Ismét diplomáciai feszültséget okozott Novák Katalin székelyföldi látogatása

2023. május 29. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

Vasárnapi közleménye értelmében a külügy kifogásolja Novák Katalin „nyilvános üzeneteit” , beleértve a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétetteket is. Amint a Transtelexen megírtuk, Novák szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.


A Székely himnusz 2009-től számít Székelyföld hivatalos himnuszának, és több alkalommal volt a román-magyar nacionalista feszültségkeltés tárgya. 2016-ban több román politikai párt olyan törvénymódosítási javaslatot terjesztett be, mely megtiltotta volna a himnusz előadását vagy lejátszását bármilyen körülmények között Románia területén. A tervezetet a képviselőház elutasította. 2022-ben megszületett az a kultúrpolitikai döntés, hogy beemelik a dalt a Magyar Értéktárba. A Hungarikum Bizottság döntéséről és a 100 éves Székely himnuszról, amely az erdélyi magyarokat is megosztja, itt írtunk bővebben a Transtelexen.

Novák előző, nagykárolyi látogatása sem volt feszültségmentes, sőt már tavaly, első köztársasági elnökként tett magánlátogatása is kiütötte a biztosítékot a román külügynél. Első elnöki megnyilvánulása ugyanis az volt Erdélyben, hogy ő minden magyar elnöke: „Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont” – írta ki akkor Facebook-oldalára, és a román külügynél is kicsapta ezzel a biztosítékot. A kolozsvári sétatéri kocogása, a feszültre sikeredett Bethlen Gábor-szobor avatása Gyulafehérváron és a torockói Székelykőn való fotózkodás a nemzeti színűre festett jelzőoszlopnál – mind olyan momentumok voltak, amelyeket provokációként éltek meg a helybéli románok és ennek megfelelően reagált a román külügy is.

Ez alkalommal is leszögezték, bár a román fél több ízben is visszafogottságra intette a nyilatkozatokban a Romániába látogató magyar hivatalos személyeket, a köztársasági elnök legutóbbi magánlátogatásán is elhangzottak „nem megfelelő nyilvános üzenetek, köztük Románia egyik történelmi régiójára vonatkozóan is”. Az Agerpres arról tudósít, a külügyminisztérium azonnal felvette a kapcsolatot Magyarország romániai nagykövetével, és határozott ellenvetését fejezte ki emiatt – tették hozzá.

Mint hangsúlyozták, az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

Novák Katalin a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú után meglátogatta a csíksomlyói kegytemplomot, majd vasárnap Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán és a Szilvássy Caroláról elnevezett idősotthon átadó ünnepségén vett részt. Az eseményen jelen volt Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Antal Árpád polgármester is.

Frissítés (2023.05.30.): A Mandiner kérte ki a magyar elnöki hivatal véleményét a bukaresti külügyi tárca kritikájával kapcsolatban. „A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!” – válaszolta a portál megkeresésre a hivatal.

Marcel Ciolacu, a román Szociáldemokrata Párt elnöke, Románia soron következő miniszterlnöke is reagált Novák Facebook bejegyzésére, erről itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!