte a biztosítékot a román külügynél. Első elnöki megnyilvánulása ugyanis az volt Erdélyben, hogy ő minden magyar elnöke: „Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont” – írta ki akkor Facebook-oldalára, és a román külügynél is kicsapta ezzel a biztosítékot. A kolozsvári sétatéri kocogása, a feszültre sikeredett Bethlen Gábor-szobor avatása Gyulafehérváron és a torockói Székelykőn való fotózkodás a nemzeti színűre festett jelzőoszlopnál – mind olyan momentumok voltak, amelyeket provokációként éltek meg a helybéli románok és ennek megfelelően reagált a román külügy is.

Ez alkalommal is leszögezték, bár a román fél több ízben is visszafogottságra intette a nyilatkozatokban a Romániába látogató magyar hivatalos személyeket, a köztársasági elnök legutóbbi magánlátogatásán is elhangzottak „nem megfelelő nyilvános üzenetek, köztük Románia egyik történelmi régiójára vonatkozóan is”. Az Agerpres arról tudósít, a külügyminisztérium azonnal felvette a kapcsolatot Magyarország romániai nagykövetével, és határozott ellenvetését fejezte ki emiatt – tették hozzá.

Mint hangsúlyozták, az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

Novák Katalin a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú után meglátogatta a csíksomlyói kegytemplomot, majd vasárnap Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán és a Szilvássy Caroláról elnevezett idősotthon átadó ünnepségén vett részt. Az eseményen jelen volt Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Antal Árpád polgármester is.

Frissítés (2023.05.30.): A Mandiner kérte ki a magyar elnöki hivatal véleményét a bukaresti külügyi tárca kritikájával kapcsolatban. „A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!” – válaszolta a portál megkeresésre a hivatal.

Marcel Ciolacu, a román Szociáldemokrata Párt elnöke, Románia soron következő miniszterlnöke is reagált Novák Facebook bejegyzésére, erről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!